Page 13 - oikologiko-periodiko-myp-2016
P. 13
Ξ£ΞΕΠΤΞΞΑΙ ΞΞ™ΞΞΞ›ΞΓΙΞΞ‘ - ΤΕΥΧΞΞ£ 5 - ΞΞ‘ΞΞΞ£ 2016 13
• ΞαταναλΟΞ½ΞΏΟ…ΞΌΞµ Ο†ΟΞΏΟτα ΞΊΞ±ΞΉ λαχανικά εποχής του Ξ΄Ο…Ο„ΞΉΞΊΞΏΟ Ο€ΟΞΏΟ„Οπου διατΟοφής. Ξ‘Ο…Ο„Ο ΟƒΟ…ΞΌΞ²Ξ±Ξ―Ξ½ΞµΞΉ,
ΞΊΞ±ΞΉ επιλΞΞ³ΞΏΟ…ΞΌΞµ τοπικά Ο€ΟΞΏΟΟντα. διΟτι Ξ· μεσογειακή διατΟοφή βασίζεται ΞΊΟ…Οίως στην
• ΞΞµΞΉΟΞ½ΞΏΟ…ΞΌΞµ την κατανάλωση ΞΊΟΞατος. Το κατανάλωση φυτικΟΞ½ ΞΊΞ±ΞΉ Οχι ζωικΟΞ½ Ο€ΟΞΏΟΟντων.
20 % της παγκΟσμιας παΟαγωγής σιταΟΞΉΞΏΟ ΞΟ€Οτε το πεΟιβάλλον επιβαΟΟνεται λιγΟτεΟΞΏ, αφοΟ
Ο‡Οησιμοποιείται ως ζωοτΟοφή στην ΞΏΞΉ Ο€ΟΟΞΏΞΉ που απαιτοΟνται Ξ³ΞΉΞ± την παΟαγωγή των
κτηνοτΟοφία. Ξ§Οειάζονται 13.500 λίτΟΞ± Ξ½ΞµΟΞΏΟ Ο†Ο…Ο„ΞΉΞΊΟΞ½ Ο€ΟΞΏΟΟντων ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ κατά Ο€ΞΏΞ»Ο Ξ»ΞΉΞ³ΟτεΟΞΏΞΉ σε
Ξ³ΞΉΞ± την παΟαγωγή ΞµΞ½ΟΟ‚ ΞΊΞΉΞ»ΞΏΟ Ξ²ΞΏΞ΄ΞΉΞ½ΞΏΟ ΞΊΟΞατος. σχΞση ΞΌΞµ τους Ο€ΟΟΞΏΟ…Ο‚ που απαιτοΟνται Ξ³ΞΉΞ± την
παΟαγωγή ζωικΟΞ½ Ξ±Ξ³Ξ±ΞΈΟΞ½.
• ΑποφεΟΞ³ΞΏΟ…ΞΌΞµ τα πολυεπεξεΟγασμΞΞ½Ξ± Ο„ΟΟφιμα. Ξ— μεσογειακή διατΟοφή ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ πλοΟσια σε Ο†ΟΞΏΟτα
• Ξ ΟοτιμοΟΞΌΞµ τις Ξ±Ξ½Ξ±ΞΊΟ…ΞΊΞ»Οσιμες συσκευασίες ΞΊΞ±ΞΉ λαχανικά ΞΊΞ±ΞΉ πεΟιλαμβάνει Ξ¶Ο…ΞΌΞ±ΟΞΉΞΊΞ¬, Οωμί,
δημητΟΞΉΞ±ΞΊΞ¬, ΟΟΞ¶ΞΉ ΞΊΞ±ΞΉ πατάτες, πουλεΟΞΉΞΊΞ¬ ΞΊΞ±ΞΉ
Ο„Οοφίμων ΞΊΞ±ΞΉ Οχι Ξ±Ο…Ο„ΞΟ‚ της ΞΌΞΉΞ±Ο‚ Ο‡Οήσης. ΟΞ¬ΟΞΉΞ±, γαλακτοκομικά Ο€ΟΞΏΟΟντα, ΞΌΞµΟΞΉΞΊΞ¬ Ο€ΞΏΞ»Ο Ξ»Ξ―Ξ³ΞΏ
• Ξ Ξ―Ξ½ΞΏΟ…ΞΌΞµ Ξ½ΞµΟΟ Ξ²ΟΟσης ΞΊΞ±ΞΉ Οχι εμφιαλωμΞΞ½ΞΏ. επεξεΟγασμΞΞ½Ξ± εποχιακά Ο„ΟΟφιμα ΞΊΞ±ΞΉ ελάχιστο
• ΑγοΟάζουμε τις ποσΟτητες των Ο„Οοφίμων που ΞΊΟΞΞ±Ο‚. Ξ ΞµΟιλαμβάνει Ομως Ξ΄ΟΞΏ βασικά συστατικά:
το ελαιΟλαδο που ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ Ξ· ΞΊΟΟΞΉΞ± πηγή λίπους ΞΊΞ±ΞΉ το
Ο‡ΟΞµΞΉΞ±Ξ¶Ομαστε ΞΊΞ±ΞΉ δεν πετάμε Ο„ΟΟφιμα. ΞΊΟασί.
ΞατεΟΞ―Ξ½Ξ± Ξπολουδάκη
• Ξάνουμε σωστά την Ξ±Ξ½Ξ±ΞΊΟκλωση των ΞαθηγήτΟΞΉΞ± Ξικιακής ΞΞΉΞΊΞΏΞ½ΞΏΞΌΞ―Ξ±Ο‚
συσκευασιΟΞ½.
