«Μπορούμε στο σχολείο – Μπορούμε στη γειτονιά»

Στα πλαίσια του Προγράμματος της Κοινωνικής Προσφοράς του MYP υλοποιούμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά τους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, να προσεγγίσουν τα ποικίλα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.

Επιθυμώντας να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα για επαρκή τροφή στηρίζουμε, για τρίτη χρονιά, το έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Σκοπός της οργάνωσης είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων και η καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Η ομάδα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ τους. Από το 2012 μέχρι σήμερα, έχει σώσει και έχει προσφέρει σε κοινωφελείς φορείς και μέσω αυτών σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια, πάνω από 5.000.000 μερίδες περισσευούμενου φαγητού.

Oι μαθητές, με τις δικές τους προσπάθειες, έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι σήμερα πάνω από 1200 μερίδες φαγητού και να δικτυώσουν 22 καταστήματα που προσφέρουν φαγητό.

Το 2016 οι προσπάθειες των παιδιών μας ενώθηκαν με την προσφορά ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να σωθούν πάνω από 4000 μερίδες φαγητού και να προσφερθούν σε κοινωφελείς φορείς και σε συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές μας, σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, θα φροντίσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους «γέφυρες» και να διαδώσουν το μήνυμα «καμιά μερίδα φαγητού χαμένη», σε κάθε γειτονιά της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές θα επισκεφθούν καταστήματα με τρόφιμα κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως φούρνους και ζαχαροπλαστεία, καθώς σε αυτά παρατηρείται περισσότερο περισσευούμενο φαγητό.

Σκοπός τους είναι η ενημέρωση των ιδιοκτητών των καταστημάτων αυτών για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσφέρουν τα τρόφιμα που περισσεύουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αντί αυτά να καταλήξουν στα σκουπίδια. Οι εθελοντές μας θα πραγματοποιήσουν την προσωπική τους έρευνα, θα οργανώσουν τις ομάδες τους, θα μελετήσουν το «εγχειρίδιο του εθελοντή» με τις απαραίτητες πληροφορίες και θα αναλάβουν δράση στη γειτονιά τους, ώστε το φαγητό που περισσεύει να προσφερθεί σε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Ελπίζουμε η προσπάθειά μας αυτή να αποτελέσει μια πραγματική «ανάσα ζωής» για τους συνανθρώπους μας, που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Log in with your credentials

Forgot your details?