Συνέντευξη δημοσιογραφικού ομίλου με λογοτέχνες

Οι μαθητές – δημοσιογράφοι της Α΄ Γυμνασίου κοντά στους συγγραφείς!

«Με το βιβλίο φαντάζομαι εγώ! Όχι οι άλλοι. Το βιβλίο έχει την δύναμη να σε βάζει σε άλλο χρόνο…»

Οι μαθητές του δημοσιογραφικού ομίλου της Α΄ Γυμνασίου οργανώνουν συνέντευξη με την κ. Σβορώνου . Η κ. Ελένη Σβορώνου είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι επίσης υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς.

Έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την λογοτεχνική δράση της αλλά και την σχέση που διαμορφώνει ο αναγνώστης με τους ήρωες ενός λογοτεχνικού έργου. Έθεσαν επίσης ερωτήματα για την επιβολή της εικόνας από τα ΜΜΕ αλλά και την δύναμη του βιβλίου στην καλλιέργεια της φαντασίας και της κριτικής ικανότητας!

Σας παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης:

 

Όταν γράφετε ένα βιβλίο «ζείτε» μαζί με τους ήρωες σας;

Εννοείται ναι! Όσο γράφεις, μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου! Ζεις για λίγο όπως εκείνος! Μπαίνεις σ΄ έναν άλλο κόσμο μαζί με τους ήρωες σου…Είναι πολύ ωραίο να δημιουργείς… να επηρεάζεσαι από όσα συμβαίνουν γύρω σου και να γράφεις για τον κόσμο…

 

Ρωτάμε μια συγγραφέα: Αξίζει να αφηγηθεί κανείς μια ιστορία; Γιατί την ίδια ιστορία να μην την παρακολουθήσει με εικόνες;

Η δύναμη του βιβλίου είναι ότι φαντάζομαι εγώ και όχι οι άλλοι. Το βιβλίο βάζει τον αναγνώστη σε άλλο χρόνο- σε χρόνο αργό -Η Μαίρη Πόππινς π.χ ποια εικόνα έχουμε για εκείνη; Μπορούμε να την φανταστούμε; Αν ναι, πώς είναι; Μήπως είναι ίδια με την εικόνα της κινηματογραφικής ταινίας; Κι όμως, η Μαίρη Πόππινς του αρχικού κειμένου είναι πολύ διαφορετική! Ο αναγνώστης δίνει νόημα στο κείμενο αξιοποιώντας τηνδική του κρίση και φαντασία.

Η συνέχεια στο περιοδικό μας…

Log in with your credentials

Forgot your details?