Οι σχέσεις μας με τις γάτες!

Δένουμε χρωματιστές κορδέλες στο λαιμό τους και μερικές φορές κουδουνάκια και κάνουμε πως πιστεύουμε ότι είναι τόσο γλυκές και αγαθές όσο υπονοεί το ευφημιστικό όνομα “ψιψίνα” με το οποίο τις φωνάζουμε. Είναι μια παράξενη ψευδαίσθηση. Γιατί αυτή που γουργουρίζει μπροστά στο τζάκι μας κι ελαφροπερπατά στην αυλή μας είναι ένα άγριο θηρίο, αδάμαστο και αδιάφορο όσο κανένα άλλο στη φύση.

 

Alan Devoe

Γνωρίζατε ότι στο σχολείο μας υπάρχει οργανωμένη φιλοζωική ομάδα; Και μάλιστα, αυτή η ομάδα -που απαρτίζεται από την κ. Φαίη Ηλιοπούλου και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου -έχει στόχους, έχει πρόγραμμα και κυρίως οράματα. Η κ. Φαίη Ηλιοπούλου και οι μαθητές του ομίλου είχαν την καλοσύνη να παραχωρήσουν συνέντευξη σε εμάς τους μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας.

Φαίη Ηλιοπούλου λίγα λόγια..

Η Φαίη Ηλιοπούλου είναι καθηγήτρια Μουσικής στο Γυμνάσιο και το IBDP των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων CGS με παράλληλη δραστηριότητα σε χορωδίες, Ωδεία και Μουσικά Σύνολα.
Από μικρή ηλικία ήταν απόλυτα ξεκάθαρη η αγάπη της για τη μουσική η οποία αποτέλεσε και το αντικείμενο σπουδών της. Παράλληλα, η Φαίη από νηπιακή ηλικία έδειξε μεγάλη αδυναμία για τα ζώα τα οποία κι επιθυμούσε να φροντίζει φέρνοντας στο σπίτι όποιο ζώο έβρισκε έξω ανυπεράσπιστο. Αυτή η αδυναμία δεν εξασθένησε με τον χρόνο αλλά αντιθέτως μετουσιώθηκε σε υπεύθυνο εθελοντισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της έχει υπάρξει ενεργό μέλος σε φιλοζωικές ομάδες ενώ παράλληλα η καθημερινή φροντίδα και περίθαλψη αδέσποτων ζώων έχει γίνει τρόπος ζωής.

Η δημιουργία της Φιλοζωικής Ομάδας του σχολείου CGS ήταν μία αυθόρμητη ιδέα η οποία έγινε πράξη λόγω της στήριξης του σχολείου, καθώς τίποτα από όλα όσα έχει κάνει αυτή η ομάδα δεν θα είχαν γίνει αν το σχολείο δεν μοιραζόταν το όραμα έτσι ώστε και οι μαθητές να ακολουθήσουν.

Όλο το έργο της ομάδας βασίζεται στην ανιδιοτελή αγάπη που προσφέρουν οι μαθητές και οι εθελοντές μας προς τα ζώα.
Η Φιλοζωική Ομάδα CGS δημιουργήθηκε το 2020, εν μέσω πανδημίας, και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν σωθεί πολλά ζώα, έχουν υιοθετηθεί αρκετά αλλά το σημαντικότερο όλων για εμάς είναι η ενημέρωση της σχολικής μας κοινότητας για μια υγιή σχέση με τα ζώα τώρα αλλά και στο μέλλον.

Ρωτήσαμε λοιπόν,

Γιατί ξεκινήσατε την φιλοζωική ομάδα στην σχολική κοινότητα;
Παρατήρησα ότι στην χώρα μας επισημαίνεται μεγάλο πρόβλημα .Είμαστε μια χώρα που η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες χώρες κακοποίησης ζώων .Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ήδη από την μικρή ηλικία, είναι το μέλλον. Είναι μια αναγκαία συνθήκη που θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην δημιουργία ενεργών πολιτών.

Πόσα χρόνια λειτουργεί η ομάδα αυτή;
Η ομάδα λειτουργεί 2,5 χρόνια .

Σε πόσα γατάκια ή σκύλους έχετε διασφαλίσει ένα νέο σπίτι;
Καταφέραμε και βρήκαμε σπίτι σε 6 γάτες και 1 κατσίκα. Για την κατσίκα βρήκαμε ασφαλές καταφύγιο στην Χαλκιδική. Οι άνθρωποι που την φροντίζουν μας στέλνουν φωτογραφίες της και την παρακολουθούμε από μακριά.

Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε υλοποιήσει ή σχεδιάζετε να υλοποιήσετε αυτήν την σχολική χρονιά;
Ήδη τα Χριστούγεννα δημιουργήσαμε ένα ημερολόγιο με γάτες που φροντίζουμε και που αναζητούν ένα σπίτι. Έχουμε προγραμματίσει ενημερώσεις σχετικά με την κακοποίηση των ζώων στους μαθητές της Ά Γυμνασίου και της Ά Δημοτικού. Συγκεντρώνουμε επίσης τροφή που την προσφέρουμε σε καταφύγια προστασίας ζώων. Παράλληλα, φροντίζουμε να επισκεφθούμε χώρους προστασίας τους, όπου εργαζόμαστε εθελοντικά. Έχουμε μπροστά μας το Open Day … θα έχουμε την ευκαιρία να συγκεντρώσουμε χρήματα για στειρώσεις , φάρμακα και τροφές.

