24-28 Ιουνίου
6th CGS Biomedical Engineering
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου & Λυκείου

Η βιοϊατρική τεχνολογία είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος με ανεξάντλητες πρακτικές εφαρμογές στον επαγγελματικό τομέα και κατ’ επέκταση στον πραγματικό κόσμο.

To 6o CGS Biomedical Engineering Summer Course είναι ένα καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων πολύ επιτυχημένων προγραμμάτων που έχουν διοργανωθεί από ελληνικό σχολείο.

Αναφέρεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου που τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους στις βασικές έννοιες της βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης του CGS με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, να κατανοήσουν πώς τα δύο αυτά αντικείμενα συνδέονται τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς χώρους του παρόντος και του μέλλοντος.

Βιοϊατρική τεχνολογία

Ο τομέας της βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι ένας κλάδος σπουδών ο οποίος παρουσιάζεται και επικαλύπτει τους κλάδους της ιατρικής, βιολογίας και μηχανικής. Η βιοϊατρική τεχνολογία επιχειρεί να εφαρμόσει την επιστήμη της βιολογίας με σκοπό να επιτευχθούν καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ιατρικής με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων κι εφαρμογών. Ο κύριος σκοπός και βασικός άξονας της βιοϊατρικής είναι να βελτιώσει εν τέλει την παροχή υπηρεσιών υγείας. Μερικά από τα πιο γνωστά επιτεύγματα του κλάδου είναι οι νέες δυνατότητες προσθετικής, τα micro-εμφυτεύματα, τα διαγνωστικά μηχανήματα απεικόνισης κλπ. Πέραν των παροχών υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν κι αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι άπτονται της βιοϊατρικής κι απορρέουν από αυτήν. Παραδείγματα μπορεί να οι βιομιμιτικές εφαρμογές, η συστημική βιολογία, η βιο-μηχανική, η κλινική μηχανική και η ιατρική εικόνα.

Οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοϊατρική τεχνολογία μπορούν να εφοδιάσουν τους μαθητές με δυνατότητες σχεδίασης βιοϊατρικού εξοπλισμού και προϊόντων. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να συνδυάζουν γνώσεις μηχανικής, βιολογίας και ιατρικής με τη δημιουργικότητά τους ώστε να αναπτύσσουν υψηλή προσοχή στη λεπτομέρεια.

Οι απόφοιτοι των αντίστοιχων σχολών μπορούν να απασχοληθούν σε επαγγέλματα όπως μηχανικής βιοϊατρικής, κλινικοί μηχανικοί, βιοτεχνολόγοι, μηχανικοί ιατρικών μηχανημάτων, ερευνητές, μηχανικοί αναμόρφωσης και σε άλλους πολλούς τομείς

Προσκεκλημένοι Ομιλητές

Δρ Αθανάσιος Αναστασίου

Ερευνητής Εργαστηρίου Βιοιατρικής Τεχνολογίας ΕΜΠ

Ο Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στο Πανεπιστήμιο Newcastle-upon-Tyne της Αγγλίας. Πήρε το πρώτο του Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Ψηφιακή Ανάλυση Εικόνας και Σήματος στο Πανεπιστήμιο Newcastle-upon-Tyne και το δεύτερο στη Βιοϊατρική Τεχνολογία το 2009 (Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΜΠ). Tο 2015 έλαβε το διδακτορικό του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 2011 είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα συμμετέχει στην διδασκαλία εργαστηρίων στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων του Εργαστηρίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κινούνται στις περιοχές της ανάλυσης ιατρικής εικόνας και σήματος, την ασφάλεια των ιατρικών δεδομένων και έχει μεγάλη ευχέρεια στην χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων ανάπτυξης εφαρμογών (και mobile) και βάσεων δεδομένων (Visual Studio, C#, Java, SQL, Scripting Languages, κτλ.).Είναι μέλος του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE-IEMBS) ,του Institution of Engineering and Technology (IET) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

