Οι συναπόφοιτοι του CGS, Χάρης και Νίκος, συναντιούνται και συνομιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη με αφορμή το φετινό «SNF Nostos Conference | Ανθρωπότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη» (25 – 27 Αυγούστου).

To συνέδριο διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με προσκεκλημένους στοχαστές και εμπειρογνώμονες από τομείς της τεχνολογίας, της ιατρικής, της  πολιτικής και των τεχνών, όπως ο σχεδιαστής της Google AI Blaise Aguera Y Arcas, o Δρ. Barry Coller, Αντιπρόεδρος για Ιατρικές Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και o Zeid Ra’ad Al Hussein, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης.

Στο συνέδριο συζητήθηκε η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα αυτόνομα οχήματα και η ανάγκη προσθήκης νέων δεδομένων στα λογισμικά τους.

O Xάρης, είναι βραβευµένος µηχανικός υπολογιστών και επιχειρηµατίας. Στην ηλικία των 15 ετών, και όσο ήταν μαθητής Λυκείου στο CGS, εφηύρε ένα ρομποτικό εξωσκελετικό γάντι, το οποίο ενισχύει και υποστηρίζει τη δύναμη των άκρων της ανθρώπινης παλάμης για άτομα που πάσχουν από αναπηρίες του άνω χεριού, και τιμήθηκε παγκοσμίως, τόσο από την Google όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, απέσπασε την πρώτη θέση στον 24ο Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό διαγωνισµό Νέων Επιστηµόνων στη Μηχανική, ενώ, πριν αποφοιτήσει ακόµη από το Λύκειο, έφτασε στους 5 παγκόσµιους φιναλίστ στο Google Science Fair 2013, τον µεγαλύτερο Παγκόσµιο Διαγωνισµό της Google.

Ο νεαρότερος ομιλητής του συνεδρίου (26 ετών), Χάρης, βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με ομιλητές όπως ο ο Wendell Wallach—Technology Ethicist, Yale University και η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Data For Black Lives και μίλησε -μεταξύ άλλων- για το ρόλο που παίζει η συγκέντρωση δεδομένων στις δυνατότητες που δίνουν οι εφαρμογές/προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το περιεχόμενο του συνεδρίου εδώ: https://www.snfnostos.org/en/gallery/?p=9112#9424

(Η εισήγηση του Χάρη Ιωάννου στο 1:11’).

Με αφορμή τη συμμετοχή του Χάρη Ιωάννου στο συνέδριο, ο Νίκος Ευσταθίου, Απόφοιτος του CGS και συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» πήρε συνέντευξη από τον συναπόφοιτητό του για λογαριασμό της εφημερίδας και μίλησαν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τον τομέα της μηχανικής μάθησης και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο τέλος του άρθρου που θα βρείτε εδώ: https://www.kathimerini.gr/society/561476851/i-synarpastiki-syzitisi-me-mia-michani-savvatokyriako/

Ο Νίκος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Yale, και έκανε το μεταπτυχιακό του στην σχολη Διεθνών Σχέσεων του Columbia στην Νέα Υόρκη, με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την επικοινωνία.

Το 2014 τιμήθηκε με το Fox International Fellowship και έζησε για ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, ερευνώντας τον ρόλο των Ελλήνων διπλωματών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον επόμενο χρόνο, ο Νίκος επιλέχθηκε ως Google News Lab Fellow, και εργάστηκε για ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών της δημοσιογραφίας. Από τον Ιανουάριο του 2018, ο Νίκος εργάζεται στην Καθημερινή, όπου ειδικεύεται στα ρεπορτάζ για Τουρκία, ΗΠΑ και νέες τεχνολογίες. Ο Νίκος έχει καλύψει τρία συνέδρια του World Economic Forum στο Νταβός, και έχει πάρει συνέντευξη από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, και τον whistleblower της υπόθεσης Cambridge Analytica, Christopher Wylie.

 

 

Πηγές: kathimerini.gr

https://www.snfnostos.org/en/snf-conference-2021/

Log in with your credentials

Forgot your details?