Εκφοβισμός και κακοποίηση παιδιών μέσω του διαδικτύου

Μήπως δεν είναι και τόσο σπάνιο πρόβλημα;
Μήπως θα μπορούσε να συμβεί και στο δικό σας παιδί;
Γι αυτό… οι γονείς πρέπει πάντα να είναι εκεί!

O όρος εκφοβισμός και κακοποίηση μέσω του διαδικτύου αφορά την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών και εφήβων μέσο του διαδικτύου ή άλλων τεχνολογικών μέσων από συνομήλικούς τους ή και μεγαλύτερούς τους.

Κι όμως … τα θύματα διαδικτυακής κακοποίησης και εκμετάλλευσης μέσω του διαδικτύου φαίνεται να είναι παιδιά άνω των 12 ετών. Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με το διαδίκτυο, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες να γίνουν θύματά του.
Είναι γεγονός ότι οι έφηβοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Κυρίως όμως αφιερώνουν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι επίσης γεγονός όμως ότι ο εθισμός γίνεται μονόδρομος.

Η σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών δοκιμάζεται…Συχνά, γονείς και παιδιά εμπλέκονται σε άγονες αντιπαραθέσεις προκειμένου οι έφηβοι να μειώσουν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο. Η δυσλειτουργική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας λειτουργεί ως βασικός παράγοντας παρενόχλησης των εφήβων. Ο θύτης εκμεταλλεύεται την συναισθηματική έλλειψη του γονέα και χρησιμοποιεί τα παιδιά, τα οποία επιδεικνύουν λιγότερη ωριμότητα από τους ενήλικες, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

vhgrhrtgvhrhfhjfjhhj

Δυστυχώς η λύση είναι δύσκολη .Είναι όμως και αναγκαία. Η ιδανική λύση εξασφάλισης προστασίας των παιδιών και των εφήβων από τον εκφοβισμό και την κακοποίηση μέσω του διαδικτύου είναι η διακοπή κάθε επαφής με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.

Στην σημερινή εποχή όμως η επιρροή των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου στην ζωή μας είναι μεγάλη.Είναι απαραίτητο επίσης, τα παιδιά να συμβουλεύονται τους γονείς ή κηδεμόνες τους για την επικινδυνότητα της ιστοσελίδας ή εφαρμογής καθώς δεν έχουν ενηλικιωθεί και δεν ξέρουν ακόμα πως να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια πιθανή θυματοποίηση ή περιστατικά εκφοβισμού.

Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει ένα όριο στις ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη. Όσο πιο πολλές ώρες δαπανούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο μειώνονται οι προοπτικές να εξελιχθούν σε εξωστρεφείς προσωπικότητες.

Είναι σημαντικό γονείς και παιδιά να καλλιεργούν κλίμα αγάπης, εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. Το παιδί που χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται πάντα την βοήθεια του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να είναι πάντα εκεί…

Θεοδώρα – Βαρβάρα Βασιλάκη

bykjfjvyjdrfhcrthyvj

Log in with your credentials

Forgot your details?