ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δελφίνια και άνθρωποι:
Πόσα κοινά στοιχεία έχουμε; Πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε!
«Σαν τα δελφίνια,
έτσι είμαστε κι εμείς,
που τη μια βυθίζονται
και σχίζουνε τα βάθη του πελάγους
και την άλλη
τινάζονται έξω με ορμή
για ν’ αναπνεύσουν οξυγόνο».
(Arline Wagner, «Dolphin»)
Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, της Ζυρίχης και της Δυτικής Αυστραλίας από το 2005 έως το 2017, απέδειξαν ότι τα δελφίνια έχουν κοινωνικές συνήθειες, ανάλογες με τους ανθρώπους. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσα δελφίνια χρησιμοποιούν συγκεκριμένη τεχνική για την ανεύρεση τροφής είναι πιο κοντά το ένα με το άλλο. Δημιουργούν δεσμούς που δεν συνδέονται με συγγένεια ή άλλους παράγοντες αλλά με τεχνικές τροφής. Σχηματίζουν κοινωνικούς δεσμούς. Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι τα δελφίνια σχηματίζουν φιλίες και δεσμούς που διαρκούν για δεκαετίες και είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη και επιβίωσή τους.
Θα μπορούσαν επίσης να χαρακτηριστούν οι «εγκέφαλοι» της θάλασσας! Η ικανότητα αναγνώρισης του εαυτού σε έναν καθρέφτη χρησιμοποιείται συχνά από αναπτυξιακούς ψυχολόγους ως μέτρο νοημοσύνης και αυτογνωσίας. Τα δελφίνια περνούν τη δοκιμή καθρέφτη με μεγάλη επιτυχία! Οι άνθρωποι αρχίζουν να δείχνουν σημάδια αυτογνωσίας στους 12 μήνες και οι χιμπατζήδες σε ηλικία δύο ετών. Τα δελφίνια αναγνωρίζονται στον καθρέφτη ακόμη νωρίτερα, μόλις επτά μηνών. Θα επιθεωρήσουν τον εαυτό τους και θα κοιτάξουν μέρη του σώματός τους στον καθρέφτη που συνήθως δεν μπορούν να δουν – όπως μέσα στα στόματά τους. Επίσης χτυπούν, στριφογυρίζουν και ποζάρουν με ασυνήθιστους τρόπους, εξετάζοντας τις δικές τους κινήσεις στον καθρέφτη. Οι συμπεριφορές τους υποδηλώνουν αυτογνωσία ενός εξαιρετικά ευφυούς είδους.
Από την άλλη η φυλάκισή τους σε ζωολογικούς κήπους λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξή τους και στην εξασφάλιση ενός υγιούς βίου. Τις περισσότερες φορές υποφέρουν στην αιχμαλωσία, ασθενούν και δεν επιθυμούν να δεχθούν τροφή.
Για όλα αυτά λοιπόν, ερευνήσαμε,μάθαμε και σας αποτυπώνουμε την άποψή μας για το θέμα:
«Τα δελφίνια είναι πλάσματα με υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμη και στην διάγνωση ασθενειών. Οφείλουμε να τα προστατεύουμε»
(Εμμέλεια Φράγκου)
«Δεν είναι ηθικό να αιχμαλωτίζουμε τα δελφίνια. Οφείλουμε να έχουμε ενσυναίσθηση και να νοιαζόμαστε για όλα τα πλάσματα της φύσης, κυρίως όμως όταν αυτά έχουν νοημοσύνη!»
(Κέλλυ Χριστοδουλάκη)
«Τα δελφίνια είναι έξυπνα πλάσματα. Έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια χαρούμενη και ασφαλή ζωή. Γιατί χαιρόμαστε όταν τα βλέπουμε στους ζωολογικούς κήπους; Δεν καταλαβάινουμε ότι υποφέρουν; Μάλλον,η διασκέδασή μας κρίνεται πιο σημαντική!»
(Άννα Χαλικοπούλου)
«Save the dolpins! Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας! Όχι μόνο δεν σεβόμαστε το σπίτι τους, την θάλασσα αλλά τα κακοποιούμε με αποκλειστικό στόχο την δική μας διασκέδαση!»
(Σταματίνα Κανέλλη)
«Τα δελφίνια δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ σε κατάσταση αιχμαλωσίας! Οφείλουμε να τα προστατεύουμε, να φροντίζουμε ώστε να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον! Ο βασανισμός και η αγοραπωλησία είναι μια πράξη ντροπής. Τα επόμενα χρόνια θα είναι είδος προς εξαφάνιση!»
(Οδυσσέας Κολομπανί)
Οι μαθητές του τμήματος Α5