Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής / Για μαθητές Γ’ Γυμνασίου-Α’ & -Β’ Λυκείου

Διάρκεια: 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2021

Το ‘Interactive Architecture and Design Studio‘ θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021. Η ιδέα του studio βασίζεται στην ανάπτυξη των συνθετικών σχεδιαστικών ικανοτήτων των μαθητών. Μέσω της πρακτικής βελτίωσης των αναπαραστατικών δεξιοτήτων τους, θα δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές που τους ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική και η σχεδίαση, να εμβαθύνουν σε ζητήματα αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Τα κύρια ζητήματα που θα μας απασχολήσουν είναι η τεχνολογία, η απεικόνιση, η αρχιτεκτονική ιστορία και θεωρία και η πρακτική του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με απώτερο σκοπό την σε βάθος ανακάλυψη των σύγχρονων διαδικασιών του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική έχει διευρύνει τους ορίζοντες του αρχιτέκτονα ως επαγγελματία, δημιουργώντας συνδέσεις ειδικοτήτων στην σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνουμε. Ενώ από τη μία το επάγγελμα αυτό λειτουργεί με χειροπιαστά παραδείγματα μόνιμης φύσης (κτίρια, κατασκευές κ.ο.κ.), παράλληλα η δομή και ο χώρος της πρακτικής αγγίζει το εφήμερο.

Ποιός είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην σύγχρονη κοινωνία; Με ποιους τρόπους συνδυάζει το μόνιμο και το εφήμερο; Ποιες λύσεις δίνονται σε απτές ανάγκες και χρήσεις, εντός ενός καθημερινά εναλλασσόμενου πεδίου;

Τα ζητήματα αυτά θα διερευνηθούν σε ένα δημιουργικό περιβάλλον, σχεδιασμένο για τους εν δυνάμει μελετητές του χώρου, εντός των εγκαταστάσεων του σχολείου. Κύριος προβληματισμός θα αποτελέσει η παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων του CGS με σκοπό την πρόταση εφήμερων ή μόνιμων κατασκευών σε ποικίλα σημεία, για την ενίσχυση των εξωτερικών χώρων και της εμπειρίας των επισκεπτών αλλά και των καθημερινών χρηστών του σχολείου.

Οι πρώτες συναντήσεις θα χαρακτηριστούν από την παρουσία του αρχιτέκτονα-μηχανικού Δημήτρη Κορρέ ο οποίος δραστηριοποιείται και ειδικεύεται στο χώρο της αρχιτεκτονικής, των ειδικών κατασκευών και της μηχανολογίας ανά τον κόσμο. Ο Δ. Κορρές θα εισάγει τους μαθητές στο χώρο της κατασκευαστικής δημιουργίας και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδέσουν τις διάφορες επαγγελματικές κατευθύνσεις και εκφάνσεις της αρχιτεκτονικής, να συζητήσουν και να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη για την αρχιτεκτονική σύνθεση καθώς και να εμπνευστούν από ποικίλα υλοποιημένα παραδείγματα.

 

Έννοιες/λέξεις κλειδιά:

Αρχιτεκτονική, Θεωρία, Ιστορία, Τρισδιάστατη Σχεδίαση, Σύνθεση, Παρατήρηση, Αποτύπωση χώρου, Ανάγνωση, Υλοποίηση Σχεδίων.

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

· Frampton, Kenneth, et al. Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Ιστορία Και Κριτική. Θεμέλιο, 2009.

· Ching, Francis D.K. Architecture: Form, Space, & Order. Wiley, 2007.

 

Προαπαιτούμενα:

Προηγούμενη εμπειρία με το σχέδιο, τη ζωγραφική και την αναπαράσταση. Άνεση με μετρήσεις, αναλογίες, παρατήρηση. Προηγούμενη εμπειρία με τρισδιάστατη σχεδίαση. Ενδιαφέρον για αρχιτεκτονική, σχεδίαση και κατασκευές.

