Για 2η χρονιά είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον κ. Παπαχρήστου Γιάννη, προκειμένου να θέσουμε τα ερωτήματά μας σχετικά με την βία στα γήπεδα ως κοινωνικό φαινόμενο και όχι ως αθλητικό θέμα .Ο κ. Παπαχρήστου είναι Ενωσιακός προπονητής ΕΠΣΑΝΑ, Head coach Juventus Academy Athens,Coach elite athlete programme CGS,Διπλωματούχος προπονητής UEFA A.
Ρωτήσαμε λοιπόν…
Γιατί επιλέξατε το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου;
Θυμάμαι τον εαυτό μου με μια μπάλα ποδοσφαίρου όπου κι αν βρισκόμουν. Όλη μου η ζωή ήταν μια ποδοσφαιρική μπάλα. Στόχος μου ήταν να παίξω σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, ποδόσφαιρο. Μέχρι τα 25 μου χρόνια, δεν είχα παίξει στην Ά Εθνική. Ωστόσο, η Β΄ κ Γ΄ κατηγορία δεν με κάλυπταν. Έτσι, γι’ αυτό αποφάσισα να γίνω προπονητής. Με ενδιέφερε πολύ.
Πόσα χρόνια υπηρετείτε το άθλημα του ποδοσφαίρου ως προπονητής;
13 χρόνια. Υπηρετώ το άθλημα ως προπονητής από τα 25 μου χρόνια.
Γιατί, κατά την άποψή σας, το ποδόσφαιρο θεωρείται ο Βασιλιάς των σπορ;
Πράγματι, το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Βασιλιάς των σπορ. Το θέμα όμως ανοίγει μεγάλη κουβέντα.. Οι κανόνες του απευθύνονται σε παρά πολύ κόσμο. Είναι ένα παιχνίδι που δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Μπορεί κάποιος να παίξει ποδόσφαιρο οπουδήποτε. Μπορεί να παίξει σε όποια κατηγορία μπορεί και θέλει.
Η επιθετική συμπεριφορά των αθλητών αλλά και τα υβριστικά σχόλια επηρεάζουν τους αθλητές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού;
Σίγουρα επηρεάζουν συναισθηματικά τους αθλητές. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, οι αθλητές λειτουργούν ως ρομπότ. Δεν επηρεάζονται εύκολα. Εκπαιδεύονται γι΄ αυτό. Παλαιότερα ,υπήρχαν αψιμαχίες μεταξύ τους. Πλέον, οι σύγχρονοι αθλητές υποστηρίζονται από Ψυχολόγους που είτε σε ατομικές είτε σε ομαδικές συναντήσεις εκπαιδεύονται να είναι ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί.
Ποιες είναι , κατά την άποψή σας, οι βασικές αιτίες της βίας στα γήπεδα;
Κατά την άποψή μου, σημαντικό μέρος ευθύνης για την βία στα γήπεδα έχει ο ίδιος ο κόσμος του γηπέδου. Το ποδόσφαιρο απευθύνεται σε όλους. Όμως, τα βίαια επεισόδια εκδηλώνονται κυρίως από ανθρώπους που παρασύρονται στα πάθη τους. Παράλληλα, το Νομοθετικό Πλαίσιο αφήνει περιθώρια να ξεφύγει ο άνθρωπος που λειτουργεί παραβατικά μέσα στο γήπεδο. Επιπλέον , υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιθυμούν τον κόσμο στα γήπεδα…
Γιατί, πολλοί νέοι επιδιώκουν την ένταξή τους σε συνδέσμους των ομάδων;
Οι άνθρωποι που εντάσσονται σε συνδέσμους είναι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις στην ζωή. Δεν έχουν πολλούς φίλους ούτε σταθερό οικογενειακό περιβάλλον. Δυσκολεύονται να αναπτύξουν ομαλές κοινωνικές σχέσεις και φιλικούς δεσμούς. Εντάσσονται λοιπόν στους συνδέσμους για να ανήκουν σε μια ομάδα. Εκεί όμως φανατίζονται και συνήθως , συμπεριφέρονται επιθετικά .
