Εργαστήρι Μαθηματικών – Μathinsπire! (για μαθητές Α’ & Β’ Γυμνασίου)

Ο κλάδος Μαθηματικών του CGS σχεδίασε ένα τετραήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα (24-27/06) για μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την Α’ και τη Β’ Γυμνασίου και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά. Το πρόγραμμα αναφέρεται στις Ιαπωνικές αφιερωματικές πινακίδες Sangaku.

Τα Ιαπωνικά Μαθηματικά αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της περιόδου Edo (αρχές 17ου – τέλος 19ου αιώνα) σε ένα περιβάλλον αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, σε μικρές εκπαιδευτικές μονάδες (juku) και σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν το βαθμό ανάπτυξης της επιστήμης των Μαθηματικών στη δύση. Ωστόσο συνέδεσαν με αξιοθαύμαστο τρόπο την αυστηρή μαθηματική λογική με το αισθητικό στοιχείο. Οι μαθητές των juku εργάζονταν σε γεωμετρικά προβλήματα που συνέθεταν οι ίδιοι χρησιμοποιώντας απλά γεωμετρικά σχήματα σε διάφορες αισθητικά ευχάριστες διατάξεις και μελετούσαν τις σχέσεις μεγεθών στα (μερικές φορές περίπλοκα) σχήματα που προέκυπταν. Τα σχήματά τους, ζωγραφισμένα πάνω σε ξύλινες πινακίδες (sangaku), αφιερώνονταν σε βουδιστικούς ή σιντοϊστικούς ναούς. Σήμερα σώζονται περίπου 900 sangaku, με μεγάλο παιδαγωγικό αλλά και αισθητικό ενδιαφέρον. Αρκετά από αυτά είναι επινοημένα και σχεδιασμένα από παιδιά.

Στο Εργαστήρι Μαθηματικών θα γνωρίσουμε την τέχνη των sangaku, θα αναπτύξουμε τις μαθηματικές μας γνώσεις μέσα από συγκεκριμένα προβλήματα των sangaku, πολλά από τα οποία θα είναι αυθεντικά, αλλά και θα επινοήσουμε, θα σχεδιάσουμε και θα κατασκευάσουμε τα δικά μας, σε συνεργασία με την κ. Μαρία Ιατρίδου.

 

Αφιερωματική πινακίδα sangaku του 1859 από το Σιντοϊστικό ναό Konno Hachimangu της περιοχής Shibuya του Τόκυο:

Μερικά αυθεντικά προβλήματα sangaku:

Πρόγραμμα

Λεπτομέρειες

Κόστος συμμετοχής

Course  225 ευρώ
*(με σχολικό)  275 ευρώ

Στοιχεία πληρωμής

Alpha Bank

Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού: 142 00232 0000 948

IBAN: GR56 0140 1420 1420 0232 0000 948

Εκπαιδευτήρια Κωστέα- Γείτoνα AE

Log in with your credentials

Forgot your details?