CGS

HUMANITIES

LECTURE SERIES

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Απρίλιος
«Βίωμα και λογοτεχνική γραφή»

Αμάντα Μιχαλοπούλου | Δήμητρα Λουκά
Παρασκευή 07/04/23 | 12.00-13.20

Η τρίτη συνάντηση του Κύκλου Ομιλιών Ανθρωπιστικού Προβληματισμού θα γίνει την Παρασκευή 7 Απριλίου, 12.00-13.20, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, και θα έχει ως θέμα “Βίωμα και λογοτεχνική γραφή“.

Οι συγγραφείς Αμάντα Μιχαλοπούλου και Δήμητρα Λουκά θα συζητήσουν με τους μαθητές των Ομίλων Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Γυμνασίου / MYP, για τη διαδικασία της συγγραφής ενός λογοτεχνικού έργου, για τη σχέση βιώματος και μυθοπλασίας, για την αξία της δημιουργικής ανάγνωσης, αλλά και το αίσθημα της ευθύνης που έχει κάθε συγγραφέας απέναντι στους αναγνώστες του.

Όσοι έχετε χρόνο και διάθεσή θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε στη συνάντηση και να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Αμάντα Μιχαλοπούλου
Συγγραφέας

 

Βιογραφικό:

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και δημοσιογραφία στο Παρίσι. Αρθρογραφούσε επί χρόνια στην εφημερίδα Καθημερινή (1990-2008). Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα και τη συλλογή διηγημάτων Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1994). Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων, με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημα Η Μεταμόρφωσή της (2022).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το Γιάντες(1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών για το Θα ήθελα (2005) καθώς και το Βραβείο Διηγήματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή μέρα (2012). Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Metropolitan College, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πύρνα, στην Artens, στον Ιανό κι έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Το μυστικό και Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021, με έργα μαθητών της.

Δήμητρα Λουκά
Συγγραφέας

 

Βιογραφικό:
Η Δήμητρα Λουκά γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1970. Είναι φιλόλογος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Κόμπο τον κόμπο (Κίχλη 2019), για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης. Η εν λόγω συλλογή συμπεριλήφθηκε και στη βραχεία λίστα για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων. Τον Ιούνιο του 2021 εξέδωσε τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Η Μούτα και άλλες ιστορίες (Κίχλη), που ήταν υποψήφια για το βραβείο πεζογραφίας του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης καθώς και για το βραβείο διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα και έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

«Βίωμα και λογοτεχνική γραφή»
Αμάντα Μιχαλοπούλου | Δήμητρα Λουκά

CGS Library
Παρασκευή 07/04/23, 12.00-13.20

Δεκέμβριος
«Τα όρια της πολιτικής ορθότητας και της cancel culture»

Bίβιαν Στεργίου | Νίκος Ευσταθίου
Δευτέρα 12/12/22 | 10.15-12.00

Η δεύτερη συνάντηση του Κύκλου Ομιλιών Ανθρωπιστικού Προβληματισμού θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, 10.15-12.00, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, και θα έχει ως θέμα “Τα όρια της πολιτικής ορθότητας και της cancel culture“.

Μαθητές της Α΄ Λυκείου / IB MYP, καθώς και οι μαθητές των τμημάτων History και Global Politics του IBDP, έχοντας μελετήσει το βιβλίο της Laure Murat, “Ποιος ακυρώνει τι; Σκέψεις για την cancel culture” (εκδ. Πόλις), θα συμμετάσχουν σε μία συζήτηση με καλεσμένους τον κ. Νίκο Ευσταθίου, δημοσιογράφο, συγγραφέα και απόφοιτο του σχολείου μας, και την κα Βίβιαν Στεργίου, νομικό και συγγραφέα.
Στη συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα, όπως το κοινωνικό αποτύπωμα της cancel / woke culture, τα όρια της πολιτικής ορθότητας και το πώς θα μπορούσαν να προσδιοριστούν, αλλά και οι αιτίες που πυροδοτούν την πολεμική γύρω από αυτά τα θέματα. Το βιβλίο της Laure Murat βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας, αν κάποιος / κάποια ενδιαφέρεται να το διαβάσει.

Όσοι έχετε χρόνο και διάθεσή θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε στη συνάντηση και να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Βίβιαν Στεργίου
Συγγραφέας

 

Βιογραφικό:
Η Βίβιαν Στεργίου γεννήθηκε το 1992 στα Τρίκαλα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Μπλε Υγρό (Πόλις, 2017, βραβείο Μένης Κουμανταρέας) και Δέρμα (Πόλις, 2022). Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Νομικής Αθήνας και αρθρογράφος στη lifo από το 2018.