Ποια είναι η χειρότερη εμπειρία που έχετε ζήσει είτε ως αθλητής είτε ως προπονητής στους αθλητικούς χώρους εξαιτίας της βίας;
Ήμουν 23 χρόνων. Αγωνιζόμουν στην ομάδα της Ηλιούπολης. Είχε 8.000 κόσμο στο γήπεδο. Τσακώθηκαν παίκτες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και ξαφνικά, μπήκαν 1000 άτομα μέσα στο γήπεδο με σκοπό να μας χτυπήσουν. Έτυχε να βρίσκομαι κοντά στην φυσούνα. Μπήκα γρήγορα στα αποδυτήρια και σώθηκα. Δυστυχώς όμως ,3 παίκτες κατέληξαν στο Νοσοκομείο.
Γιατί, κατά την άποψή σας οι οπαδοί κλείνουν ραντεβού βίας σε παιχνίδια ερασιτεχνικά;
Είναι πιο εύκολο να συντελεστούν ακραίες βίαιες ενέργειες σε ερασιτεχνικούς αγώνες. Δεν υπάρχει επαρκή φύλαξη και έτσι , όλα είναι πιο απλά για εκείνους που θέλουν να λειτουργήσουν παραβατικά. Σκεφτείτε ότι στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα υπάρχουν μόνο 2- 3 αστυνομικοί.
Ποια μέτρα θα μπορούσατε να προτείνετε για την μείωση της βίας στους ποδοσφαιρικούς χώρους;
Κατά την άποψή μου , ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η φυλάκιση. Όποιος παραβεί τον νόμο , πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρχουν οι συνέπειες του νόμου . Ο νόμος πρέπει να ισχύουν για όλους.
Ποια είναι στ’ αλήθεια η άποψή μας για την βία στα γήπεδα;
Οι μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο και έθεσαν τα ερωτήματά τους σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς!
Βία στα γήπεδα
Από τα αρχαία χρόνια, είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός αποτελεί μια πολύ θετική δραστηριότητα που μόνο οφέλη έχει να δώσει στον άνθρωπο. Μέσα από αυτόν, κερδίζουμε τόσο σε καλή φυσική κατάσταση, όσο και σε ευεξία και ψυχική ηρεμία. Πάρα πολύ συχνά μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια, όταν καμαρώνουμε τις νίκες των αθλητών μας και τα επιτεύγματά τους.
Όμως, η όμορφη αυτή εικόνα συχνά αλλοιώνεται από τους φανατικούς οπαδούς των ομάδων, καθώς συχνά εμφανίζονται φαινόμενα βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στους αθλητικούς χώρους του ποδοσφαίρου. Γι΄ αυτόν το λόγο, ο δημοσιογραφικός όμιλος του CGS διεξήγαγε μία έρευνα πάνω στην βία στα γήπεδα και τα αποτελέσματά της θα τα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του CGS, στο χρονικό διάστημα από 30 Μαρτίου έως και 7 Απριλίου 2023. Σε αυτήν έλαβαν μέρος μέλη της σχολικής κοινότητας του CGS (μαθητές γυμνασίου, καθηγητές, γονείς και κηδεμόνες) και συλλέχθηκαν 306 πλήρως συμπληρωμένες απαντήσεις. Η έρευνα έγινε διαδικτυακά, με χρήση tablets και μέσω της πλατφόρμας Microsoft Forms. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε από μαθητές-μέλη του ομίλου δημοσιογραφίας, με χρήση Microsoft Excel.
Τα συμπεράσματα είναι μάλλον ενδιαφέροντα …
Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε τέσσερις βασικές ερωτήσεις που αφορούσαν τον αθλητισμό και τη βία στα γήπεδα. Η έμφαση έχει δοθεί στο ποδόσφαιρο, καθώς πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα, αλλά επίσης εμφανίζει πολύ συχνά έντονα περιστατικά βίας στους χώρους του.
Στο ερώτημα «τι σημαίνει για εσάς το ποδόσφαιρο» η πλειοψηφία (54%) απάντησε ότι αντιμετωπίζει ως ένα κοινό άθλημα, ενώ αρκετοί το αντιμετωπίζουν ως τρόπο ζωής ή χόμπι (ποσοστά 20% και 14% αντίστοιχα).
