Φίλιππος Αστρεινίδης CGS Alumni 2021
Princeton University, Υποτροφία |
“Τα πανεπιστήμια αυτά αναζητούν πολυδιάστατους φοιτητές, με άριστο ακαδημαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερες αγωνιστικές επιδόσεις με διεθνείς διακρίσεις, προσωπικότητα και πολλαπλά ενδιαφέροντα και δράσεις και προσφέρουν πολύ σημαντικές υποτροφίες.”
Ο Φίλιππος Αστρεινίδης, μαθητής Λυκείου του CGS και μέλος του CGS Elite Athlete Programme, έγινε δεκτός με υποτροφία στο Princeton University. Στο πλαίσιο των σπουδών του θα είναι μέλος της ομάδας αντισφαίρισης «Princeton Tigers», που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες κολλεγιακές ομάδες των ΗΠΑ.
Η μεγάλη του επιτυχία αποτελεί το επιστέγασμα πολλών χρόνων σκληρής προσπάθειας, αφοσίωσης στο άθλημά του και προσήλωσης στους προσωπικούς του στόχους. Ο ίδιος τονίζει σε συνέντευξή του για το site του σχολείου: «Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η ουσιαστική βοήθεια που μου παρείχε το CGS Elite Athlete Programme, διότι μέσω αυτού κατάφερα να συνδυάσω τις πολύωρες και απαιτητικές προπονήσεις με τις ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις». Με ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πρόγραμμα που συνδυάζει το σχολείο και τις ακαδημαϊκών σπουδών και προπονήσεων, με συμβουλευτική καθοδήγηση, ψυχολογική στήριξη και διαρκή εξατομικευμένη παρακολούθηση από κορυφαίους προπονητές και επιστημονικούς συνεργάτες, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει εξίσου ικανοποιητικά στις αθλητικές και στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις.
Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του ήταν η ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη της οικογένειάς του καθώς και η άψογη συνεργασία των γονέων του με το CGS (Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα), τους καθηγητές και τους προπονητές του. Οι γονείς του Φίλιππου αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ήταν μια μακρά, δύσκολη και συχνά γεμάτη απογοητεύσεις περίοδος, ειδικά στα πρώτα χρόνια. Ο Φίλιππος όμως επέμενε στο άθλημα, στις πολλές ώρες προπόνησης, στη βελτίωση της τεχνικής του. Μέσα από αυτήν την επίπονη διαδικασία, με πολλές νίκες αλλά και πολλές ήττες, ωρίμασε, έμαθε να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και ανθρώπους, βίωσε τον ανταγωνισμό και ήρθε αντιμέτωπος ακόμα και με τον εαυτό του. Σε αυτή του την πορεία ήμασταν πάντα δίπλα του. Όλη η οικογενειακή ζωή τότε περιστρεφόταν γύρω από το άθλημα του Φίλιππου. Όσο όμως επέμενε, είχαμε αποφασίσει να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με τον καιρό ήρθαν και οι επιτυχίες, σκαλί-σκαλί, η πρώτη συμμετοχή του με την Εθνική Ελλάδος στα 12, η κατάκτηση πολλών Ελληνικών τουρνουά και, κυρίως, του Πανελληνίου πρωταθλήματος στα 16 του, η 8άδα με την Εθνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Juniors Davis Cup, οι πρωτιές σε διεθνή Τουρνουά Νέων του International Tennis Federation, και φυσικά η πολύ καλή πορεία του στο φημισμένο Orange Bowl το 2019 στο Μαϊάμι, στο οποίο είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με πολλούς κολλεγιακούς προπονητές των ΗΠΑ. Ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία του έπαιξε η κ. Κάθυ Αγγελοπούλου, CGS ΙΒ Diploma Programme Deputy Coordinator, που ήταν πολύτιμη συνοδοιπόρος μας στην ολοκλήρωση της επικοινωνίας με το Princeton και σίγουρα η Ζωή Γείτονα (Head of School, CGS) και ο Χρήστος Γείτονας (Διευθύνων Σύμβουλος, CGS), που οραματίστηκαν το πρόγραμμα και δημιούργησαν όλη την απαραίτητη ενδοσχολική υποδομή για νέους αθλητές. Φυσικά οι προπονητές του, τόσο στο σχολείο όσο και στον αγαπημένο του Όμιλο Αντισφαίρισης Παπάγου, ήταν από την αρχή οι απόλυτοι καθοδηγητές του. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Χριστίνα Ζαχαριάδου, Head Coach Tennis του CGS και φυσικά όλη την ομάδα υποστήριξής του, που απαρτίζεται από τον κ. Ρένο Συμεωνίδη, κ.Κώστα Τσιάνο, το γυμναστή του κ. Πέτρο Τρυφωνίδη καθώς και τον mental coach του, κ. Κώστα Περγαντή».
