Εβδομάδα Πειραματικών Επιστημών Β’ Γυμνασίου | 13.2.23-17.2.23

«Δεν έχει σημασία πόσο όμορφη είναι η θεωρία σου, δεν έχει σημασία πόσο έξυπνος είσαι. Αν δεν συμφωνεί με το πείραμα, είναι λάθος». Στην φράση αυτή του νομπελίστα φυσικού Richard Feynman, συνοψίζεται η βασική παραδοχή της Πειραματικής Μεθόδου, της διαδικασίας που όλοι οι επιστήμονες έχουν συμφωνήσει να ακολουθούν ώστε να ελέγχουν την ορθότητα των υποθέσεών τους.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας των Πειραματικών Επιστημών οι μαθητές της B’ Γυμνασίου εφάρμοσαν την Πειραματική Μέθοδο και μελέτησαν την Χημεία των καθαριστικών.

  • Ενημερώθηκαν για τα είδη των ρύπων και για τον τρόπο με τον οποίο δρα το σαπούνι και αναρωτήθηκαν για τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος των ρούχων, όπως η ποσότητα και το είδος του σαπουνιού, η θερμοκρασία του νερού ή ο χρόνος πλύσης.
  • Χωρίστηκαν σε ομάδες και σχεδίασαν ένα πείραμα για να ελέγξουν τις υποθέσεις τους.
  • Επισκέφθηκαν το εργαστήριο για να εκτελέσουν το πείραμα, συνέλεξαν δεδομένα, τα ανέλυσαν και κατέληξαν σε συμπεράσματα.
  • Τέλος συμπλήρωσαν μια αναφορά εργαστηρίου στην οποίο παρουσίασαν την διαδικασία που ακολούθησαν.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια όλης της εβδομάδας στις ώρες των μαθημάτων της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Log in with your credentials

Forgot your details?