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των απαντήσεων βάσει του φύλου των ερωτηθέντων.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, σχεδόν 2 στους 3 από όσους απάντησαν «τρόπος ζωής» ή «χόμπι» είναι άνδρες, ενώ το 59% όσων θεωρούν το ποδόσφαιρο ως ένα κοινό άθλημα είναι γυναίκες.
Από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνά μας, μόνο το 20% δήλωσαν ότι δεν παρακολουθούν καθόλου αγώνες ποδοσφαίρου. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι παρακολουθούν είτε πολύ (36%) είτε λίγο (44%).
Από ότι φάνηκε στα αποτελέσματα της έρευνας, το ποδόσφαιρο μάλλον είναι πιο «αντρικό» σπορ, καθώς 2 στους 3 από όσους παρακολουθούν πολύ ποδόσφαιρο είναι άντρες, ενώ το αντίστροφο ισχύει σε όσους δεν παρακολουθούν καθόλου!!!!
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ερώτημα της έρευνάς μας ήταν και ο λόγος για τον οποίο κάποιος επισκέπτεται το γήπεδο. Το ερώτημα αυτό δίνει και μια εικόνα του προφίλ των ατόμων που επισκέπτονται το γήπεδο.
Ο σημαντικότερος λόγος είναι η ψυχαγωγία (39% όσων απάντησαν), ενώ η εκτόνωση συγκέντρωσε το 21% των απαντήσεων. Πολύ σημαντικό ποσοστό συγκέντρωσαν και όσοι δήλωσαν ότι δεν πάνε ποτέ στο γήπεδο (32%).
Το τελευταίο ερώτημα της έρευνάς μας, αφορά στην αντιμετώπιση που έχουν οι συμμετέχοντες σχετικά τα φαινόμενα βίας.
Το θετικό εύρημα του ερωτήματος αυτού είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία (68%) βρίσκει αυτά τα φαινόμενα αποτρόπαια. Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που δεν αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά με την σοβαρότητα που θα έπρεπε, καθώς τα θεωρεί είτε αδιάφορα, είτε ακόμα και αποδεκτά.
Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από όλους τους μαθητές του Ομίλου.
Η σύνθεση, οργάνωση και ολοκλήρωση της έρευνας έγινε από τον μαθητή
Ιωάννη – Παναγιώτη Λοϊζο- Τμήμα Α2
Άποψη μαθητή δημοσιογραφικού ομίλου
Εμείς ρωτήσαμε και εσείς απαντήσατε!
Το ερωτηματολόγιο ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Ρωτήσαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε… μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση του χρόνου σας αλλά και για την ευγενική σας διάθεση!
Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου είναι ενδιαφέροντα και αναμφίβολα γεννούν πολλές συζητήσεις. Διαπιστώσαμε ότι το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως ένα απλό άθλημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό που το αντιμετωπίζει ως τρόπο ζωής. Τέλος, για πολλούς ανθρώπους είναι απλά ένα χόμπυ που τους αρέσει αρκετά.
Ένα σημαντικό θέμα, που αναδείχθηκε από την έρευνά μας είναι αυτό της παρακολούθησης του σπορ. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Μια μεγάλη πλειοψηφία (80%) δηλώνει πως παρακολουθεί ποδόσφαιρο είτε λίγο είτε πολύ.
Ενδιαφέρον έχουν ακόμα οι διαφορές μεταξύ των δυο φύλων. Το 75% των ερωτηθέντων που δήλωσαν «καθόλου» είναι γυναίκες ενώ μόνο το 25 % ήταν άνδρες.
Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως , όταν ρωτήσαμε ποια είναι η άποψή τους σχετικά με την βία. Το (68%) απάντησε «αποτρόπαιο». Ωστόσο ,το 23% απάντησε είτε «αποδεκτή»(13%)’ είτε «αδιάφορη»(10%). Το αποτέλεσμα είναι μάλλον ανησυχητικό και αξίζει τον προβληματισμό μας … Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 23% αποδέχεται την βία ή αδιαφορεί για το θέμα. Το αποτέλεσμα επιβάλλεται να μας ενεργοποιήσει. Είναι αναγκαίο να προβούμε σε μέτρα και να ασκήσουμε πολιτικές πρόληψης ώστε να λάβουμε προφυλάξεις. Τα συμπεράσματά αξίζουν τον προβληματισμό μας .
Νικόλαος Μαλλίρης – Α7