Συνέντευξη με τον Γιάννη Δημαρά

Αρχή του δημοσιογράφου μπορεί να είναι η σκέψη του Ε. Ροΐδη : «Ο φανατισμός είναι κακός σύμβουλος της ζωής»

 

Μια από τις πιο σημαντικές μας εμπειρίες στον Όμιλο μας αυτήν τη χρονιά ήταν η συνάντησή μας με τον κ. Γιάννη Δημαρά, δημοσιογράφο για 40 χρόνια στην ελληνική δημοσιογραφική σκηνή .Επισκέφθηκε το σχολείο μας , απάντησε στις ερωτήσεις μας και δέχθηκε να συζητήσουμε με θέμα «Δημοσιογραφία και αλήθεια»

Αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας τις ερωτήσεις μας:

Σπουδάσατε στη Νομική Αθηνών. Με ποια αφορμή σπουδάσατε δημοσιογραφία;
Βρισκόμουν στο 3ο έτος της Νομικής και συνειδητοποίησα ότι η Νομική δεν με εκφράζει. Ο τρόπος άσκησης της δικαιοσύνης δεν ταίριαζε απόλυτα με τα ενδιαφέροντά μου. Αντιθέτως, μου άρεσε να γράφω κείμενα από το Δημοτικό. Αργότερα, η καθηγήτρια μου στο Γυμνάσιο με παρότρυνε να συνεχίσω να γράφω. Θυμάμαι ότι η καθηγήτρια μάς ανέθεσε να γράψουμε μια έκθεση. Την επόμενη ημέρα ,η καθηγήτρια επέλεξε να διαβάσει το κείμενό μου. Όταν ολοκλήρωσε την ανάγνωση , γύρισε προς το μέρος μου και είπε: «Γιάννη, παρά πολύ ωραία η έκθεσή σου .Εξαιρετική αφήγηση. Όμως,είναι εκτός θέματος». Ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα να ασχοληθώ με τον γραπτό λόγο.

Ο άνθρωπος προβαίνει σε λάθη , όταν δρα! Αυτός που δεν δρα, είναι ο μόνος που δεν κάνει λάθη!

 

Υπήρξατε αθλητής στην καλαθοσφαίριση. Τι σας προσέφερε περισσότερο ο αθλητισμός; Τι σημαίνει μπάσκετ για εσάς;
Κάθε άνθρωπος μαθαίνει από τρεις πηγές .Την οικογένεια, το σχολείο και τον αθλητισμό. Η σχέση με τον αθλητισμό «ανταμείβεται». Κάθε αθλητής μαθαίνει να συνεργάζεται, να πειθαρχεί, να κερδίζει ,να χάνει, να χάνει ακόμη και όταν μπορούσε να κερδίσει, να κερδίζει ακόμη και αν δεν ήταν ο καλύτερος. Μαθαίνει κυρίως όμως, όταν διδάσκεται από τα λάθη του .Βέβαια, προβαίνει σε λάθη , όταν δρα. Αυτός που δεν δρα είναι ο μόνος που δεν κάνει λάθη.

Ποια είναι η σημασία του λάθους κατά την άποψή σας;
Η σημασία του λάθους είναι καθοριστική για τη ζωή μας. Ο πατέρας μου ήταν ένας απλός άνθρωπος της βιοπάλης. Θυμάμαι όμως πάντα να με συμβουλεύει :«Άκου Γιάννη! Στη ζωή σου θα κάνεις λάθη! Αν τα παραδεχθείς, είναι μια γενναία απόφαση. Όταν αναγνωρίζεις το λάθος σου, αλλά απλώς το παραδέχεσαι, είναι έγκλημα. Αν όμως παραδεχθείς το λάθος σου και πας ένα βήμα πιο κάτω ,τότε είσαι αξιέπαινος !»

Ποια είναι η σημασία της δημοσιογραφίας για εσάς;
Ο δημοσιογράφος καλείται να γράψει την αλήθεια. Οφείλει να λειτουργεί ως «υπηρέτης» του λαού. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να δίνουν καθημερινά εξετάσεις. Αρχή τους πρέπει να είναι η σκέψη του Εμμανουήλ Ροΐδη: Ο φανατισμός είναι κακός σύμβουλος της ζωής» Μάλιστα , δεν αρκεί να είναι αντικειμενικός. Είναι σημαντικός και ο λόγος τους, η γραφή τους. Ο τρόπος που ο δημοσιογράφος γράφει πρέπει να έχει μια λογοτεχνική μορφή και διάσταση !

Ο δημοσιογράφος μπορεί, κατά την άποψή σας,σήμερα να αποκαλύψει την αλήθεια;
Υπάρχουν γεγονότα που αφορούν την δημόσια ζωή.Οι δημοσιογράφοι λοιπόν καλούνται να μιλήσουν για τα θέματα που αφορούν την κοινωνία. Μεταφέρουν την πληροφορία, με τη σύμφωνη γνώμη του συνομιλούντος.Κάθε δημοσιογράφος βέβαια, οφείλει να φροντίζει την αντικειμενικότητα της είδησης αλλά και την γλωσσική της αποτύπωση. Η ποιότητα της γλώσσας είναι ιδιαίτερα σημαντική στην δημοσιογραφία.

 

Το πιο σημαντικό για κάθε δημοσιογράφο είναι να τηρεί τους δεοντολογικούς κανόνες!

 

Η σύγχρονη ειδησιογραφία αποτελείται κυρίως από θεματολογία δυσάρεστη και τραγική. Γιατί, κατά την άποψή σας, συμβαίνει αυτό;
Απώτερος στόχος της σύγχρονης δημοσιογραφίας είναι η τηλεθέαση, η επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα. Ο τίτλος συνήθως καλείται να προσελκύσει την προσοχή των αναγνωστών ή των ακροατών. Οι άνθρωποι λοιπόν είναι περίεργοι. Δίνουν λοιπόν σημασία κυρίως στα τραγικά ή δυσάρεστα θέματα. Το πιο σημαντικό όμως για κάθε δημοσιογράφο είναι να τηρεί τους δεοντολογικούς κανόνες.

Log in with your credentials

Forgot your details?