Η ασφάλεια των ζώων και η ποιότητα ζωής τους είναι καθήκον όλων μας. Πλέον, η νομοθεσία για την προστασία τους έχει αλλάξει. Η κακοποίηση και ο βασανισμός ζώου έχει μετατραπεί σε κακούργημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 10 ετών. Παρά τις αυστηρές νομοθετικές κυρώσεις, η βάναυση συμπεριφορά σε βάρος των ζώων εξακολουθεί να υφίσταται.
Ενεργητική κακοποίηση ενός ζώου θεωρείται ο βασανισμός, το κρέμασμα, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός κτλ. Παθητική κακοποίηση θεωρείται η εγκατάλειψη. Το ζώο που είναι διαρκώς αλυσοδεμένο, χωρίς δυνατότητα φυσικών κινήσεων, χωρίς καθαρό και υγιεινό περιβάλλον υπόκειται παθητική κακοποίηση. Απέναντι στο νόμο και οι δύο αυτές έννοιες είναι ισότιμες.
Η κακοποίηση των ζώων πλέον θεωρείται αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα. Η εισαγγελία δηλαδή, ασκεί απευθείας δίωξη με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται μήνυση από κάποιον.
Η Ελληνική Αστυνομία έθεσε σε πλήρη λειτουργία τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10410, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων. Σε αυτή την τηλεφωνική γραμμή, οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν κακοποίηση ζώων.
Επιπλέον:
- Εάν κάποιος από εμάς γίνει μάρτυρας ενεργητικής κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσει άμεσα την Αστυνομία στο 100 και να περιμένει για να υποδείξει τον δράστη.
- Σε περίπτωση που η Αστυνομία αδυνατεί να προσέλθει, θα πρέπει να πάμε στην Εισαγγελία Αθηνών (κτήριο 16 της Εισαγγελίας Αθηνών, παλαιά σχολή Ευελπίδων). Ο εισαγγελέας οφείλει να δώσει αμέσως εντολή σύλληψης του δράστη.
- Εάν γίνουμε μάρτυρας παθητικής κακοποίησης ζώου θα πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία:
• Θα πρέπει να έχουμε φωτογραφίες και βίντεο με εμφανή την ημερομηνία λήψης και μάλιστα, σε διαφορετικές ώρες εντός της ημέρας (ώστε να μπορεί να αποδειχθεί η επαναλαμβανόμενη κατάσταση και η διάρκεια) από τις οποίες προκύπτει ότι το ζώο παραμελείται.
• Εάν αποφασίσουμε να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη, θα πρέπει να έχουμε στόχο να βοηθήσουμε το ζώο συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του.
• Εάν ο ιδιοκτήτης δεν βελτιώσει την συμπεριφορά του, θα πρέπει να κάνουμε μήνυση στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα. Η μηνυτήρια αναφορά μπορεί να γίνει και ανώνυμα. Επιπλέον,θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφέρειας ή Νομαρχίας αναφέροντας όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία για την υπόθεση. - Μπορούμε να υποβάλουμε ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΟΥ καλώντας στη 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη στο 1595, για τον δήμο Αθηναίων.
- Τέλος, μπορούμε να στηρίζουμε τις φιλοζωικές εταιρείες, που στηρίζουν τα ζώα με τους ακόλουθους τρόπους: Μπορούμε να δωρίσουμε ζωοτροφές για σκύλους και γάτες που περιθάλπονται, φάρμακα (zylapour, milteforan), μηνιαία η τριμηνιαία χάπια για ψύλλους και τσιμπούρια, χάπια για εσωτερική αποπαρασίτωση, ειδικές τροφές για κουτάβια, γέρικα, νεφροπαθή κ.λπ., καθώς και τα απαραίτητα για τα ιπποειδή: σανό (τσαΐρι), πάστα αποπαρασίτωσης, μείγμα ζωοτροφής και hoof oil για τις οπλές.
Δήμητρα Ζαργάνη & Κωνσταντίνα Χρυσοχόου