CGS STEM Induction Day & TEDx Athens Simulcast Event

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον κόσµο του CGS STEM ACADEMY (Science, Technology, Engineering and Mathematics) και να μοιραστούν τα «συμπεράσματα» του φετινού TEDxAthens!

stemnew1

Περισσότεροι από 1.200 ενήλικες και παιδιά, με τη βοήθεια 40 εθελοντών των Εκπαιδευτηρίων και 55 workshop leaders πέρασαν από 19 μοναδικά εργαστήρια, απολαμβάνοντας τις δράσεις STEM και ζώντας την εμπειρία του TEDxAthens με τον πιο παιδαγωγικό και διασκεδαστικό τρόπο!

Ένα TEDxAthens που για μια ακόμη χρονιά μοίρασε απλόχερα έμπνευση, συγκίνηση, εμπειρίες, μουσική, χορό, χαμόγελα και φυσικά “συμπεράσματα” μέσα από 24 ομιλίες, 5 performances, 12 ώρες πρόγραμμα και 4 διαλείμματα. Δείτε στιγμιότυπα του TEDxAthens!

stemnew2

Το STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) είναι μια νέα εκπαιδευτική πολιτική που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία και αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση. Τα ΕΚΓ πρωτοπορούν με την ίδρυση της πρώτης Ακαδημίας STEM σε ελληνικό σχολείο, που έχει ως στόχο:
•    την προώθηση της διερευνητικής μάθησης και της φιλοσοφίας “learn by doing” στην εκπαιδευτική διαδικασία
•    την οριζόντια χρήση τεχνολογίας (tablet, εξειδικευμένα λογισμικά, προσομοιώσεις φυσικών επιστημών, 3D printer, κ.ά.)
•    τη σύνδεση των μαθημάτων STEM με την καθημερινή ζωή των μαθητών και μαθητριών του σχολείου
•    την ενδυνάμωση και διασύνδεση των μαθημάτων STEM

Η έμφαση στην πειραματική διαδικασία στα μαθήματα φυσικών επιστημών και σε δραστηριότητες όπως το coding, η ρομποτική, το design και το 3D printing, δείγμα των οποίων παρουσιάστηκαν στο STEM Induction Day, αποτελούν πρακτικές που ήδη υπάρχουν ή εισάγονται σταδιακά στην καθημερινότητα του σχολείου, σε όλες τις βαθμίδες, από το Νηπιαγωγείο έως την Γ Λυκείου και το ΙΒ DP.

stemnew3

Η εμπειρία που έζησαν μικροί και μεγάλοι εκείνη την ημέρα ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη! Ήταν μια μέρα πραγματικής μεταμόρφωσης! Παιδιά που έγιναν επιστήμονες, γονείς που έγιναν παιδιά και έπαιξαν, συναρμολόγησαν, διαγωνίστηκαν… Εναλλαγές ρόλων και δράσεων ανάλογα με την ώρα, το γούστο και τη διάθεση… Άλλοι στα εργαστήρια STEM, άλλοι στις ομιλίες του TEDxAthens, άλλοι κυνηγώντας τον θησαυρό, άλλοι συζητώντας και παρακολουθώντας την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία τους ψυχιάτρου Παύλου Σακκά…Και όλοι χαλαρά, με καφέ, με finger food, κρασί και μοριακά κοκτέιλς με την επιμέλεια του 48 Urban Garden.

stemnew5

Οι πρωτοπόροι συνεργάτες μας:
•    Ο διακεκριμένος designer και σκηνογράφος Πάρις Μέξης

Οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και εφαρμογών:
•   Allcancode (συνεργαζόμενη με την εκπαιδευτική πλατφόρμα Rovio-δημιουργών των Angry Birds)
•   ΑppArt εξειδικευμένη σε εφαρμογές κινητών & tablets και
•   η εταιρεία συστημάτων 3D Anima

ήταν οι κατάλληλοι σύμμαχοι για την επιτυχία της ημέρας.

stemnew7

Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν αναλυτικά:

Meet BEE-BOT-Τhe programmable floor robot / Learning to code with the help of Beebot

Lego Robotics in PYP-WeDo Coding / Code and control Lego WeDo robots with the help of Scratch / Assemble your own WeDo robot

Lego Robotics in MYP-EV3 Assembling and Coding / Assembling the EV3, programming  and controlling its operations

Make your own 3D model! by Paris Mexis (www.parismexis.com) / Εισαγωγή στον τρισδιάσταστo σχεδιασµό χρησιµοποιώντας tablet

3D Printing by ANiMA  (www.anima.gr)

stemnew4

Virtual and “Real” Science Experiments
Analysing motion using sensors  and simulations
Looking inside matter / The story of atoms
The classification of stellar spectra
Studying density through experiments
Η αισθητοποίηση του αόρατου
exPeriments in cHemistry

stemnew8

Run Marco by Allcancode (www.allcancode.com) / Kids will play an epic adventure game and learn how to program computers with the team that created it

Kindergarten STEM Τreasure Ηunt

Κάνε µαγικά µε της φυσικής τα µυστικά

Reality Check: Virtual & Augmented Reality Workshop by AppArt (www.appart.gr) / AR Games with the use of smartphones.

Fibonacci meets Pythagoras / A story by MATHS IB DP students

From STEM to STEAM / Αφηρηµένες τρισδιάστατες φόρµες µε γύψο (ατοµικό) Γεωµετρικές χάρτινες επιφάνειες ισορροπούν και µεταµορφώνονται σε ένα τρισδιάστατο γλυπτό (οµαδικό)

stemnew9

Συζήτηση γονέων
με το διακεκριμένο καθηγητή Ψυχιατρικής και συγγραφέα Παύλο Σακκά, βασισμένη στο βιβλίο του “Η Ψυχιατρική Αλλιώς… μέσα από πραγματικές ιστορίες και κυκλώματα υπολογιστών” με θέματα όπως:
Τη διαχείριση των σχέσεων ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα παιδιά;
Το ρόλο του γονέα στην ανάπτυξη της  προσωπικότητας του παιδιού;
Τη δημιουργία παθήσεων όπως η ψυχογενής ανορεξία;

Log in with your credentials

Forgot your details?