Ολοκλήρωση Βιωματικής Δράσης | Α΄ και Β΄ Γυμνασίου | Safer Internet

Oι μαθητές της Α΄ και Β’ Γυμνασίου – ΜΥP2 | MYP3 παρακολούθησαν στο πλαίσιο της τάξης παρουσίαση – δράση με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους, όπως η πρόσβαση στη γνώση, σε υπηρεσίες ψυχαγωγίας και σε αγορές καθώς και η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με τους κινδύνους, ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν η χρήση κωδικών ασφαλείας και η σκέψη πριν «ανεβάσουν ή κοινοποιήσουν» οποιαδήποτε φωτογραφία ή πληροφορία, μιας και «ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει».

Επίσης, επισημάνθηκαν «τα βήματα» που ακολουθούν επιτήδειοι παιδόφιλοι προκειμένου να αποστείλουν υλικό με προσωπικό περιεχόμενο και να επιδιώξουν να συναντήσουν τους εφήβους από κοντά. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν ενδελεχώς οι επιπτώσεις του εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου και ο νευραλγικός ρόλος των θεατών στην καταγγελία περιστατικών.

Οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν, συμμετείχαν και κατανόησαν τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους. Τέλος, ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καταγγείλουν οποιαδήποτε συμπεριφορά τούς προξενήσει δυσφορικό συναίσθημα, άμεσα και αποτελεσματικά, και ενθαρρύνθηκαν να μην υποκύπτουν σε οποιαδήποτε μορφή εκβιασμού.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και Τμήμα Σχολικών Ψυχολόγων, στεκόμαστε δίπλα τους με κατανόηση και με στόχο την καθοδήγηση, ώστε να προβούμε μαζί σε καταγγελία οποιουδήποτε περιστατικού κρίνουν σκόπιμο. Άλλωστε η λύση στο διαδίκτυο βρίσκεται στην αποθήκευση «της ενοχλητικής» συνομιλίας και στην αναφορά του περιστατικού, με το πάτημα του κουμπιού «Report»,.

Ας πλοηγηθούμε με προστασία, όπως προστατευόμαστε στην πραγματική ζωή!

Η δράση υλοποιήθηκε από την κ. Σοφία Αλμπάνη, Υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Ψυχολόγων του σχολείου μας και κάτοχο πιστοποίησης επιμόρφωσης στην «Κατάρτιση Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο του “εθισμού” των εφήβων στο Διαδίκτυο καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου», του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Συντονίστρια του Τμήματος Σχεδίασης (Πληροφορικής /Τεχνολογίας) κ. Αγγελική Σταματοπούλου.

Log in with your credentials

Forgot your details?