Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ειδικού προγράμματος CGS Academia Junior στις 5 και 12 Φεβρουαρίου διεύρυναν το γνωστικό τους πεδίο μέσα από τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια Ηθικής Φιλοσοφίας.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια η κ. Γιώτα Βάσση, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, η οποία τους έφερε σε επαφή με το επιστημονικό πεδίο της Φιλοσοφίας και συγκεκριμένα με τον κλάδο της Ηθικής.
Η ηθική φιλοσοφία μελετά τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ανθρώπινη ηθική συμπεριφορά. Εξετάζει έννοιες όπως το καλό, το κακό, το δίκαιο και το άδικο, επιχειρώντας να προσδιορίσει κριτήρια ηθικής ορθότητας και να θεμελιώσει συστηματικές θεωρίες περί ηθικής πράξης. Εξετάζει ερωτήματα όπως:
– Τι καθιστά μια πράξη ηθικά σωστή ή λανθασμένη;
– Υπάρχουν καθολικοί ηθικοί κανόνες ή εξαρτώνται από τις περιστάσεις;
– Πώς πρέπει να ζούμε για να επιτύχουμε το αγαθό ή την ευτυχία;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων ηθικών θεωριών, με τις τρεις κυριότερες να είναι η αρετολογία (ηθική της αρετής), η δεοντολογία (ηθική του καθήκοντος) και ο ωφελιμισμός (συνεπειοκρατική ηθική).
Μέσα από τις δύο ξεχωριστές αυτές συναντήσεις οι μαθητές διατύπωσαν με ενδιαφέρον την άποψη τους, ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, κριτικής σκέψης και αναστοχάστηκαν, αξιοποιώντας τις παραπάνω θεωρίες για να απαντήσουν ηθικά διλήμματα και να δημιουργήσουν το δικό τους ηθικό κώδικα.
–
Η Γιώτα Βάσση είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., ερευνήτρια σε πανεπιστημιακά φιλοσοφικά εργαστήρια, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ηθική» από το Ε.Κ.Π.Α. και D.E.A. στη Λογοτεχνία και τον Ελληνικό Πολιτισμό από το Universidad de Granada. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Συνεργάστηκε με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δίδαξε Φιλοσοφία στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής του Ε.Κ.Π.Α., στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτικής Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. και σε προπτυχιακό επίπεδο μαθήματα Φιλοσοφίας ως Εντεταλμένη Διδάσκουσα στο Ε.Κ.Π.Α. Ασχολείται ερευνητικά με τη Λογική και την Ηθική σκέψη, τη Νεοελληνική Φιλοσοφία, τη Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, την Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, την Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία. Συμμετέχει σε συλλογικά έργα και ερευνητικές ομάδες Φιλοσοφίας και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει δύο επιστημονικές μονογραφίες, δύο εκπαιδευτικά βιβλία και δύο παιδικά βιβλία με τα οποία επιχειρεί να εισαγάγει τα παιδιά στον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης.