Λιλιπούτειοι επιστήμονες: το πείραμα της εβδομάδας στο νήπιο

Ωκεανός χρωμάτων στο γάλα, ουράνιο τόξο σε ποτήρι, ποπκόρν που χορεύει, μελισσούλες-ρομπότ που ακολουθούν παραμυθένια μονοπάτια… Χρώματα,υλικά που βρίσκουμε στην κουζίνα μας, κατασκευές, πειράματα και τεχνολογία αποτελούν νέες πινελιές STEM που αγκαλιάζουν το σχολικό πρόγραμμα των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Γιατί ποια ηλικία είναι καλύτερη να ανακαλύψει
κανείς πώς λειτουργεί ο κόσμος μέσα από το παιχνίδι από αυτήν;Με μεγάλη χαρά, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το σχολείο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διάχυση της φιλοσοφίας STEM και στις πολύ μικρές ηλικίες.
Δραστηριότητες όπως είναι «το πείραμα της εβδομάδας» και η εισαγωγή της ρομποτικής με τα Beebots εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο και έχουν ως στόχο να καλλιεργηθούν στα παιδιά δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως είναι η δημιουργικότητα, η συνεργατικότητα, η κριτική σκέψη και η αυτοπεποίθηση.Από ένα απλό πείραμα με γάλα, χρώματα ζαχαροπλαστικής και υγρό πιάτων τα παιδιά παρατήρησαν πώς ανακατεύονται τα χρώματα για να δημιουργήσουν καινούρια, πώς δημιουργείται ένας «ωκεανός χρωμάτων», πως «μόλις έπεσε το σαπούνι τα χρώματα τρόμαξαν και έφυγαν»… και η μικρή Κωνσταντίνα συμπέρανε «Ααααα, έτσι βγάζει το σαπούνι τις βρωμιές από τα πιάτα! Όπως διώχνει τα χρώματα».

Δεν μιλήσαμε για τα διπολικά χαρακτηριστικά του σαπουνιού, για τα
υδρόφοβα και τα υδρόφιλα τμήματα των μορίων ή τα λιπίδια του γάλακτος. Προς το παρόν παρατηρήσαμε, θαυμάσαμε, περιγράψαμε και ζωγραφίσαμε. Βάλαμε όμως το σπόρο για τις επόμενες τάξεις και κυρίως για να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας θέτοντας ερωτήματα.

Και ήταν μόνο η αρχή…

kg colours

Log in with your credentials

Forgot your details?