Σε κίνδυνο ο «πνεύμονας» του πλανήτη μας!

Το δάσος καίγεται και υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος!

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καλύπτει 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι στη Βραζιλία αλλά κομμάτι του βρίσκεται και σε άλλες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, το Περού και το Σουρινάμ. Παράγει το 20% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ενώ το διατρέχει και ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου. Το δάσος είναι πολύ πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα και φιλοξενεί πάνω από 40.000 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων. Τα τροπικά δάση ελέγχουν το παγκόσμιο κλίμα και ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες και τις καιρικές συνθήκες. Είναι μία από τις βασικές πηγές απορρόφησης άνθρακα και με δεδομένο ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο του πλανήτη, θεωρείται κλειδί στις προσπάθειες για την …αποτροπή της κλιματικής αλλαγής!

Τι θα συμβεί όμως αν το δάσος του Αμαζονίου εξαφανιστεί;

Μείωση των βροχοπτώσεων και αυξημένη ξηρασία. Έρευνα κατέδειξε ότι ο Αμαζόνιος είναι υπεύθυνος για την πρόκληση βροχοπτώσεων στη περιοχή.

Τι συμβαίνει με τη λιγότερη βροχή;

1.       Έχουμε λιγότερο νερό για πόση.

2.       Περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν τόσο πολύ που όλοι θα υποφέρουμε, λόγω της κακής ποιότητας αέρα και των θερμότερων θερμοκρασιών.

3.       Περισσότερες πλημμύρες. Όταν οι βροχές φτάσουν, το αποτέλεσμα θα είναι φονικές πλημμύρες. Αυτό το σενάριο – μακρές περίοδοι ξηρασίας που ακολουθούνται από ακραίες πλημμύρες – θα ενταθεί αν το τροπικό δάσος εξαφανιστεί τελείως(!)

4.       Απώλεια της βιοποικιλότητας. Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι για ένα μεγάλο αριθμό φυτών, ζώων και εντόμων. Τα τροπικά του δάση προστατεύουν το 10% των ειδών του πλανήτη και έτσι τα μοναδικά είδη θα εξαφανιστούν για πάντα αν τα τροπικά δάση καταστραφούν.

Μεγαλύτερες ακόμα πυρκαγιές. Η απώλεια των δέντρων του Αμαζονίου, που έχει προκαλέσει μείωση βροχών και αύξηση στις συνθήκες ξηρασίας, έχει οδηγήσει και σε αύξηση των πυρκαγιών. Αυτές καίνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απελευθερώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα θερμότερο κλίμα

Τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός καταστροφής του τροπικού δάσος στον Αμαζόνιο είναι ανησυχητικός. Ο Αμαζόνιος έχει ήδη εδώ και δεκαετίες χάσει τη μάχη ενάντια στην αποψίλωση. Μέχρι τη δεκαετία του ’70, στη Βραζιλία μόνο το δάσος κατείχε 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από τότε μειώνεται σταδιακά και καταστρέφεται λίγο λίγο από την παράνομη υλοτομία, τις φυτείες σόγιας και την κτηνοτροφία, σύμφωνα με την Greenpeace.

Σύμφωνα με μελέτη που ανέδειξε η Βασιλική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε δέκα χρόνια ο Αμαζόνιος έχασε δασικές εκτάσεις πάνω από 62.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιφάνεια που ισούται με περίπου 8,5 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου. Καταστροφή ρεκόρ στον Αμαζόνιο το πρώτο εξάμηνο του 2020!

Τον Ιούνιο 2020 ξέσπασαν στον Αμαζόνιο κατά μέσο όρο 75 πυρκαγιές κάθε μέρα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των περίπου 1.000 πυρκαγιών που σημειώνονταν καθημερινά όταν οι πυρκαγιές είχαν κορυφωθεί τον Αύγουστο του 2019.

Τώρα το δάσος καίγεται και υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος!

Log in with your credentials

Forgot your details?