Καρκίνος παιδικής ηλικίας

paidikos-karkinos1

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στα παιδιά από νόσο και τη 2η αιτία μετά τα ατυχήματα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε βρέφη, παιδιά και εφήβους μέχρι και σε νεαρούς ενήλικες 20 χρονών. Είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια. Μόλις 1 στα 600 παιδιά θα εκδηλώσει καρκίνο μέχρι τα 20 χρόνια του. Αλλά αν και σπάνια αρρώστια 350 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Συνολικά σε όλη την Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά τον χρόνο.

uityrtertyg

Είναι διαφορετική ασθένεια από τον καρκίνο των ενηλίκων και για αυτόν τον λόγο υπάρχει άλλη θεραπεία και αντιμετώπιση. Επίσης, υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου. Για παράδειγμα στα νεφρά(όγκος wilms),στο αίμα(λευχαιμίες)και πολλά αλλά είδη. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι ούτε κληρονομικός ούτε μεταδοτικός. Όμως, δεν υπάρχει πρόληψη για τον παιδικό καρκίνο ,καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν βρει από τι προέρχεται. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη φροντίδα έχουν ως αποτέλεσμα την ίαση στα περισσότερα παιδιά. Κάποια συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι οι αύξηση όγκου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συχνή αιμορραγία στο δέρμα η στην μύτη χωρίς να υπάρχει πληγή και πιο συχνά πτώση βλεφαρίδων και μελανιές χωρίς τραυματισμό.

Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες το 80% των παιδιών θεραπεύεται. Αντιθέτως, σε υποανάπτυκτες Χώρες το ποσοστό ίασης μειώνεται στο 20%. Ένα στενάχωρο γεγονός είναι πως τα 2/3 των παιδιών που έχουν περάσει παιδικό καρκίνο αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

nyerebyt

Στις 15 Φλεβάρη είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου, όπου τιμούνται όλα τα παιδιά που βίωσαν ή βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινότητα. Εκτός από την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου , έχει καθιερωθεί ο χρυσός Σεπτέμβρης ως μήνας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Υπάρχουν επιπλέον και πολλοί Σύλλογοι γονέων και επιζώντων από παιδικό καρκίνο που βοηθούν  άλλες οικογένειες . Κάνουν προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης και θεραπείας.

Τέλος, ο καρκίνος αν και είναι μια δύσκολη και σοβαρή ασθένεια δεν είναι ανίατη και για αυτό είναι σημαντικό να συμπαραστεκόμαστε στους γνωστούς μας που μπορεί να βρεθούν σε αυτή τη θέση.

 

 

 

Ρούσσου Λουκία Α7

Log in with your credentials

Forgot your details?