Εκπαιδευτική επίσκεψη

Την 18/12/2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου στα πλαίσια εκπαιδευτικής δράσης αλληλεγγύης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου που είναι γνωστός εξ αιτίας του συσσιτίου που οργανώνει καθημερινά για τους αναγκεμένους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός της επίσκεψης ήταν αφενός, η παράδοση των τροφίμων (που είχαν συγκεντρωθεί από τους γονείς και τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας τις προηγούμενες ημέρες) στον υπεύθυνο εφημέριο π. Ελευθέριο Μίχο και στους ανθρώπους του ναού, και αφετέρου, η, κατά το δυνατόν, συμμετοχή εθελοντών μαθητών/τριών, στην προετοιμασία των γευμάτων και στη συσκευασία τους.

Μετά το τέλος αυτής της δράσης και το κέρασμα που προσφέρθηκε, όλοι οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές που τους συνόδευσαν, βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού όπου ο π. Ελευθέριος τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για την ευγενική τους προσφορά. Στον ίδιο χώρο παραβρέθηκε ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος με τον οποίο οι μαθητές είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αφού τους ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά του, λίγο πριν την αναχώρηση, προσέφερε σε όλους ως δώρο ένα δικό του βιβλίο.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Παλαμήδι και αμέσως μετά δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να γνωρίσουν το Ναύπλιο και να χαλαρώσουν.
Η βιωματική αυτή εμπειρία της επίσκεψης στο ναό, η επαφή με τους ανθρώπους του και η συμμετοχή στην προετοιμασία του συσσιτίου, έκανε μεγάλη εντύπωση στους μαθητές/τριες. Έδειχναν ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι γι΄ αυτό που έζησαν και εξέφρασαν με ιδιαίτερα θερμό τρόπο τα συναισθήματα αυτά τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Τους ζητήθηκε μάλιστα να τα καταθέσουν γραπτώς και αποφασίστηκε κάποια ελάχιστα σταχυολογημένα δείγματα των γραπτών αυτών εντυπώσεων να τα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Εντυπώσεις και συναισθήματα από την επίσκεψή σας στο Ναό της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο και την επαφή σας με τους ανθρώπους του συσσιτίου.

Σοφία
«Η επίσκεψή μας στο Ναύπλιο ήταν μια εμπειρία που όλοι οι άνθρωποι αξίζει να ζήσουν».
«Μας έφερε πιο κοντά με τους άπορους ανθρώπους και μας βοήθησε να κατανοήσουμε την έννοια της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ενσυναίσθησης».

Αλέξανδρος
«Με την παράδοση των τροφίμων και της βοήθειας στους ανθρώπους του συσσιτίου ένιωσα ότι συνέβαλα σε μία μεγαλύτερη πράξη/στόχο».
«Μου έκανε εντύπωση η φιλικότητα των ανθρώπων του συσσιτίου και το ζεστό καλωσόρισμα».

Ίαν
«Μου έφερε χαρά και αισιοδοξία ότι οι άνθρωποι προσπαθούν για το καλό όλων και όχι μόνο για το δικό τους»

Θοδωρής
«Σε αυτή την εκδρομή έμεινα συγκινημένος και εντυπωσιασμένος με την ευσπλαχνία και τη μεγάλη καρδιά που έχουν οι εθελοντές αλλά και ο Μητροπολίτης»
«Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι η προσφορά που κάνουν με την καρδιά τους, όπου δεν παίρνουν κάτι σε αντάλλαγμα και παρέχουν βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη»

Αννα
«Ο ναός μόνο απ’ έξω φαινόταν το κάτι άλλο, ήταν καθαρός, προσεγμένος και επικρατούσε απόλυτη γαλήνη και ησυχία. Αυτό διαπιστώσαμε ύστερα ότι συνέβαινε και εσωτερικά.».

Κατερίνα
«Με συγκίνησε το πόσο ανοιχτόκαρδοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι καθώς και η τεράστια αγάπη τους για τον συνάνθρωπο χωρίς καμία εξαίρεση».
«Αυτή η επίσκεψη μου άνοιξε τα μάτια. Με έκανε να νιώσω μεγάλη ευγνωμοσύνη που υπάρχουν τόσο φιλάνθρωποι και ευγενικοί άνθρωποι».

Αλεξία
«Το έργο τους και ο ζήλος τους λειτούργησαν σαν έμπνευση για όλους μας, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε την αξία της προσφοράς».
«Έμεινα εντυπωσιασμένη και βαθύτατα συγκινημένη για τα λαμπρά παραδείγματα αφανών ηρώων, οι οποίοι απλά προσφέρουν χωρίς να αυτοπροβάλλονται».

Δάφνη
«Γνωρίσαμε εθελοντές που δίχως κέρδος προσφέρονται στην προετοιμασία του συσσιτίου».
«Ήρθαμε σε επαφή με την έννοια της κοινωνικής προσφοράς και της αγάπης για τον συνάνθρωπο».

Αφροδίτη
«Από τη στιγμή που φτάσαμε στο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας με κατέκλυσε το συναίσθημα της γαλήνης λόγω της όμορφης θέας και της τοποθεσίας».

Ρολάνδος
«Βιώσαμε και κατανοήσαμε τον τρόπο παραγωγής και παράδοσης των προϊόντων και παράλληλα βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε οι ίδιοι ορισμένα τρόφιμα στην τοπική κοινότητα».

Βασίλης
«Αυτό που μου έκανε πραγματική εντύπωση είναι ο ενθουσιασμός και η πυγμή που επιδεικνύουν όλοι οι εθελοντές – η ζωντάνια τους είναι πράγματι απερίγραπτη- ειδικά όταν λάβει κανείς υπόψιν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεριμνούν για να έχουν όλοι οι άστεγοι ένα πιάτο φαγητό χωρίς κανένα προσωπικό όφελος».

Ιωάννα
«Ο ναός ήταν πανέμορφος και η θέα σου έπαιρνε την ανάσα».
«Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τον χρόνο τους και την προσφορά τους, καθώς και για το ότι μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την εμπειρία και να δούμε το ναό».

Παντελάκη
«Κατάλαβα πως πράγματα που είναι για μένα είναι δεδομένα, για άλλους είναι πολυτέλεια. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι κάθε μεσημέρι που γυρνάω σπίτι θα έχω φαγητό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αρκεστούν στο φαγητό που τους προσφέρει ο ναός».
«Μου έκαναν εντύπωση τα μέλη του ναού. Οι ιερείς έβγαζαν μια απερίγραπτη γαλήνη και ηρεμία. Οι κυρίες του συσσιτίου ήταν ευγενέστατες και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μας μιλούσαν για τους απόρους χωρίς ίχνος οίκτου».

Log in with your credentials

Forgot your details?