 

Δρ Mαριλένα Ταρούση

Η Μαριλένα Ταρούση είναι Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (2015-2022), Διπλωματούχος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (2007- 2013) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Διατμηματικό Μετατυχιακό πρόγραμμα στην Βιοϊατρική Τεχνολογία (2013-2015). Το θέμα της Διδακτορικής της διατριβής ήταν η «Ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Υποστήριξης Κλινικής Απόφασης για την Έγκαιρη Διάγνωση και την Εξατομικευμένη Διαχείριση Γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού». Σήμερα προετοιμάζει και διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα «Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας» και «Μετρήσεις και Έλεγχοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία.

read more...

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα Εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 • BIO-PHOENIX | Ιαν. 2022 – Απρ.2023| https://www.bio-phoenix.eu/
 • ENDORSE | Νοε. 2020 – Σεπ. 2021 | Συντονιστής Έργου: Universite D’ Orleans | H2020-MSCA-RISE
 • SMARTBEAR |Φεβ. 2020 – Οκτ. 2020 | Συντονιστής Έργου: Institute for High Performance Computing and Networking, National Research Council of Italy (ICAR-CNR) https://www.smart-bear.eu/
 • EVOTION |Ιαν. 2019 – Οκτ. 2019\ Ιαν. 2020 | Συντονιστής Έργου: Oticon A/S| http://h2020evotion.eu/

Επιπλέον διαθέτει πληθώρα δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

 • M. Tarousi, P. Bountris, P. Daskalakis, and D. D. Koutsouris, “Development of a Cost-Effective Intelligent Clinical Decision Support System for Breast Cancer Early Diagnosis and Triage,” Int. J. Online Biomed. Eng., vol. 18, no. 05, pp. 43–64, Apr. 2022, doi: 10.3991/IJOE.V18I05.29067.P.
 • M.Sarafidis, M. Tarousi, A. Anastasiou, S. Pitoglou, E. Lampoukas, A. Spetsarias, G. Matsopoulos and D. D. Koutsouris , “Data Quality Challenges in a Learning Health System,” Stud. Health Technol. Inform., vol. 270, pp. 143–147, Jun. 2020, doi: 10.3233/SHTI200139.
 • M. Tarousi, M. Sarafidis, P. Katrakazas, I. Kouris, S. Pitoglou, O. Petropoulou, A. Anastasiou, and D. D. Koutsouris, “A Cloud Based Decision Support System Aimed to Contribute in Policy Making for Natural Disaster Related Incidents,” Int. J. Reliab. Qual. E-Healthcare, vol. 8, no. 3, pp. 36–46, May 2019, doi: 10.4018/IJRQEH.2019070103.

less..

 

Βασίλειος Αποστολάκος

Μέλος του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Ο Αποστολάκος Βασίλειος γεννήθηκε το 1986 στο Γύθειο Λακωνίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ειδίκευση στη Στατιστική. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές το 2016, παρακολουθώντας με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Business Mathematics” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) σε συνεργασία με το τμήμα Μαθηματικού και το τμήμα Οικονομικού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Παράλληλα, παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Στατιστική & Επιχειρησιακή Έρευνα” του τμήματος Μαθηματικού του ΕΚΠΑ το 2020.

read more...

Από το 2018 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή και είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Έχει αναλάβει καθήκοντα διδασκαλίας εργαστηρίων στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, στη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα Εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

 • Ερευνητικό πρόγραμμα “RETENTION” |Ιαν. 22 – Δεκ. 2023| https://www.retention-project.eu/ :
  ένα έργο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας που θα υποστηρίζει την ενισχυμένη κλινική παρακολούθηση και τις παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της κλινικής διαχείρισης των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, τη μείωση της θνησιμότητας και των ποσοστών νοσηλείας τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ασφάλειας και της ευημερίας τους.
 • Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “BIO-PHOENIX”, |Ιαν. 2019 – Δεκ. 2020| https://www.bio-phoenix.eu/ :
  ένα καινοτόμο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο σχετίζεται με την ανακατασκευή σύνθετων λογισμικών συστημάτων, σε περίπτωση ολικής εσωτερικής πτώσης ή εξωτερικής βλάβης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τομείς όπως τα Μαθηματικά, η Στατιστική, τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, η Βιοπληροφορική και η Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας.

less..

