Σπάνια ζώα που ζουν στην θάλασσα – Υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας!

Η ζωή στην θάλασσα μπορεί να γίνει μαγική και μυστηριώδης. Πολλά ζώα που δεν γνωρίζουμε καλά εμείς οι άνθρωποι , ζουν στην θάλασσα πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνειά της. Μερικά από αυτά , δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε. Υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας.

Ο Μπλέ άστακος

Οι μπλε αστακοί ζουν και αλιεύονται κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αλλά και στην Αυστραλία. Το μπλε χρώμα του αστακού προέρχεται από μία γενετική ανωμαλία που αναγκάζει τον οργανισμό του να παράγει υπερβολική ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κρυστασιανίν, σύμφωνα με το Ενυδρείο SEA. Μια μελέτη στο University of Maine Lobster Institute έδειξε ότι οι πιθανότητες αλίευσης μπλε αστακού είναι μία στα δύο εκατομμύρια.

Ψάρια Goblin

Αυτός ο τύπος ψαριού διανέμεται σε όλους τους ωκεανούς Ειρηνικός, Ατλαντικός και Ινδός. Είναι επίσης γνωστό ως “Διαφανή ψάρια κεφαλής”. Ζει σε βαθιά νερά που βρίσκονται περίπου 2000 μέτρα. Έχει πολύ μικρό μέγεθος, κοντά στα 5 εκατοστά. Είναι ένα από τα λεγόμενα σωληνοειδή ψάρια. Τονίζει το διαφανές κεφάλι του και τα όμορφα μάτια του, τα οποία έχουν έναν αρκετά μεγάλο φακό με τον οποίο συλλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα φωτός και κινούνται περιφερειακά. Δεν είναι πολύ ενεργά ζώα, αλλά κολυμπούν ήσυχα αναζητώντας πιθανό θήραμα (καρκινοειδή) με το οποίο πρέπει να τρέφονται.

Θαλάσσιο γουρούνι

Το θαλάσσιο γουρούνι, πιο γνωστό στα αγγλικά ως seapig, ζει στο βυθό της θάλασσας και τρέφεται με λάσπη. Είναι ένας μικρός καρχαρίας που ζει στη Μεσόγειο Θάλασσα, συνήθως δεν υπερβαίνει τα 150 cm σε μήκος. Αυτό το είδος είναι δύσκολο να εντοπιστεί ή να αλιευθεί γιατί βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος (μπορεί να επιβιώσει σε βάθη 800 μέτρων). Οι επιστήμονες ερευνούν σχετικά με το πώς καταφέρνει να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες. Μοιάζει με ένα φουσκωμένο μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, παρόμοιο με ένα κανονικό ροζ γουρούνι.

Προσοχή!
Τώρα που μάθαμε γι΄ αυτά δεν πρέπει να παρέμβουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Καιρός λοιπόν να αναλάβουμε δράση και να μαζέψουμε τα σκουπίδια απο τις θάλασσες και τις ακτές.

Ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή!

 

Δανάη Θεοδώρου – Ά Γυμνασίου

Log in with your credentials

Forgot your details?