Επίσκεψη στο CERN 26-30 Οκτωβρίου 2016

Στα πλαίσια των μορφωτικών επισκέψεων του σχολείου μας, οργανώθηκε και εφέτος η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας. Στην επίσκεψη αυτή πήραν μέρος 32 μαθητές τους οποίους συνόδευσαν τρεις καθηγητές: Περικλής Μπακογεώργος (αρχηγός), Τζένη Βρότσου και Ιωάννης Σιάχος.

Η ομάδα μας αναχώρησε την Τετάρτη 26.11.2016 και έφτασε στη Γενεύη νωρίς το απόγευμα. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο Γαλλικό χωριό του Annecy. Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι ενθουσιάστηκαν από την ομορφιά του ιδιαίτερου αυτού χώρου. Το βράδυ φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας όπου βολευτήκαμε στα δωμάτιά μας.

STUDENTS
1 ANASTASAKI ZACHARENIA
2 ANASTASOPOULOS ALEXIOS
3 ANASTASOPOULOU ANNA
4 ANDRIOPOULOS GEORGIOS
5 ASTREINIDI ALEXANDRA
6 VASILAKIS STYLIANOS
7 GEORGIOU PANAGIOTIS-CHARILAOS
8 DANALATOU ALEXANDRA
9 DROUGKA ELEFTHERIA
10 KALOSPYROU IOANNA
11 KASAPLERI PIGI-FOTEINI
12 KOKLA ANNA
13 LIAROPOULOU KLEOPATRA
14 MAKRI GEORGIA
15 MALLI KYRIAKI
16 MICHALOPOULOS MICHAIL
17 BALI ANGELIKI-PARASKEVI
18 BOUSALI NIKI
19 PAPAKONSTANTINOU ATHINA
20 PAPANIKOLAOU NIKOLAOS
21 PAPACHRISTOPOULOS DIMITRIOS
22 PARDALOU AIKATERINI
23 PERDIKOULIS NIKOLAOS
24 SAMPALIS CHARALAMPOS-IOANNIS
25 SISKOS KONSTANTINOS
26 SKIADOPOULOS KONSTANTINOS
27 SKOURTA MARIA-ELENI
28 STAMATELAKIS DIONYSIOS
29 STAVROPOULOS THALIS
30 TATSI DIMITRA
31 TSIRIGOTI STYLIANI
32 TSOLOU MARIA-ARTEMIS

 