Σε ποιους απευθύνεται

Τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου, στο Γενικό Λύκειο και στο IB Diploma Programme.

Πρόγραμμα
Ώρα Δευτέρα 24.06 Τρίτη 25.06 Τετάρτη 26.06 Πέμπτη 27.06 Παρασκευή 28.06
09.20-09.30 Welcome        
09.30-10.15 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία Παιδική Παχυσαρκία & οι Υπηρεσίες της Βιοϊατρικής Γλώσσες Προγραμματισμού στη Βιοϊατρική Συστήματα Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Βιοϊατρική Τηλεϊατρική και Hollywood
Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου Βασίλειος Αποστολάκος Δρ. Μαριλένα Ταρούση Βασίλειος Αποστολάκος Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου
10.15-10.30 Coffee Break Coffee Break Coffee Break Coffee Break Coffee Break
10.30-11.15 Ρομποτική στην Βιοϊατρική Τεχνολογία Βιοπληροφορική: Εφαρμογές στην Εξατομικευμένη διάγνωση του Καρκίνου Ιατρικές εφαρμογές μέσω εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) Η ιστορία της Τεχνολογίας- Τεχνητή Νοημοσύνη Εφαρμογές Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Εγκληματολογία
Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου Βασίλειος Αποστολάκος Δρ. Μαριλένα Ταρούση Βασίλειος Αποστολάκος Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου
11.15-11.30 Coffee Break Coffee Break Coffee Break Coffee Break Coffee Break
11.30-12.15 Η Βιοϊατρική Τεχνολογία στην Αντιμετώπιση των Πανδημιών Βιοηθική: Ηθικά Διλήμματα από τις Εφαρμογές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Big Data και Ιατρικός Φάκελος στη Βιοϊατρική Τα Ιατρικά Μηχανήματα ως Προϊόν Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε σχέση με τη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου Βασίλειος Αποστολάκος Δρ. Μαριλένα Ταρούση Δρ. Μαριλένα Ταρούση Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου
12.30-13.30 Lunch Break Lunch Break Lunch Break Lunch Break Lunch Break
13.40-14.50 Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο Εργαστήριο
Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου Βασίλειος Αποστολάκος Δρ. Μαριλένα Ταρούση Δρ. Μαριλένα Ταρούση Δρ. Αθανάσιος Αναστασίου
Διάρκεια

Δευτέρα, 24 Ιουνίου – Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου και συγκεκριμένα στο χώρο της βιβλιοθήκης και η διάρκεια του είναι πέντε (5) ημέρες.

*Η παρακολούθηση και τις πέντε (5) μέρες είναι απαραίτητη.

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής

Προθεσμία αιτήσεων

Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Τετάρτη, 12 Ιουνίου .

Κόστος συμμετοχής

Τα δίδακτρα περιλαμβάνουν:

 • Διαλέξεις και εργαστήρια από επιστημονικούς συνεργάτες
 • Πιστοποιητικό συμμετοχής
 • Γραφική ύλη και αναμνηστικά
 • Καθημερινό γεύμα
 • *Μεταφορά με σχολικά λεωφορεία

 

Course:  380€

*(με σχολικό) 430€

 

Στοιχεία πληρωμής

Alpha Bank

Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού: 142 00232 0000 948

IBAN: GR56 0140 1420 1420 0232 0000 948

Εκπαιδευτήρια Κωστέα- Γείτoνα AE

Log in with your credentials

Forgot your details?