Επίσκεψη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών | B & Γ Λυκείου

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας, ασχολείται με την έρευνα και την εξιχνίαση εγκλημάτων, μετά την περισυλλογή και την αξιοποίηση των πειστηρίων στον τόπο του εγκλήματος. Διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Η ΔΕΕ περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά εργαστήρια, ανάμεσα στα οποία και τα εργαστήρια ανάλυσης του DNA, όπου χρησιμοποιώντας τεχνικές μοριακής βιολογίας γίνονται οι ταυτοποιήσεις ατόμων με βάση τα γενετικά τους αποτυπώματα (DNA fingerprints). Η ταυτοποίηση μπορεί να αφορά εγκληματίες για την επιβεβαίωση της ενοχής τους, υπόπτους για την επιβεβαίωση της αθωότητάς τους, μετανάστες ή αγνοούμενους.

Το χώρο επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας Σπουδών Υγείας και Ζωής, της Β και της Γ λυκείου, με τη συνοδεία της κας Ζουδίου και της κας Σταματοπούλου και είχαν την ευκαιρία να μάθουν:

  • για τη λειτουργία της υπηρεσίας και την κοινωνική διάσταση του έργου της
  • για τις πρακτικές εφαρμογές της επιστήμης της βιολογίας που μαθαίνουν στην ύλη τους
  • για τις επαγγελματικές προοπτικές που αφορούν αποφοίτους βιολογικών επιστημών στο χώρο των εγκληματολογικών ερευνών

Στη συνέχεια, το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας, ξενάγησε τα παιδιά στα εργαστήρια ανάλυσης DNA στα εργαστήρια χημείας, στα εργαστήρια βαλλιστικών ερευνών, ανάλυσης ψηφιακών πειστηρίων και στη μόνιμη έκθεση όπλων.

Όλα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν! Η άμεση επαφή με καταξιωμένους επιστήμονες, με τους εργαστηριακούς χώρους που εργάζονται, και με τα υπερσύγχρονα αυτοματοποιημένα μηχανηματα που χρησιμοποιούν, τους ενέπνευσαν και τους αποκάλυψαν τις πρακτικές προεκτάσεις των γνώσεων που παίρνουν στο σχολείο.

Log in with your credentials

Forgot your details?