Το νησί από σκουπίδια

garbage_islandgdg

Στον Ειρηνικό Ωκεανό ταξιδεύουν 79.000 τόνοι πλαστικών σε έκταση 1,6εκ.τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από τα δικά μας απορρίμματα. Βέβαια, αυτό νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους μας .Γνωρίζουμε όμως για το νησί από τα σκουπίδια που με τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί;

Το νησί που αποκαλείται και «δίνη σκουπιδιών του Ειρηνικού Ωκεανού» αποτελείται ουσιαστικά από ένα ασύλληπτο στρώμα θαλασσίων απορριμμάτων. Στον Ειρηνικό Ωκεανό λοιπόν, υπάρχουν και ταξιδεύουν 79.000 τόνοι πλαστικών σε έκταση 1,6εκ.τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια έκταση δυο φορές η Γαλλία. Πλέον, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι οι ωκεανοί «πνίγονται» από τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού. Πιστεύουν μάλιστα ότι μέχρι το 2050, θα υπάρχουν στην θάλασσα περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα από δίχτυα ψαράδων, μπουκάλια, πιάτα σημαδούρες, σκοινιά ακόμη και καθίσματα τουαλέτας. Τα σκουπίδια και τα πλαστικά αυτά προέρχονται κυρίως από τις περιοχές που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό, δηλαδή τις Χώρες της Ασίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Το πλαστικό που έχει απορριφθεί στην θάλασσα έχει αποσυντεθεί εν μέρει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει με την μορφή του μικροπλαστικού. Θεωρείται μια ακόμη πιο «επικίνδυνη» μορφή πλαστικού, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασπαστεί. Το πλαστικό καταλήγει συχνά στην κοιλιά των ψαριών και … στο δικό μας πιάτο !

Είναι σημαντικό να επαναπροσδιοριστεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σχετικά με την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιούμε . Είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να σώσουμε το περιβάλλον αλλά και τον εαυτό μας !

Άννα Σαρρή – Ά Γυμνασίου

Log in with your credentials

Forgot your details?