Γιατί αφιερώνετε τον προσωπικό σας χρόνο για τον σκοπό αυτό; Το θεωρείτε σημαντικό;
Αντιλαμβάνομαι την φροντίδα των ζώων ως χρέος. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς! Αν κάποιος δεν βοηθήσει τα μικρά αυτά πλάσματα, θα βρεθούν χτυπημένα, τραυματισμένα ή θα πεινάσουν. Είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσουμε. Είναι κρίμα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την συνυπευθυνότητά τους.

Γύρω από το σχολείο μας υπάρχουν πολλά αδέσποτα που έχουν εγκαταλειφθεί;
Δυστυχώς ναι! Εμείς φροντίζουμε 12 γατάκια. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που είναι εγκαταλελειμμένα γύρω από το σχολείο μας. Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας αποφασίζουν να φιλοξενήσουν ένα μικρό ζωάκι στο σπίτι τους. Στην πορεία όμως, δεν το στειρώνουν ή δεν το θέλουν πια. Έτσι, η αναπαραγωγή τους είναι δεδομένη. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 4.000.000 ζώα που είναι εγκαταλειμμένα γύρω από τα σπίτια μας.

Κουραστήκατε, έστω και για στιγμή να παρέχετε φροντίδα στα μικρά αδέσποτα;
Θα μπορούσα να πω πως ναι! Αισθάνομαι ότι έχω κουραστεί. Όταν αναλαμβάνεις τέτοιο χρέος, δεν έχεις αργίες, δεν έχεις άδειες. Αν δεν φροντίσουμε εμείς για εκείνα, κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα, από τα σκουπίδια…Στα πολλά χιόνια, που η πρόσβαση στο σχολείο μας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη , έπρεπε να είμαι εδώ για να μην πεθάνουν από την πείνα και το κρύο. Το καλοκαίρι πάλι με τις πυρκαγιές, πολλά από τα γατάκια κινδύνευσαν σοβαρά. Βρήκα γάτα με καμένη μουσούδα. Ήταν φοβισμένη…
…Κάποιος έπρεπε να βοηθήσει…

Πώς αισθάνεστε όταν βρίσκεστε ενώπιον ενός κακοποιημένου ζώου ;
Θυμό. Η κακοποίηση κάθε ζώου είναι μια πράξη βίας. Αν ο καθένας μας έκανε , έστω και κάτι ελάχιστο, δεν θα είχαμε περιστατικά κακοποίησης. Αισθάνομαι επίσης λύπη αλλά και απογοήτευση. Παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μας. Βλέπουν ένα ζώο άρρωστο ή κακοποιημένο και το προσπερνούν με την σκέψη ότι κάποιος άλλος θα το φροντίσει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε συναντήσει για την φροντίδα των ζώων ;
Πολλά είναι τα εμπόδια στην καθημερινότητα μας. Είναι δύσκολο να φροντίζεις καθημερινά τόσα πολλά ζώα. Επίσης, μεγάλη δυσκολία είναι η μη εφαρμογή του νόμου. Επίσης, οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι. Έτσι, τις περισσότερες φορές, αδιαφορούν ή προσπερνούν αφήνοντας τα ζώα πίσω να πεθαίνουν. Ένα σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι ο χρόνος…

Έχει συμβεί σ΄ εσάς αλλά και σε μέλη της ομάδας σας να τραυματιστείτε στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε τα μικρά αδέσποτα;
Σπάνια! Μικροί τραυματισμοί, μπορεί….Καμιά φορά, προκειμένου να τα προστατεύσουμε , ίσως καμιά φορά , θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Πάντα όμως πρέπει να υπάρχει ένα όριο.

Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις διαστάσεις του προβλήματος;
Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυστηροί νόμοι . Ήδη υπάρχει βέβαια υπάρχει ένας νόμος αυστηρός που προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα ή φυλάκιση. Εκτός βέβαια από τον νόμο, αναγκαία είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που κακοποιούν ζώα. Ο άνθρωπος που κακοποιεί ένα ζώο, αναμφίβολα είναι ένας εν δυνάμει κακοποιητικός άνθρωπος . Θα κακοποιήσει και έναν άλλον άνθρωπο.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στα υπόλοιπα μέλη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας;
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι την συνυπευθυνότητά μας . Είναι επίσης σημαντικό να αλλάξουμε στάση απέναντι στα ζώα. Αν κατανοήσουμε την σημασία να κάνουμε το ελάχιστο γι΄ αυτά, όχι μόνο ο δικός μας κόπος θα μειωθεί αλλά και θα πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα .

Η φροντίδα τους είναι ευθύνη όλων μας!

Log in with your credentials

Forgot your details?