Ε’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εικονικών Δικών Πρωταγόρας (2023)

To Afixis Athens Society, μέλος της κοινότητας του εκπαιδευτικού οργανισμού Afixis, διοργάνωσε τον πέμπτο ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου.

Oι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων, προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο που αντιπροσωπεύει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι προκριματικοί γύροι πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Discord στις 11-12 Μαρτίου. Στους προκριματικούς γύρους συμμετείχαν οι εξής 5μελείς ομάδες του CGS.

 

Ομάδες Λυκείου:

1. Καμάρια της Ελλάδος
2. Αλήθεια και Νόμος
3. Δικαιοσύνη ανέκαθεν
4. De facto
5. Magnum Opus

Ομάδες Γυμνασίου:

1. Justice League
2. Πνεύματα Αντιλογίας
3. Όλες και ένας
4. Θεματοφύλακες
5. Casus belli
6. Τρεις και δύο

Από αυτές ξεχώρισαν στον προημιτελικό γύρο οι ομάδες του Γυμνασίου CGS Πνεύματα Αντιλογίας και Θεματοφύλακες.

Επίσης, ατομικά ξεχώρισαν με βραβεία καλύτερων ομιλητών η Δήμητρα Μπαδέκα (Λύκειο) και ο Στέλιος Τρίγκας (Γυμνάσιο).

Ο τελικός γύρος πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Μαρτίου 2023, στις σχολικές εγκαταστάσεις του CGS. Ευχαριστούμε θερμά όλες τις ομάδες και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους και συμμετείχαν ομάδες από όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη και από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Καζάζη, Συντονιστή Ελληνικής Γλώσσας B’ και Γ’ Λυκείου, για την ξεχωριστή ομιλία του στην τελετή έναρξης του διαγωνισμού, τους συναδέλφους Κωνσταντίνο Αρλετή, Χρύσα Τσιακαλάκη, για τη συμβολή τους στην ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, και τους εθελοντές μαθητές μας.

Η παρουσία των ομάδων μας ολοκληρώθηκε στους προημετελικούς γύρους και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο οι μαθητές μας όσο και οι καθηγήτριές τους που τους προπόνησαν και τους εμψύχωσαν. Για το Γυμνάσιο οι φιλόλογοι Αθηνά Κλάδου και Θώμη Συρούκη και για το Λύκειο οι φιλόλογοι Μαρία Καββαδά και Μαρία Μαζαράκου.

Στους ημιτελικούς γύρους Γυμνασίων ξεχώρισαν οι ομάδες Dictum Factum (Eκπαιδευτήρια Δούκα) και Feminae (Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο), και στον τελικό επικράτησε η Dictum Factum.

Στους ημιτελικούς γύρους Λυκείων διακρίθηκαν οι ομάδες Παραλογισμός (Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη) και Alegere Libera (Eκπαιδευτήρια Δούκα), και η δεύτερη επικράτησε κατακτώντας την 1η θέση.

Οι μαθητές με μοναδικό «όπλο» τον λόγο και την ελληνική γλώσσα ανέδειξαν, με τη συμμετοχή τους στους αγώνες την αξία του διαλόγου, της ευγενούς άμιλλας και της δικαιοσύνης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Πρωταγόρας” | Εικονικές Δίκες
Εκπαιδευτικός Μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Afixis

Φωτογραφικό υλικό από τον τελικό του Ε’ Διαγωνισμού “Πρωταγόρας” 2023: εδώ

Log in with your credentials

Forgot your details?