Όλο και πιο πολλά περιστατικά κακοποίησης παιδιών, όλο και πιο ακραία κακοποίηση. Εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχει χειρότερο, η επικαιρότητα μας διαψεύδει!
Στη σημερινή εποχή, στις αναπτυγμένες κοινωνίες, το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών είναι πολύ συχνό. Υψηλά είναι τα ποσοστά γονέων, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, που συμπεριφέρονται στα παιδιά τους με χυδαίο τρόπο. Τα νούμερα είναι τρομακτικά… Ένα δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση. Αυτό συμβαίνει καθώς οι γονείς, που συμπεριφέρονται κακοποιητικά, βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή έχουν κάποια ψυχική ή νοητική ασθένεια.
Τα παιδιά που δέχονται κακοποίηση και κακομεταχείριση, συνήθως, όταν ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Χρειάζονται μάλιστα υποστήριξη είτε από κάποιον συγγενή είτε από κάποιο Κέντρο βοήθειας. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες Χώρες με τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης στις 19 Νοεμβρίου, πρέπει να είναι ημέρα σταθμός για την Χώρα μας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όμως, η ενημέρωση πρέπει να αρχίσει από τις μικρές ηλικίες. Απαραίτητο είναι λοιπόν, τα σχολεία να εντάξουν στο σχολικό τους πρόγραμμα το θέμα, να ανοίξουν ελεύθερα διάλογο με τους μαθητές. Επίσης, είναι σημαντική η οργάνωση σεμιναρίων για τους γονείς ,ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της κακοποίησης αλλά και να μάθουν να συζητούν με τα παιδιά τους. Δυστυχώς, και αυτό δεν είναι δεδομένο καμιά φορά…
Φοίβη Καββαλάκη Α1 Γυμνασίου