Βασίλης Δεμέτης

Κολυμβητής ανοικτής θαλάσσης, πρωταθλητής σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 3 φορές εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Aγώνες, προπονητής κολύμβησης. Οι μαθητές του τμήματος Α3 έθεσαν τα ερωτήματα τους σχετικά με τον αθλητισμό ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας.

Γιατί επιλέξατε την κολύμβηση ως άθλημα;

Τυχαία. Οι γονείς μου με έγραψαν στο κολυμβητήριο. Με τον καιρό όμως, μου άρεσε πολύ! Το ότι συνέχισα την κολύμβηση είναι δική μου απόφαση. Αγαπώ τον αθλητισμό και θέλω να δώσω ό,τι πήρα.

Κατά την διάρκεια της εφηβείας σας, ποιοι ήταν οι στόχοι σας;

Ο στόχος μου ήταν να βελτιωθώ. Όπως λένε, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Όσο μεγάλωνα, οι στόχοι γίνονταν μεγαλύτεροι και περισσότεροι!

Στην συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πώς διαχειριστήκατε το άγχος αλλά και τον ανταγωνισμό;

Άγχος; Στους Ολυμπιακούς Aγώνες δεν πας με άγχος αλλά με χαρά. Και μόνο η συμμετοχή είναι τιμή. Το γεγονός ότι κολύμπησα με τον Michael Fred Phelps, είναι τιμή αλλά και… πρόκληση. Επομένως, το διασκέδασα. Ως προς τον ανταγωνισμό; Φυσικά και υπάρχει ανταγωνισμός. Υπάρχει όμως και πρόκληση. Αντίπαλος είναι ο χρόνος και με αυτόν αγωνιζόμαστε. Επιπλέον, και μόνο ότι βρεθήκαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε ήδη επιτύχει τους στόχους μας.

Πόσα χρόνια κολυμπάτε;

Κολυμπώ 30 χρόνια ασταμάτητα …

 

Ο αθλητισμός είναι για όλες τις ηλικίες, κατά την άποψή σας;

Αθλητισμός σε όλες τις ηλικίες. Είναι παγκόσμιο κίνημα τα τελευταία χρόνια. Είτε με το τρίαθλο είτε μόνο με την ανοικτή θάλασσα, πολλοί είναι πλέον οι άνθρωποι που επιμένουν να μένουν πιστοί στο άθλημα ως τρόπο ζωής.

 

Για εμάς τα παιδιά η πανδημία είναι πολύ δύσκολη. Σταματήσαμε τον αθλητισμό και μείναμε σπίτι. Εσείς, πώς διαχειρίζεστε την περίοδο αυτή;

Καταλαβαίνω ότι για όλα τα παιδιά η περίοδος της πανδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα παιδιά που αθλούνται. Γι’ αυτό, είναι χρέος μας, να είμαστε κοντά στους νέους όπως μπορούμε. Κολυμπάω στην ανοικτή θάλασσα μαζί με παιδιά που θέλουν και μπορούν!

Το χειμώνα δεν είναι πολύ κρύο το νερό στην θάλασσα;

Φυσικά! Όμως, φοράμε ειδικές στολές για την προστασία μας. Επιπλέον, κολυμπάμε περίπου 2,5 έως 3 χιλιόμετρα ώστε να μην κρυώσει πολύ το σώμα.

Τα παιδιά που κολυμπούν μαζί σας στην θάλασσα δυσκολεύονται στο κρύο νερό;

Όχι, μάλλον το διασκεδάζουν! Έχουν συνηθίσει και είναι αποφασισμένα! Σπάνια παιδί θα παραπονεθεί ή θα αγχωθεί.Τι πιο σημαντικό από αυτό;

Ήσασταν φυσικό ταλέντο ή έπρεπε να το καλλιεργήσετε;

Δεν ήμουν ταλέντο. Ήμουν όμως δουλευταράς. Έκανα τις προπονήσεις μου απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο μου. Κάθε ημέρα γινόμουν και καλύτερος. Κάθε ημέρα γινόμουν όλο και πιο δυνατός. Αυτή ήταν η δύναμη μου.

 

Ποια συμβουλή θα μας δίνατε για την ψυχική μας προστασία από την πανδημία;

Δεν τα παρατάμε από τον πρώτο εμπόδιο. Συνεχίζουμε! Δεν φοβόμαστε να αγωνιστούμε για τα όνειρά μας!

Log in with your credentials

Forgot your details?