Κλιματική αλλαγή

 

Δεν είναι πρόβλημα των επόμενων γενεών. Είναι δικό μας πρόβλημα!

 

«Το ταπεινό χορτάρι που φυτρώνει ανάμεσα στις πλάκες των πεζοδρομίων μας
δεν είναι διόλου ταπεινό. Είναι το δάσος που επιστρέφει. Είναι η ζούγκλα που ποτέ δεν παραιτήθηκε από αυτό που της ανήκει και που της πήραμε με τόσο δόλο…»
«Μικρή φυσική ιστορία», Αργύρης Χιώνης

 

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κλιματική αλλαγή. Αποτελεί φαινόμενο που δεν αφήνει πια κανέναν αδιάφορο .Ακόμη και οι πιο αδιάφοροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά τους άλλους … αλλά εμάς!

Τί ορίζουμε όμως ως κλιματική αλλαγή; Ως «κλιματική αλλαγή» ορίζεται η μεταβολή στο κλίμα, που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Χαρακτηρίζεται ως «κλιματική μεταβλητότητα».

Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Τα παραπάνω ορυκτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Επισημαίνονται όμως και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος , όπως υπέρ-εκμετάλλευση της γης, αποψίλωση δασών και ρύπανση εδάφους, εκχερσώσεις, πυρκαγιές, υπέρ-βόσκηση και υπέρ-αλίευση.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς, ενώ γνωρίζουμε ότι στην καθημερινότητά μας συμβάλλουμε στην μόλυνση του περιβάλλοντος , αδρανούμε , αδιαφορούμε και θεωρούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί στο μέλλον από τις επόμενες γενιές.

Στην πραγματικότητα, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Χαμηλώνουμε τη θέρμανση κατά έναν ή δύο βαθμούς.
  • Κλείνουμε τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
  • Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με LED ή άλλα φώτα χαμηλής κατανάλωσης.
  • Κάνουμε απλές αλλαγές στον τρόπο χρήσης του ζεστού νερού στην καθημερινότητά μας.

Ειρένε Κουνταρδά –Μαθήτρια Ά Γυμνασίου

Log in with your credentials

Forgot your details?