Ο Φίλιππος Αστρεινίδης, μετρά στο ενεργητικό του πολυάριθμες διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες, στους οποίους έχει κατακτήσει πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις και μας έχει κάνει πολύ υπερήφανους. Αποτελεί παράδειγμα μαθητή και αθλητή, αφού κατάφερε να συνδυάσει ισορροπημένα τις ακαδημαϊκές του προσδοκίες με τις υψηλές αθλητικές του επιδόσεις και να επιτύχει έναν εξαιρετικά δύσκολο τελικό στόχο, πράγμα που επιβεβαιώνει τη δύναμη της θέλησης και της επιμονής του.
Όλη η ομάδα υποστήριξης του Φίλιππου αλλά και το σύνολο της οικογένειας του CGS, ευχόμαστε από καρδιάς στο μαθητή μας καλή σταδιοδρομία και καλές επιδόσεις στα γήπεδα του Princeton University.
Φίλιππε, θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου και την εισαγωγή σου σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και μάλιστα με υποτροφία. Πως αισθάνεσαι; Τί πρόκειται να σπουδάσεις πηγαίνοντας στην Αμερική;
Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα σπουδάσω. Έχω στο μυαλό μου βέβαια τα οικονομικά, αλλά στα αμερικάνικα πανεπιστήμια ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει διάφορα μαθήματα και στην πορεία να αποφασίσει για την κατεύθυνση. Από όσο γνωρίζω, θα έχω τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με κάποιους κλάδους και να συζητήσω με τον σύμβουλο του πανεπιστημίου για τις επιλογές μου.
“Το CGS με το Elite Athlete Programme μου επέτρεψε να συνεχίζω να αγωνίζομαι στο άθλημα που αγαπώ, χωρίς να συμβιβαστώ στο θέμα της εκπαίδευσης.”
Πότε ξεκίνησες το τένις και πότε κατάλαβες πως θα το ακολουθήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο;
Ξεκίνησα να παίζω τένις στην ηλικία των 5 ετών και από τότε συνεχίζω με το ίδιο πάθος. Είναι μια διαδικασία συνεχόμενη, προπονήσεις και αγωνιστικές υποχρεώσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Οι επιδόσεις είναι αυτές που καθορίζουν και το επόμενο βήμα. Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η δεκαετής πορεία μου στα τουρνουά των εφήβων και ξεκινούν εκείνα των ανδρών. Είχα σαν στόχο να προλάβω να αυξήσω τη βαθμολογία μου ώστε να καταφέρω να συμμετάσχω σε ένα juniors grand slam, αλλά φαίνεται πως ο κορωνοϊός είχε άλλα σχέδια. Στο Princeton εκτός από φοιτητής, θα είμαι και μέλος της ομάδας τένις ανδρών και θα συμμετέχω για τέσσερα χρόνια στο κολεγιακό πρωτάθλημα, όπου οι προπονήσεις και οι αγώνες είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Στην ουσία οι προπονητές θα μας προετοιμάσουν για τα επαγγελματικά τουρνουά. Θέλω να έχω την ευκαιρία να δουλέψω σκληρά και να το προσπαθήσω. Για αυτό επέλεξα να συνεχίσω τις σπουδές μου στις ΗΠΑ. Βέβαια δεν μου αρέσει να μιλάω εκ των προτέρων. Αν θα παίξω επαγγελματικά, η ιστορία θα το δείξει… Ο στόχος πάντως υπάρχει 🙂
” Είναι μια διαδικασία συνεχόμενη, προπονήσεις και αγωνιστικές υποχρεώσεις σε διαφορετικά επίπεδα.”
