Χρήσιμες Συμβουλές

Τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι σημαντικά για να αγαπήσει το βιβλίο και τη διαδικασία της ανάγνωσης.

Διαβάστε μαζί κάθε μέρα!

Διαβάστε στο παιδί σας κάθε μέρα. Ας γίνει μία καθιερωμένη, ζεστή στιγμή και μία ευκαιρία για να αγκαλιαστείτε και να ανακαλύψετε μαζί πράγματα μέσα από το μαγικό κόσμο των βιβλίων!

Να γνωρίζετε πότε να σταματήσετε!

Εάν το παιδί σας χάνει το ενδιαφέρον του απλά βάλτε το βιβλίο μακριά για λίγο. Μην συνεχίσετε την ανάγνωση εάν δεν το απολαμβάνει.

Διαβάστε ξανά και ξανά και ξανά!

Το παιδί σας πιθανότατα θα θέλει να ακούσει μια αγαπημένη ιστορία ξανά και ξανά. Ενθαρρύνετέ το να διαβάσει το ίδιο βιβλίο ακόμα και για 100η φορά! Οι έρευνες δείχνουν ότι οι επανειλημμένες αναγνώσεις βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές δεξιότητες.

Προμαθηματικές έννοιες που μαθαίνουμε στη φύση:

  • Κατηγοριοποίηση: Παίρνουμε διάφορα μικρά ή μεγάλα αντικείμενα που βρίσκουμε σε μία βόλτα στη φύση πχ. πέτρες, φύλλα, κοχύλια, ξυλάκια κτλ. και τα χωρίζουμε σε ομάδες-κατηγορίες ανάλογα με ένα χαρακτηριστικό τους πχ. μέγεθος, χρώμα, ιδιότητα
  • Αντιστοίχηση ένα προς ένα: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιστοιχήσουμε κάθε αντικείμενο με άλλο ένα πχ. κάθε πέτρα με έναν άνθρωπο. Αφήστε λοιπόν να μοιράσει από μια πέτρα σε κάθε έναν της παρέας.
  • Μοτίβο-Αλληλουχία: Φτιάξτε μια εύκολη επαναλαμβανόμενη σειρά από αντικείμενα πχ. πέτρα-κοχύλι-άμμος και αφήστε το παιδί να την επαναλάβει έτσι ακριβώς. Βοηθήστε με ερωτήσεις αν δυσκολεύεται πχ. Ποιο έχει σειρά μετά την πέτρα;
  • Σειροθέτηση: Εδώ πρέπει να βάλουμε σε σειρά αντικείμενα ανάλογα με ένα μέγεθος που έχουμε επιλέξει πχ. Τα φύλλα από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, πέτρες από την ελαφρύτερη στη βαρύτερη κτλ.

Βοηθήστε το παιδί σας να αγαπήσει και καλλιεργήσει το γραμματισμό!

  • Aφήστε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία γραφής, όπως μολύβια, μαρκαδόρους, κιμωλίες και κραγιόνια. Συγκεντρώστε και οργανώστε αυτά τα υλικά, μαζί με κάποιο χαρτί, σε ένα κουτί που το παιδί σας μπορεί να διακοσμήσει όπως επιθυμεί.
  • Δείξτε στο παιδί σας ότι οι γραπτές λέξεις είναι ένα μέρος της καθημερινής ζωής. Από τους καταλόγους παντοπωλείων και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές στα καταστήματα, το γράψιμο είναι παντού!
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράψει αυτό που νομίζει πως λένε οι αγαπημένες του ιστορίες ή φτιάξτε φανταστικές μαζί, εικονογραφώντας την ιστορία και γράφοντας τους διαλόγους.
  • Aφήστε το παιδί σας να γράψει στον υπολογιστή λέξεις και δείξτε του πώς να τις εκτυπώνει!
  • Βάλτε ετικέτες στα πράγματα του παιδιού σας και αφήστε το να γράψει μόνο του τους τίτλους και τα ονόματα!
  • Γράψτε μαζί με το παιδί σας τη λίστα για το σουπερμάρκετ ή το μανάβη!

Log in with your credentials

Forgot your details?