Ξ’) ΓΕΞΕΤΙΞΞ‘ ΤΡΞΞ ΞΞ ΞΙΗΞΞ•ΞΞ‘
• ΕξοικονομοΟΞΌΞµ ΞµΞ½ΞΟΞ³ΞµΞΉΞ± στην παΟασκευή του Ξ Ξ΅ΞΞ™ΞΞΤΑ (ΓΤΠ)
φαγητοΟ.
β€ΞΞΉ επιπτΟσεις των Γενετικά Ξ¤ΟοποποιημΞνων
• ΞομποστοποιοΟΞΌΞµ τα υπολείμματα των Ξ ΟΞΏΟΟντων στην Υγεία του Ξ±Ξ½ΞΈΟΟπου ΞΊΞ±ΞΉ στο
Ο„Οοφίμων.
Ξ ΞµΟιβάλλονβ€
Ξ— ΞΕΣΞΓΕΙΑΞΞ‰ ΔΙΑΤΡΞΦΉ ΩΣ Ξ Ξ΅ΞΤΥΠΠΗανάγκη των Ξ±Ξ½ΞΈΟΟπων Ξ½Ξ± καλλιεΟΞ³ΞΏΟΞ½ αλλά
ΥΓΙΕΙΞΉΣ ΞΑΙ Ξ’Ξ™ΞΣΙΞΞ—Ξ£ ΔΙΑΤΡΞΦΉΣ ΞΊΞ±ΞΉ Ξ½Ξ± ΞµΞΊΟ„ΟΞφουν ΞΏΟγανισμοΟΟ‚ ΞΌΞµ ΞµΟ…Ξ½ΞΏΟΞΊΟτεΟΞ±
Ξ³ΞΉΞ± αυτοΟΟ‚ χαΟακτηΟιστικά (ΞΌΞµΞ³Ξ±Ξ»ΟτεΟΞΏΟ‚ ΞΊΞ±ΟΟ€ΟΟ‚,
Τα τελευταία Ο‡ΟΟΞ½ΞΉΞ± γίνεται ΞΌΞ―Ξ± παγκΟσμια ανθεκτικΟτητα στο ΞΊΟΟΞΏ Ξ® ΞΌΞµΞ³Ξ±Ξ»ΟτεΟΞ· παΟαγωγή
Ο€Οοσπάθεια Ξ½Ξ± αναδειχθεί Ξ· ΞΞ½Ξ½ΞΏΞΉΞ± της γάλακτος), οδήγησε, ήδη Ξ±Ο€Ο Ο„Ξ·Ξ½ Ξ±ΟχαιΟτητα,
Ξ²ΞΉΟσιμης διατΟοφής, που ΞΈΞ± πεΟΞΉΞΏΟΞ―Ξ¶ΞµΞΉ την στη σταδιακή γενετική Ο„Οοποποίηση των βασικΟΞ½
επιβάΟυνση στο πεΟιβάλλον ΞΊΞ±ΞΉ στην Ο…Ξ³ΞµΞ―Ξ±. ΞΏΟγανισμΟΞ½ που Ο‡ΟησιμοποιοΟΞΌΞµ Ξ³ΞΉΞ± Ο„Οοφή.
Ξ— μεσογειακή διατΟοφή αποτελεί Ο€ΟΟτυπο υγιεινής ΑιΟΞ½ΞµΟ‚ Ο„ΟΟΞ± ΞΏΞΉ άνθΟωποι επιλΞΞ³ΞΏΟ…Ξ½ κάθε φοΟΞ¬ Ξ½Ξ±
ΞΊΞ±ΞΉ Ξ²ΞΉΟσιμης διατΟοφής, Ξ±Ο†ΞΏΟ Ξ±Ο…ΞΎΞ¬Ξ½ΞµΞΉ σημαντικά διασταυΟΟσουν τους ΞΏΟγανισμοΟΟ‚ ΞΌΞµ επιθυμητά
την πιθανΟτητα ΞΌΞ±ΞΊΟΞΏΟ‡ΟΟΞ½ΞΉΞ±Ο‚ επιβίωσης, ΞµΞ½Ο Ο‡Ξ±ΟακτηΟιστικά, δημιουΟΞ³Οντας ΞΌΞµ τα Ο‡ΟΟΞ½ΞΉΞ± Ξ½ΞΞµΟ‚
ταυτΟΟ‡ΟΞΏΞ½ΞΏ ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ καλή ΞΊΞ±ΞΉ Ξ³ΞΉΞ± το πεΟιβάλλον. ποικιλίες ,ΞΌΞµ διαφοΟετικΞΟ‚ Ξ® βελτιωμΞΞ½ΞµΟ‚ ιδιΟτητες
Σε Ο€ΟΟσφατη ΞΟΞµΟ…Ξ½Ξ± Ξ²ΟΞΞΈΞ·ΞΊΞµ Οτι το ΞΏΞΉΞΊΞΏΞ»ΞΏΞ³ΞΉΞΊΟ Ξ±Ο€Ο Ο„Ξ·Ξ½ Ξ±Οχική.
αποτΟπωμα της μεσογειακής διατΟοφής ΞµΞ―Ξ½Ξ±ΞΉ Ξ— ανάπτυξη της Γενετικής Ξηχανικής ως
σημαντικά ΞΌΞΉΞΊΟΟτεΟΞΏ σε σχΞση ΞΌΞµ το αποτΟπωμα

