Page 13 - oikologiko-periodiko-myp-2016
P. 13

ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ - ΤΕΥΧΟΣ 5 - ΜΑΞΟΣ 2016 13

•	 Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής       του δυτικού προτύπου διατροφής. Αυτό συμβαίνει,
    και επιλέγουμε τοπικά προϊόντα.               διότι η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως στην

•	 Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος. Το           κατανάλωση φυτικών και όχι ζωικών προϊόντων.
    20 % της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού        Οπότε το περιβάλλον επιβαρύνεται λιγότερο, αφού
    χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή στην              οι πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή των
    κτηνοτροφία. Χρειάζονται 13.500 λίτρα νερού   φυτικών προϊόντων είναι κατά πολύ λιγότεροι σε
    για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος.  σχέση με τους πόρους που απαιτούνται για την
                                                  παραγωγή ζωικών αγαθών.
•	 Αποφεύγουμε τα πολυεπεξεργασμένα τρόφιμα.      Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα
•	 Προτιμούμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες       και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί,
                                                  δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και
    τροφίμων και όχι αυτές της μιας χρήσης.       ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μερικά πολύ λίγο
•	 Πίνουμε νερό βρύσης και όχι εμφιαλωμένο.       επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα και ελάχιστο
•	 Αγοράζουμε τις ποσότητες των τροφίμων που      κρέας. Περιλαμβάνει όμως δύο βασικά συστατικά:
                                                  το ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λίπους και το
    χρειαζόμαστε και δεν πετάμε τρόφιμα.          κρασί.
                                                  			            Κατερίνα Μπολουδάκη
•	 Κάνουμε σωστά την ανακύκλωση των               		      Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
    συσκευασιών.
                                                   Β) ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ
•	 Εξοικονομούμε ενέργεια στην παρασκευή του                  ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΓΤΠ)
    φαγητού.
                                                     “Οι επιπτώσεις των Γενετικά Τροποποιημένων
•	 Κομποστοποιούμε τα υπολείμματα των                Προϊόντων στην Υγεία του ανθρώπου και στο
    τροφίμων.
                                                                         Περιβάλλον”
						
 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΩΣ ΠΡΌΤΥΠΟ                 Ηανάγκη των ανθρώπων να καλλιεργούν αλλά
    ΥΓΙΕΙΝΉΣ ΚΑΙ ΒΙΏΣΙΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ                     και να εκτρέφουν οργανισμούς με ευνοϊκότερα
                                                  για αυτούς χαρακτηριστικά (μεγαλύτερος καρπός,
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία παγκόσμια         ανθεκτικότητα στο κρύο ή μεγαλύτερη παραγωγή
     προσπάθεια να αναδειχθεί η έννοια της        γάλακτος), οδήγησε, ήδη από την αρχαιότητα,
βιώσιμης διατροφής, που θα περιορίζει την         στη σταδιακή γενετική τροποποίηση των βασικών
επιβάρυνση στο περιβάλλον και στην υγεία.         οργανισμών που χρησιμοποιούμε για τροφή.
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής   Αιώνες τώρα οι άνθρωποι επιλέγουν κάθε φορά να
και βιώσιμης διατροφής, αφού αυξάνει σημαντικά    διασταυρώσουν τους οργανισμούς με επιθυμητά
την πιθανότητα μακροχρόνιας επιβίωσης, ενώ        χαρακτηριστικά, δημιουργώντας με τα χρόνια νέες
ταυτόχρονο είναι καλή και για το περιβάλλον.      ποικιλίες ,με διαφορετικές ή βελτιωμένες ιδιότητες
 Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι το οικολογικό     από την αρχική.  
αποτύπωμα της μεσογειακής διατροφής είναι         	 Η ανάπτυξη της Γενετικής Μηχανικής ως
σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το αποτύπωμα
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18