Διαδικτυακός εκφοβισμός

CYBERBULLYING
Δεν είναι ένα ακόμη αστείο! Ένας άνθρωπος βρίσκεται πίσω από το διαδικτυακό προφίλ!

 

Γνωρίζατε ότι το 13,4% της επικοινωνίας στο διαδίκτυο σχετίζεται με θέματα εκφοβισμού ;
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στις ημέρες μας. Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται εκτεθειμένοι σε ένα απρόσωπο , τυπικό , ηλεκτρονικό περιβάλλον. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει ποιος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την οθόνη. Ο θύτης γνωρίζει ότι αυτή είναι η δύναμή του.Έτσι, προκαλεί στο θύμα έντονη αίσθηση φόβου αλλά και ανασφάλειας.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει πολλές μορφές και πολλές διαστάσεις στην ζωή μας. Το θύμα μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια, να φοβάται την γνώμη των άλλων . Μπορεί ακόμη και να αισθάνεται άβολα, κυρίως όταν βρίσκεται σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Από την άλλη ,ο θύτης αποκτά την δύναμη του στην «ψηφιακή μάσκα». Είναι πρακτικά αόρατος. Αισθάνεται δυνατός και αήττητος.

Σχεδόν το 42% των παιδιών έχει δεχτεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο και σχεδόν ένα στα τέσσερα περιστατικά έχει υποστεί ηλεκτρονική βία περισσότερο από μία φορά .Εννέα στους 10 μαθητές γυμνασίου έχουν πληγωθεί συναισθηματικά στο διαδίκτυο.

Οι ρίζες του διαδικτυακού εκφοβισμού πηγάζουν από το οικογενειακό περιβάλλον. Το κακό και τοξικό περιβάλλον στερεί από το παιδί την αγάπη που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Η δική του/της απώλεια την/τον προκαλεί να «εκτονώνει» τα αρνητικά αισθήματά του ( λύπη, πόνος και θυμό) σε άλλους ανθρώπους.

Αν νιώθετε ότι κάποιος εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειές σας, παίζει με τα αισθήματά σας ή προσπαθεί να επιτύχει την χειραγώγησή σας, μη διστάσετε να ενημερώσετε αμέσως κάποιον, κατά προτίμηση γονέα, μέλος της οικογένειας ή καθηγητή.

Λέμε όχι σε κάθε μορφή βίας και σε κάθε μορφή εκβιασμού!

Τζώκα Εμμανουέλα

Log in with your credentials

Forgot your details?