Νίκος Ευσταθίου
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, και βοηθός Αρχισυντάκτη της LiFO

 

Βιογραφικό:
Ο Νίκος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Yale, και έκανε το μεταπτυχιακό του στην σχολη Διεθνών Σχέσεων του Columbia στην Νέα Υόρκη. Το 2014 τιμήθηκε με το Fox International Fellowship και έζησε για ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, ερευνώντας τον ρόλο των Ελλήνων διπλωματών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον επόμενο χρόνο, ο Νίκος επιλέχθηκε ως Google News Lab Fellow, και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών της δημοσιογραφίας. Από τον Ιανουάριο του 2018, ο Νίκος εργαζόταν στην Καθημερινή, όπου ειδικευόταν στα ρεπορτάζ για Τουρκία, ΗΠΑ και νέες τεχνολογίες, ενώ στην συνέχεια ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας. Σήμερα είναι βοηθός αρχισυντάκτη στην LiFO, ενώ τον Οκτώβρη κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Πύρρος, με το μικρό μου όνομα»: μια αφηγηματική βιογραφία του πιο βραβευμένου Έλληνα Ολυμπιονίκη.

«Τα όρια της πολιτικής ορθότητας και της cancel culture»
Bίβιαν Στεργίου | Νίκος Ευσταθίου

CGS Library
Δευτέρα 12/12/22, 10.15-12.00

Νοέμβριος
«Θρησκευτική ταυτότητα και ανθρώπινα δικαιώματα»

Σταύρος Ζουμπουλάκης
Πέμπτη 10/11/22 | 10.15-12.00

Ο κύκλος διαλέξεων ανθρωπιστικού προβληματισμού απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου / MYP, Λυκείου και IBDP, και έχει ως στόχο να τους φέρει αντιμέτωπους με ζητήματα φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά, με αφετηρία τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών. Μέσα από την αναμέτρησή τους με την ιστορία των ιδεών θα μπορέσουν οι μαθητές και μαθήτριές μας να κατανοήσουν τις σύγχρονες ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις, να ανιχνεύσουν τις συνέπειές τους και να επωμιστούν την ευθύνη του καλλιεργημένου ανθρώπου.

Ο σπουδαίος κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος Τζορτζ Στάινερ, στο βιβλίο του «Τα μαθήματα των δασκάλων», συνόψισε την ουσία της ανθρωπιστικής παιδείας σε μία πρόταση: «Η ανθρωπιστική παιδεία μάς κατευθύνει προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου, την επιστροφή στον καλύτερο εαυτό του». Αυτή η επιστροφή όμως στον καλύτερο εαυτό μας προϋποθέτει τη συνειδητοποίηση ότι η κοινωνικά ή εξεταστικά επιβεβλημένη υποταγή της γνώσης στη χρηστικότητα, στην πραγματικότητα δυναμιτίζει την ουσία του εκπαιδευτικού έργου. Αν και δεχόμαστε όλοι ως αυταπόδεικτη αλήθεια ότι η καλλιέργεια ενός ανθρώπου υπερβαίνει το άθροισμα των γνώσεων και δεξιοτήτων του, συχνά λησμονούμε ότι η καλλιέργεια αυτή προϋποθέτει την υιοθέτηση της γνώσης ως αξίας, όχι ως εργαλείου. Ένας βασικός στόχος του σχολείου, ως εκ τούτου, είναι να προτρέψει τους μαθητές του να αναμετρηθούν με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα της εκπαίδευσης: δεν διαβάζω «για να…», διαβάζω «επειδή…».

Αυτό είναι πλέον κυρίαρχο μέλημα του σύγχρονου σχολείου, όπως άλλωστε και η αποδοχή από την πλευρά των μαθητών του μόχθου και του χρόνου που απαιτείται για την κατάκτηση της γνώσης, σ’ έναν κόσμο – ας μην το λησμονούμε – που ποθεί την ευκολία και την ταχύτητα. Ένα σχολείο που έχει το θάρρος να επιδιώξει αυτούς τους δύο στόχους, νοηματοδοτεί κατ’ ουσίαν τον ρόλο του στη σημερινή κοινωνία: να δείχνει, με άλλα λόγια, στους μαθητές του ότι το αγαθό της γνώσης δεν είναι σχολικό βοήθημα που σου δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της ζωής, είναι καθρέφτης που σε μαθαίνει να κοιτάς κατά πρόσωπο τα ερωτήματα και τα διλήμματά της.

Βιογραφικό:

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού “Νέα Εστία”. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος “Άρτος Ζωής”. Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2019 επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο “Υπό το φως του μυθιστορήματος” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, της Ακαδημίας Αθηνών, για το έργο του “Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη”.

O κος Ζουμπουλάκης εργάστηκε ως φιλόλογος στο CGS από το 1988 ώς το 1998, ενώ από το 1995 ως το 1998 διετέλεσε Διευθυντής του Γενικού  Λυκείου.

«Θρησκευτική ταυτότητα και ανθρώπινα δικαιώματα»
Σταύρος Ζουμπουλάκης

CGS Αίθουσα Εκδηλώσεων
Πέμπτη 10/11/22, 10.15-12.00

Log in with your credentials

Forgot your details?