Εκδήλωση του Ωδείου CGS στο Δημοτικό!

Τα παιδιά του Δημοτικού καλωσόρισαν πρωί πρωί το Ωδείο CGS και την καλλιτεχνική του διευθύντρια Έφη Αγραφιώτη, διακεκριμένη πιανίστα με πλούσια συναυλιακή διαδρομή στην Ευρώπη, σπουδαία καθηγήτρια και συγγραφέα. Θέμα, η Γλώσσα της Μουσικής.
Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα με την οποία επικοινωνεί όλος ο κόσμος, έχει όμως κι αυτή κανόνες, σύμβολα, συντακτικό και…ορθογραφία!

Με λόγο ευχάριστο, απλό, παιδαγωγικό, και με πολλή μουσική, κύλησαν δυο διδακτικές ώρες, η πρώτη για την Β και Γ τάξη και η δεύτερη για την Δ και Ε τάξη.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, ρώτησαν, χειροκρότησαν με την καρδιά τους.
Η Έφη Αγραφιώτη έπαιξε την Γάτα με το Ποντίκι του Αμερικανού συνθέτη Άαρον Κόπλαντ που αφηγείται ιδανικά τη γνωστή ιστορία των δύο άσπονδων φίλων και παρουσίασε με λόγια και με νότες την «κινηματογραφική» αυτή τρίλεπτη σκηνή.
Είδαμε και ακούσαμε στα βιντεάκια πολύ όμορφες σκηνές και ήχους, όπως τα φλαμίγκο να χορεύουν (από την Φαντασία του Γιόλντ Ντίσνευ), ένα τσέλο άλλοτε να παίζει σαν κιθάρα και άλλοτε σαν τσέλο το «Μήλο μου κόκκινο», μια καταπληκτική παιδική χορωδία από τη Λιθουανία να τραγουδάει το παραδοσιακό τραγούδι «Κορίτσια έφτασε η Άνοιξη», μια εντυπωσιακή κιθαρίστρια με αδύναμη όραση, που ξεκίνησε τα μαθήματα της κιθάρας όταν ήταν δέκα ετών και σε πέντε χρόνια φάνηκε η σπάνια μουσική της φύση. Η αδυναμία της απεδείχθη ότι είναι η δύναμη της. Απολαύσαμε το φινάλε της παιδικής παράστασης Το μαγικό Βιολί, του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, πάνω σε κείμενο της μουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαριβίτας Γραμματικάκη που είναι και συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων. Τέλος, από την τζαζ μουσική ακούσαμε απόσπασμα από ένα σόλο του Οσκαρ Πήτερσον που κατέπληξε τα παιδιά.
Η μουσική διδάσκεται στο Ωδείο και είναι αγωγή της ψυχής μας, αλλά η γλώσσα της είναι παγκόσμια και δεν υπάρχει καμία διάκριση για το ποιος μπορεί να απολαύσει και ποιος όχι τη μουσική. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον ήχο! Ας διώξουμε τι ανασφάλειες και ας την πλησιάσουμε πιο κοντά.

Log in with your credentials

Forgot your details?