Την άλλη μέρα ξεκινήσαμε για την πρώτη ημερήσια μας εκδρομή. Αρχικά φτάσαμε στη Λωζάννη, όπου επισκεφθήκαμε το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί εκτός από τα εκθέματα από όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες οι μαθητές μας ασχολήθηκαν και με πολύ ενδιαφέρουσες διαδραστικές δραστηριότητες Στη συνέχεια πήγαμε στο κάστρο του Σιγιον, όπου ο ποιητής Λόρδος Βύρων έγραψε το μυθιστόρημα του «ο αιχμάλωτος του Σιγιόν». Το μεσαιωνικό κάστρο επιβλητικό και πολύ καλά διατηρημένο μας δέχτηκε σε όλες του τις μυστικές διαδρομές. Κατόπιν φτάσαμε στο Μοντρε όπου και φάγαμε συναντώντας όπως ήταν φυσικό πολλούς Έλληνες οι οποίοι καταχάρηκαν μόλις μας είδαν! Στη συνέχεια και ενώ βράδιαζε φτάσαμε στο μεσαιωνικό χωρίο της Γκριγιερ, με το μαγευτικό περιβάλλον και το ονομαστό τυρί. Η μέρα τελείωσε με φαγητό κοντά στο ξενοδοχείο.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο CERN. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί και φθάνοντας γίναμε δεκτοί με ενθουσιασμό από την επιτροπή υποδοχής. Η ξενάγηση μας ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση για το CERN και τα πειράματά του που μας έκανε Ελληνίδα ερευνήτρια συνεργάτης του κέντρου. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στο πείραμα CMS που ασχολείται εκτός άλλων και με την ταυτοποίηση του σωματιδίου του Higgs. Φορέσαμε όλοι τα κράνη μας και με το ασανσέρ κατεβήκαμε στη «σπηλιά» σε βάθος 100 μέτρων. Ξεναγηθήκαμε στα πολύπλοκα ηλεκτρονικά και στη συστοιχία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι απαραίτητοι για τη συλλογή του τεράστιου πλήθους δεδομένων. Μας εξηγήθηκε η διαδικασία μεταφοράς όλων αυτών των δεδομένων μέσω ενός νέου πρωτοποριακού συστήματος (grid) σε πολυάριθμα εργαστήρια στον κόσμο για την ανάλυσή τους και αργότερα την επιστροφή τους στο CERN. Οι μαθητές μας έμειναν έκπληκτοι από το τεράστιο μαγνητικό πεδίο των 4Τ, του οποίου η επίδραση ήταν ορατή (ανασήκωνε από το πουθενά μια σειρά από συνδετήρες). Κατόπιν ανεβήκαμε στην επιφάνεια όπου ξεναγηθήκαμε στα συστήματα εδάφους: κονσόλες ελέγχου, συστήματα ασφαλείας κ.λπ. Επισκεφθήκαμε την έκθεση μικρόκοσμος, όπου παρουσιάζονται διαχρονικά διάφορα πειράματα (κάποια από αυτά διαδραστικά), και διάφορες διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στο CERN. Έξω από την είσοδο του κέντρου υπάρχει μια γιγάντια ξύλινη σφαίρα (The Globe). Στο εσωτερικό της υπάρχει μόνιμη έκθεση που αφορά τη φυσική υψηλών ενεργειών και την ιστορία των στοιχειωδών σωματιδίων. Εκεί οι μαθητές μας μετείχαν χρησιμοποιώντας μέσα τελευταίας τεχνολογίας στην παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας στοιχειωδών σωματιδίων, μέχρι τη στιγμή που τα πάντα σκοτείνιασαν και μια τεράστια έκρηξη συντάραξε την αίθουσα (το Big Bang). Όλοι παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την καταπληκτική αναπαράσταση της δημιουργίας του σύμπαντος (με την τεχνολογία του πλανηταρίου αλλά γύρω μας και όχι πάνω μας). Το πρόγραμμά μας συνεχίστηκε με επίσκεψη στην πόλη της Γενεύης. Περπατήσαμε στους δρόμους της παλιάς πόλης κάνοντας στάσεις σε σημεία επιλεγμένα από το συνοδό μας, τον Τάσο. Η βόλτα μας χαλαρή περιλάμβανε και ψώνια από την (ακριβή βέβαια ) αγορά της Γενεύης.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε την επίσκεψή μας στη Βέρνη και στο σπίτι του Albert Einstein. Η Βέρνη έχει μια υπέροχη παλιά πόλη την οποία ξεκινήσαμε να περπατάμε παρατηρώντας τα πάντα γύρω μας με προσοχή. Σταθήκαμε μπροστά από το σπίτι του Einstein όπου έγινε στα παιδιά μια μικρή εισήγηση για το τι επρόκειτο να δούμε. Στη συνέχεια ανβήκαμε στον πρώτο όροφο που ήταν το σπίτι. Το κλιμα και τα έντονα συναισθήματα μας πλημύρισαν όταν βρεθήκαμε μέσα στο χώρο που έζησε ο μέγιστος αυτός επιστήμονας. Γύρω από το τραπέζι του σαλονιού και κάτω από τις φωτογραφίες του και άλλων μεγάλων συνεργατών του… οι ερωτήσεις των παιδιών έπεφταν βροχή. Μείναμε σ’ ένα κύκλο αρκετή ώρα συζητώνατας για τις θεωρίες του Einstein και τη συνεισφορά του στην εξήγηση της δημιουργίας του Σύμπαντος. Έπειτα ξαναβγήκαμε στην πόλη και «χαθήκαμε» μέσα στο πλήθος, ακολουθώντας για λίγο το ρυθμό της. Έτσι μας βρήκε το απόγευμα όπου κουρασμένοι αλλά γεμάτοι γνώσεις και εικόνες μπήκαμε στο πούλμαν για την επιστροφή.

Έφτασε έτσι χωρίς να το καταλάβουμε η ημέρα επιστροφής στην πατρίδα. Όμως η επίσκεψη δεν είχε τελειώσει… κάθε άλλο. Το πρωί της Κυριακής που η πόλη κοιμάται ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να επισκεφτούμε το μουσείο του Ερυθρού Σταυρού. Άλλη επμειρία αυτή. Εφοδιαστήκαμε με ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες με GPS μας ενημέρωναν αυτόματα από χώρο σε χώρο για τα διάφορα εκθέματα. Ακούσαμε τις διηγήσεις προσφύγων και στελεχων διαφόρων οργανισμών σε φυσικό μέγεθος απέναντί μας… ακουμπώντας το χέρι τους. Πληροφορηθήκαμε επίσης για τον τεράστιο μηχανισμό ανεύρεσης εξαφανισμένων μέσω των «Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού». Επισκεφτήκαμε τελικά το Ελληνορθόδοξο Κέντρο στο Sambezi, όπου η υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο και η φιλοξενία από όλους τους παράγοντες της κοινότητας υπήρξε συγκινητική. Είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε στον εντυπωσιακό ναό με τις ακόμη εντυπωσιακότερες αγιογραφίες μοντέρνου ύφους και λόγω του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου τα παιδια συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν με την πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ελβετία και άλλους σημαντικούς παράγοντες της κοινότητας.

Έτσι ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας στο CERN και όχι μόνο. Ο καλός καιρός, η καταπληκτική παρέα, τα απολύτως συνεννοήσιμα και πρόθυμα παιδιά έκαναν την επίσκεψη αυτή να μείνει σε μένα τουλάχιστον αξέχαστη! Ελπίζω και στους άλλους.

https://flic.kr/s/aHskN5oqD7

Περικλής Μπακογεώργος

Log in with your credentials

Forgot your details?