Η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι επιλογή

 

Και οι πιο οικονομικά ταλαιπωρημένοι έχουν το δικαίωμα για ένα υγιεινό γεύμα!
Στοιχεία από επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι το 20,1% του ελληνικού πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, ενώ το 22,7% του φτωχού πληθυσμού και το 4,2% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής.

 

Αυτές τις μέρες το να καταναλώσεις ένα υγιεινό και φθηνό γεύμα είναι πολύ δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν τις υγιεινές συνήθειες ,λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων. Τα παντοπωλεία και οι εταιρείες τροφίμων αυξάνουν τις τιμές των μη επεξεργασμένων βιολογικών ή/και προϊόντων ελεύθερης βοσκής. Αντίθετα, οι τιμές για τα ανθυγιεινά πατατάκια και τις ανθυγιεινές λιχουδιές αλλάζουν συνεχώς και γίνονται πιο προσιτές στον καταναλωτή.

Αυτό αλλάζει περιστασιακά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται για την υγιεινή διατροφή.Αυξάνονται όμως παράλληλα και τα ποσοστά των καρδιακών παθήσεων, των αλλεργιών αλλά και της παχυσαρκίας. Το 46% των γυναικών σε μια μελέτη πήρε τουλάχιστον 5 κιλά, κατά την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύει ότι τα άτομα με ή χωρίς επαρκή δίαιτα θα «τρέξουν» προς το μονοπάτι των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Το παραπάνω γεγονός συνδέεται με τις υψηλές τιμές που έχουν αποφασίσει οι εταιρείες για τα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, μη επεξεργασμένα κρέατα και γαλακτοκομικά και γενικά, μη επεξεργασμένα ή/και μη συσκευασμένα τρόφιμα.

Πολλές εταιρείες αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές προκειμένου να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την προσφορά και τη ζήτηση τροφίμων. Όσες καλές εξηγήσεις κι αν υπάρχουν, οι άγραφοι νόμοι της κοινωνίας φωτίζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και το δικαίωμα του/της σε ένα υγιεινό αλλά προσιτό γεύμα.

Αριάδνη Βενετσάνου – Μαθήτρια Ά Γυμνασίου

Log in with your credentials

Forgot your details?