Γνωρίζετε ότι 600.000 είδη ψαριών κινδυνεύουν με εξαφάνιση; Γνωρίζετε ότι 260 διαφορετικά θαλάσσια είδη καταναλώνουν υπολείμματα πλαστικού, πετονιάς, καουτσούκ, αλουμινόχαρτου;
Το 15% των θαλάσσιων σκουπιδιών επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Άλλο ένα 15% παραμένουν στη στήλη ύδατος και 70 % βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.
Στο πλαίσιο λοιπόν της δημοσιογραφικής μας έρευνας προσκαλέσαμε στον Όμιλο Δημοσιογραφίας τον κ. Αναγνωστόπουλο Θοδωρή ,Βιολόγο, National Geographic Explorer και Πρόεδρο / συνιδρυτή της κοινωνικής επιχείρησης “SciCo”. Είναι ο πρώτος Έλληνας “Fellow” του οργανισμού Ashoka. Έχει λάβει το British Council UK Alumni Social Impact Award (2017), το Newcastle University Alumni Impact Award (2019) και το Ecsite Marianno Gago Award 2019. To 2022, το Explorers Club της Νέας Υόρκης επέλεξε τον Θοδωρή στη λίστα των 50 ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο.
Η δική σας γενιά έχει μια ευκαιρία να αλλάξει την στάση της προς το περιβάλλον. Αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας! Αδράξτε τις εμπειρίες της ζωής!
Πάρτε πρωτοβουλίες και …be explorer!
Γνωρίζουμε ότι ο στόχος της αποστολής σας στο National Geographic είναι η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα με το υδάτινο περιβάλλον. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τον όρο «μικροπλαστικά;»
Ως μικροπλαστικά χαρακτηρίζονται τα υλικά που είναι μικρότερα από πέντε χιλιοστά. Το πλάτος τους είναι συνήθως μικρότερο από το μισό μας μικρό δάκτυλο. Στα μικροπλαστικά ανήκουν ακόμη και γκλίτερ, μανό βερνικιών . Κύρια πηγή τους είναι τα πλαστικά προϊόντα που αποβάλλονται στην θάλασσα και μέσω φυσικών ή χημικών διεργασιών διασπώνται σε μικρότερα σωματίδια ή ίνες.
Ποια είναι τα συμπεράσματά σας σχετικά με την επίδραση των μικροπλαστικών στην θάλασσα;
Τα μικροπλαστικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα όταν βρίσκονται στην θάλασσα. Είναι βλαβερά , κυρίως για τα ψάρια. Δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού και έτσι, πεθαίνουν από ασιτία. Επίσης, τα μικροπλαστικά παράγουν τοξικά που τις περισσότερες φορές είναι δηλητηριώδη . Δυστυχώς ,τα μικροπλαστικά έχουν μια τάση να κολλούν στις λιπαρές ουσίες (π.χ λάδι). Έτσι, όταν καταναλώνονται από τα ψάρια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσουν στον σκελετό των ψαριών.
Επομένως, η κατανάλωση ψαριών είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο;
Έχουν ξεκινήσει έρευνες εδώ και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχουν όμως επίσημα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό. Επιπλέον, ένα μικρό ψάρι με μέσο βάρος 400 γραμμάρια, μπορεί να μολυνθεί και να υποστεί βλάβη. Ένας ενήλικας με μέσο βάρος 70 κιλά , μολύνεται με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.
Ποιοι είναι κυρίως υπεύθυνοι για την αποβολή μικροπλαστικών στην θάλασσα;
Η Βιομηχανία της μόδας έχει μεγάλη ευθύνη. Τρισεκατομμύρια μικροίνες αποβάλλονται στο περιβάλλον. Ευθύνη έχουμε βέβαια και εμείς οι καταναλωτές που καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Επιπλέον, κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, αποβάλλουμε δισεκατομμύρια ίνες στην θάλασσα.
Γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια της έρευνας σας, δημιουργήσατε έναν χάρτη για την ποσότητα μικροπλαστικών που βρέθηκαν στην θάλασσα. Ο χάρτης των μικροπλαστικών που δημιουργήσατε με την επιστημονική ομάδα, πώς θα αξιοποιηθεί ;
Σκοπός του χάρτη είναι να ενημερώσει τους πολίτες για το μέγεθος της μόλυνσης. Μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών ή μικροπλαστικών γενικότερα, στις περιοχές που η μόλυνση είναι εξαιρετικά υψηλή.
Πώς επηρεάζεται η ζωή των καρχαριών από την μόλυνση;
Οι καρχαρίες δεν κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο από τα υπόλοιπα πλάσματα της θάλασσας. Όμως, κινδυνεύουν περισσότερο από τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε χρόνο θανατώνονται 100 εκατομμύρια καρχαρίες. Οι αλιείς τους αφαιρούν τα πτερύγια ,διότι θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα στη νοτιοανατολική Ασία και τους ξαναπετούν νεκρούς στη θάλασσα, χωρίς οι απώλειες αυτές να καταγράφονται στα επίσημα στατιστικά.
Η κατανάλωση μικροπλαστικών από τα ψάρια επηρεάζει και την ζωή των ανθρώπων; Κινδυνεύει και η δική μας υγεία;
Το πρόβλημα για τον άνθρωπο είναι αθροιστικό. Πιθανές ασθένειες που συνδέονται με το πρόβλημα οφείλονται στην ευρύτερη μόλυνση και στην κατανάλωση και πολλών άλλων χημικών ουσιών. Όμως, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επιστημονικές έρευνες έχουν ξεκινήσει σχετικά με το θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα .
Η αποβολή πλαστικών είναι ποινικό αδίκημα;
Ναι βέβαια . Οι δράστες τιμωρούνται , αν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η παράνομη αποβολή σκουπιδιών.
Με ποιους τρόπους , κατά την άποψή σας, μπορούμε εμείς οι μαθητές να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, τουλάχιστον στην τοπική μας κοινωνία ;
Η συμβολή του πολίτη μπορεί να είναι καθοριστική .Η αλλαγή κουλτούρας είναι σημαντική. Μπορούμε να επιλέγουμε υφασμάτινες τσάντες και όχι πλαστικές σακούλες στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε επίσης να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια για την κατανάλωση νερού. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να έχει θερμός. Γιατί στα εστιατόρια να έχουμε πλαστικά μπουκάλια; Η Ελλάδα έχει άφθονο, καθαρό , πόσιμο νερό. Γιατί επιμένουμε με τα πλαστικά μπουκάλια; Επίσης, υπάρχουν πολλά προϊόντα που στην συσκευασία τους αναγράφεται η ποσότητα μικροπλαστικών. Επομένως, η επιλογή προϊόντων είναι δικό μας ζήτημα .