Ποια θα χαρακτήριζες ως την πιο απαιτητική στιγμή ή/και περίοδο στην πορεία σου μέχρι τώρα και πώς την διαχειρίστηκες;
Από οκτώ ετών έπαιρνα μέρος σε τουρνουά σε όλη την Ελλάδα και βαθμολογικά ήμουν πάντα στις πρώτες θέσεις. Στην ηλικία των 11 ετών ήμουν Νο2 πανελληνίως και εκπροσώπησα τη χώρα μου με την Εθνική ομάδα. Ο επόμενος στόχος μου λοιπόν ήταν η κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος και επιτεύχθηκε στην ηλικία των 16 ετών. Αυτή ήταν και η πιο απαιτητική και πολύμηνη περίοδος κατά την αθλητική μου πορεία. Χρειάστηκε συνεχόμενη δουλειά με υπομονή, πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο, στο γυμναστήριο, στο φυσικοθεραπευτήριο, στην ανάλυση του παιχνιδιού μου και τη βελτίωσή του, στην ανάλυση της ψυχολογίας μου κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έπρεπε να προετοιμαστώ κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπίσω τον κάθε πιθανό αντίπαλο, τις αντίξοες συνθήκες, είτε καιρικές είτε τεχνικές, τη φυσική και νοητική κόπωση (συχνά ένας αγώνας κρατάει 2 – 2,5 ώρες) καθώς και τις ίδιες τις απαιτήσεις του πανελληνίου πρωταθλήματος. Δηλαδή, έλαβα μέρος σε τρεις κατηγορίες – μονό, διπλό και μικτό – κατά συνέπεια μέσα σε οκτώ μέρες έπαιξα 6 αγώνες στο μονό, 5 αγώνες στο διπλό και άλλους 5 αγώνες στο μικτό. Την ημέρα της κατάκτησης του κυπέλου στο μονό, μετά από 2 ώρες σκληρού αγώνα ξαναμπήκα στο γήπεδο για να παίξω ημιτελικό διπλού και ημιτελικό μικτού. Έτσι όμως είναι το τένις και όταν έχεις την τιμή να κρατάς τη σημαία της χώρας σου στην παρέλαση πριν από τους αγώνες των εθνικών ομάδων, πραγματικά αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανταμοιβή.
“Είμαι πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι”
Πότε εντάχθηκες στο CGS Elite Athlete Programme και πού σε βοήθησε η δομή του προγράμματος;
Στο CGS Elite Athlete Program εντάχθηκα στην 1η Γυμνασίου. Το πρόγραμμα αυτό με βοήθησε πάρα πολύ α) γιατί μπόρεσα να αυξήσω τις ημερήσιες ώρες προπόνησης, παίζοντας και πρωινές ώρες εκτός από τις απογευματινές και ιδιαίτερα και σε χωμάτινη επιφάνεια, με την οποία ως τότε δεν ήμουν εξοικειωμένος β)γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να προπονηθώ στα πλαίσια του σχολείου με την κυρία Χριστίνα Ζαχαριάδου, η οποία με τις γνώσεις και τη μεγάλη εμπειρία της συμπλήρωσε την προπόνησή μου (να τονίσω πως όλα τα χρόνια είχε πολύ καλή επικοινωνία με τον προπονητή μου εκτός σχολείου, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό) και γ)το πιο σημαντικό από όλα, το CGS με το πρόγραμμα αυτό μου επέτρεψε να συνεχίζω να αγωνίζομαι στο άθλημα που αγαπώ, χωρίς να συμβιβαστώ στο θέμα της εκπαίδευσης. Με μια πιο έντονη οργάνωση από μέρους του σχολείου μπόρεσα, ταυτόχρονα με τον πρωταθλητισμό, να συνεχίζω τη μόρφωσή μου και να παραμείνω συνεπής στις παραδόσεις των εργασιών μου και στις εξεταστικές των μαθημάτων, πάντα σε συνεννόηση με τους καθηγητές μου και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό. Τέλος, με αυτή τη διαδικασία, μου επέτρεψε να καταφέρω να γίνω δεκτός σε ένα πανεπιστήμιο τέτοιου βεληνεκούς, όπου και εκεί ακολουθείται η ίδια διαδικασία για τους φοιτητές-αθλητές.
“Ξεκίνησα να παίζω τένις στην ηλικία των 5 ετών και από τότε συνεχίζω με το ίδιο πάθος”
Tι συμβουλή θα έδινες σε έναν αθλητή που επιθυμεί να σπουδάσει σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού;
Θα συμβούλευα έναν αθλητή που θέλει να σπουδάσει σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (γιατί μόνο εκεί υπάρχει κολεγιακό πρωτάθλημα και κατά συνέπεια φοιτητές-αθλητές) να μην διστάσει να ακολουθήσει το όνειρο, γιατί όλα είναι εφικτά με σκληρή δουλειά, τόσο σε επίπεδο σχολείου όσο και στον αγωνιστικό χώρο. Τα πανεπιστήμια αυτά αναζητούν πολυδιάστατους φοιτητές, με άριστο ακαδημαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερες αγωνιστικές επιδόσεις με διεθνείς διακρίσεις, προσωπικότητα και πολλαπλά ενδιαφέροντα και δράσεις και προσφέρουν πολύ σημαντικές υποτροφίες.