Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου

Παρόλο τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν σταμάτησαν να γράφονται και να εκδίδονται ωραία παιδικά βιβλία. Παρόλο τον κορωνοϊό, τα παιδιά δεν σταμάτησαν να απολαμβάνουν -και να χρειάζονται- την ανάγνωση καλών βιβλίων.

Έτσι, η Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου, που ξεκίνησε με αφετηρία την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου, γενέθλια του Hans Christian Andersen) πραγματοποιήθηκε στο CGS και φέτος, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν επιλεγμένα, ενδιαφέροντα βιβλία της νέας εκδοτικής παραγωγής και τους δημιουργούς τους.

Για κάθε τάξη του Δημοτικού οργανώθηκε διαδικτυακή συνάντηση με ένα συγγραφέα. Οι συγγραφείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα, ώστε έγινε δυνατό να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία συναντήσεις και υπάρχει διάδραση, να μπορούν δηλαδή όχι μόνο εκείνοι να παρουσιάσουν τα βιβλία τους, αλλά και τα παιδιά να κάνουν τις παρατηρήσεις και να θέσουν τα ερωτήματά τους.

Οι συναντήσεις ανά τάξη ήταν οι παρακάτω:

A΄ Δημοτικού / ΙΒ PYP

“Σι Λόντε, το κορίτσι που βρήκε τη μουσική”
Υποψήφιο για βραβείο εικονογράφησης
Μίλτος Πιστώφ 

 

Την Τρίτη 13 Απριλίου, οι μαθητές της Α’ Δημοτικού/ΙΒ PYP είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συγγραφέα Πιστώφ Μίλτο και να γνωρίσουν το βιβλίο του με τίτλο “Σι Λόντε…το κορίτσι που βρήκε τη μουσική”. Οι μικροί μας ταξιδιώτες ανακάλυψαν παρέα με τον κύριο Πιστώφ το μουσικό χωριό το Αμπαγιόμι, στην Αφρική! Οι μικροί μας πρωταγωνιστές, παράγοντας διάφορους ήχους με το σώμα τους,βοήθησαν τη μικρή Σι Λόντε να επαναφέρει τη μουσική και τον ρυθμό στο χωριό της!

Β΄ Δημοτικού / ΙΒ PYP
Παρασκευή 09.04
“Αλλαγές”
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

 

Οι αλλαγές είναι κομμάτι της ζωής μας. Άραγε περισσότερο μας “τρομάζουν” ή μας ενθουσιάζουν; Την Παρασκευή 09 Απριλίου, η κα Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, παρουσίασε το βιβλίο της “Αλλαγές” στους μαθητές της Β΄Δημοτικού/IB PYP. Μία απρόσμενη αλλαγή στη ζωή του ήρωα του βιβλίου τον κάνει να συνειδητοποιήσει πως τελικά οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, τις περισσότερες φορές, παίρνουν μια γλυκιά και θετική τροπή. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναρωτηθούν, να αναλογιστούν τις αλλαγές που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στη ζωή τους και να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα
Γ΄ Δημοτικού / ΙΒ PYP
Πέμπτη 01.04
“Ο Φάρος”
Παναγιώτης Δημητρόπουλος
 
 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού/IB/PYP συμμετείχαν σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Παναγιώτη Δημητρόπουλο. Αφού έμαθαν τα βήματα για τη δημιουργία ενός βιβλίου, εξέφρασαν οι ίδιοι τις απόψεις τους για τα οφέλη της ανάγνωσης. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας διάβασε ένα απόσπασμα από το νέο του βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Ο Φάρος», στο οποίο αναγράφονται οι βιογραφίες σπουδαίων Ελλήνων που έχουν αφήσει το απότυπωμά τους στην ανθρωπότητα από την αρχαιότητα έως σήμερα

Δ΄ Δημοτικού / ΙΒ PYP
Τρίτη 13.04 | Τετάρτη 14.04
“Το ημερολόγιο της καπετάνισσας”
Χρήστος Δημόπουλος
 
 

Οι μαθητές της Δ΄Δημοτικού την Τρίτη 13 Απριλίου και την Τετάρτη 14 Απριλίου, υποδέχθηκαν με διάχυτο ενθουσιασμό στη διαδικτυακή τους τάξη τον συγγραφέα, κύριο Χρήστο Δημόπουλο. Τους μίλησε για τη συλλογή των βιβλίων  του”Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου” και πιο συγκεκριμένα τους παρουσίασε το βιβλίο του “Το ημερολόγιο της καπετάνισσας”. Με τον μαγικό του τρόπο ταξίδεψε και ενέπνευσε τους μικρούς μας μαθητές! Στο τέλος, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν μαζί του και να του ζητήσουν πολύτιμες συμβουλές!

Ε΄ Δημοτικού / ΙΒ PYP
Δευτέρα 12.04
“Η Φάρμα των Ζώων” του Όργουελ διασκευή από τον κ. Μακρόπουλο
Μιχάλης Μακρόπουλος
 
 

Η εβδομάδα για τους μαθητές της Ε’ Δημοτικού/IB PYP ξεκίνησε με βιβλιοπαρουσίαση στο πλαίσιο των δράσεων για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Ο κύριος Μιχάλης Μακρόπουλος μας παρουσίασε τη Φάρμα των ζώων, μια διασκευή του ομώνυμου διάσημου έργου του Τζορτζ Όργουελ. Η περιέργεια των παιδιών ήταν έκδηλη και ενθουσίασε τους μαθητές. Όπως είπε ο κύριος Μακρόπουλος, το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από το βιβλίο του είναι “να νιώσουν ότι όλοι είμαστε ίσοι ακόμα κι αν δεν είμαστε ίδιοι”.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και είναι σε εικονογράφηση της Θέντας Μιμιλάκη.

ΣΤ΄ Δημοτικού / ΙΒ PYP
Τρίτη 13.04
“Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826”
Λίλη Λαμπρέλλη
 
 
 

Log in with your credentials

Forgot your details?