Ηλικιακό φάσμα συμμετεχόντων: Γ’ γυμνασίου-Α’ λυκείου-Β’ λυκείου

Συνεργάτες

Προσκεκλημένος ομιλητής: Δημήτρης Κορρές

Σχεδίαση/συντονισμός: Βενετία Μολίν

Korres

Δημήτρης Κορρές

Μηχανολογικά και Αρχιτεκτονικά έργα μεγάλης εμβέλειας 1971-2021

Ειδίκευση σε μηχανολογικά έργα μεγάλης εμβέλειας στην Ελλάδα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Τουρκία, με Έλληνες και ξένους αναδόχους έργων (Archirodon, Elliniki Technodomiki, Hochtief, et. Al.). Παραδείγματα έργων αποτελούν τα εξής: Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, Jeddah Mecca Expressway, Κρεμαστή Γέφυρα Χαλκίδας, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλου, Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Στέγη Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών του αρχ.-μηχ. Calatrava και άλλα έργα των

Ολυμπιακών Αγώνων. Εως 40 μεταφορές μεγάλων κατασκευών (κτίρια, θεμέλια και μέρη αρχαίων κτισμάτων): Ναός Αγίου Πέτρου Σπατών, Ναός Αγίων Σαράντα Κηφισιάς, Κτίριο Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, Εκκλησία Αγίας Θέκλας, Μοσλέμ Τζαμί – 1400 τόνων, μόνιμη συνεργασία με το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού για το Hasankeyf Project (UNESCO Heritage).

Σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπων μηχανολογικών οχημάτων υψηλής απόδοσης (Korres P1-P4), Τεχνολογικός συντονισμός και σχεδίαση Τελετής Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων 2004 με την ομάδα Δ. Παπαϊωάννου. Αρχιτεκτονική συμμετοχή στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (1991) σε συνεργασία με το αρχ. γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλα. Ακαδημαϊκές διαλέξεις στα πλαίσια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μεταπτυχιακό πρόγραμμα Προστασίας και Διατήρησης Μνημείων, Ακαδημαϊκή Εμπειρία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον τομέα της τεχνολογίας κτιρίων και κατασκευής.

PHOTO-VM

Βενετία Μολίν

Αρχιτέκτων, DEA, MSc

Η Βενετία Μολίν αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη το 2010 και σπούδασε Αρχιτεκτονική (Licence d’Architecture) στην Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris Val-de-Seine στο Παρίσι. Το 2013 πραγματοποίησε ανταλλαγή στο πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία, ως υπότροφη της Ιαπωνικής κυβέρνησης. Ξεκίνησε έτσι το μεταπτυχιακό της στον Αστικό Σχεδιασμό (MArch, DEA), το οποίο και τελειοποίησε το 2015 στην Paris Val-de-Seine, λαμβάνοντας Άριστα. Το 2017 συμμετέχει στο ΔΠΜΣ «Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου» με ειδίκευση «Έρευνα στην Αρχιτεκτονική – Γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και αποφοιτά με Άριστα.

Τα χρόνια που ακολουθούν συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία και σκηνογράφους, κάποιοι εκ των οποίων είναι ο Δ. Κορρές όπου πραγματοποιούν μελέτες που αφορούν μεταφορές μνημείων στην αρχαιολογική περιοχή του Hasankeyf της Τουρκίας, το γραφείο Divercity πραγματοποιώντας σχέδια και μελέτες για κατοικίες και κτίρια και τέλος η One-Off Engineering σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας πρωτότυπες μεταλλικές κατασκευές. Το 2018 παράγει επικουρικό έργο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο 3ο και 5ο έτος με τους καθηγητές Παρμενίδη Γ. και Μάρη Ι., ενώ παράλληλα διδάσκει design στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει λάβει δίπλωμα κλασικού χορού από το Royal Academy of Dance και πιστοποίηση θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης συγκολλητών, ενώ παράλληλα ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες.

Κόστος συμμετοχής

28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2021

290.00€

 

Στοιχεία πληρωμής

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

075/470100-38

ΙΒΑΝ: GR5401100750000007547010038

*Παρακαλούμε στην κατάθεση να αναγράφεται το όνομα του συμμετέχοντα και το “Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής”.

 

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καλοκαιρινό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής επικοινωνήστε μαζί μας ηλεκτρονικά στο summer@cgs.edu.gr ή τηλεφωνικά στο 210 6030411.

Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής και να την αποστείλετε με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση summer@cgs.edu.gr με θέμα “Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής”.

Log in with your credentials

Forgot your details?