Zώα που έχουμε παρεξηγήσει!
Υπάρχουν μικρά αλλά και μεγάλα ζώα που μας τρομάζουν! Μήπως κάνουμε λάθος; Μήπως κρίνουμε και αυτά από την εικόνα τους;
Στις μέρες μας οι άνθρωποι παρεξηγούν κάποια ζώα. Πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνα και ότι προκαλούν κακό. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι αθώα πλάσματα. Απλά… αμύνονται. Θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τα νέα μέλη τους.
Συνήθως, οι άνθρωποι παρεξηγούν κάποια ζώα από την όψη τους. Άλλες φορές πάλι, πιστεύουν άκριτα φήμες που κυκλοφορούν αθρόα στο διαδίκτυο. Η φήμη, αυτό που λέγεται, αυτό που ακούγεται, καθιερώνεται στην σκέψη μας σαν να είναι αλήθεια… Κι όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική .
Ας γνωρίσουμε καλύτερα κάποια από τα παρεξηγημένα ζώα:
- Οι καρχαρίες
- Οι ταραντούλες
- Οι νυχτερίδες.
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι καρχαρίες είναι «ανθρωποφάγοι». Μύθος ή αλήθεια;
Μάλλον μύθος. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, στους καρχαρίες δεν «αρέσει» η γεύση μας.
Είναι πιο πιθανόν να πεθάνει κανείς από καρχαρία παρά από αστραπή. Μύθος ή αλήθεια;
Μύθος. Μάλλον οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι κινδυνεύουμε περισσότερο από αστραπή!
Οι ταραντούλες είναι επιθετικές και θανατηφόρες. Μύθος ή αλήθεια;
Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάποιες φορές, είναι επιθετικές . Συνήθως όμως είναι αργά και υπάκουα πλάσματα. Επίσης είναι αρκετά βοηθητικές για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, αφού είναι «εντομοφάγες». Συμβάλλουν επομένως, στην αγροτική ανάπτυξη.
Νυχτερίδες. Όταν ακούμε για τις νυχτερίδες , μας έρχονται στο μυαλό τρομακτικές ταινίες. Φοβόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι πίνουν αίμα. Μύθος ή αλήθεια;
Πράγματι, τρέφονται με αίμα. Μόνο ζώων. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ιατρική πρόοδο. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν ότι μας δίνουν πληροφορίες για την Παρασκευή φαρμάκων με σκοπό την θεραπεία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Είναι αναμφίβολο ότι φοβόμαστε κάποια ζώα. Όμως, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τους φόβους μας και να μην λαμβάνουμε αποφάσεις ή να διαμορφώνουμε άποψη υπό τον έλεγχο του φόβου ή της πλάνης. Όλα τα ζώα είναι πλάσματα του φυσικού περιβάλλοντος. Το κύριο χαρακτηριστικό της φύσης είναι η τελειότητα . Εμείς- ως μέλη και όχι ως κυρίαρχοι του φυσικού κόσμου- οφείλουμε να σεβαστούμε την διαφορετικότητά αλλά και την μοναδικότητά του φυσικού κόσμου.
Αμέλια Κολιαστάση – Οικονόμου /
Νεφέλη Βέννεσλαντ Αξιώτη