Οι προοπτικές του Bioprinting στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

H μαθήτρια της ‘Α Λυκείου/ΙΒ MYP,  Νεφέλη Α., πραγματοποίησε στo πλαίσιo του Προγράμματος Έρευνας IB MYP Personal Project περιόδου 2018-2019, την εργασία με τίτλο:

‘Οι προοπτικές του Bioprinting στον τομέα των μεταμοσχεύσεων’.

To  Bioprinting είναι ένας πολλά υποσχόμενος και εξελισσόμενος τομέας της Μηχανικής και της Αναγεννητικής. Το Βioprinting στοχεύει στην εκτύπωση έμβιων οργάνων, τα οποία προορίζονται για μεταμοσχεύσεις.

Βασικά σημεία του ερευνητικού αντικειμένου της Νεφέλης ήταν τα εξής:

  • Η σχεδίαση και η δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου ανθρώπινης καρδιάς μέσω του σχεδιαστικού προγράμματος Τinkercad.
  • Εκτύπωση σε πραγματικό χρόνο του μοντέλου της ανθρώπινης καρδιάς, με τη χρήση εξελιγμένου 3D Printer που διαθέτει το σχολείο μας.
  • Επισταμένη ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και εφαρμογές της βιοεκτύπωσης (bioprinting) στον τομέα της Ιατρικής και των μεταμοσχεύσεων.
  • Αξιολόγηση του εγχειρήματος, για το κατά πόσο η τεχνολογία της Βιοεκτύπωσης μπορεί να αποτελέσει την οριστική λύση σε ένα χρόνιο παγκόσμιο ιατρικό ζήτημα, όπως αυτό των μεταμοσχεύσεων.
  • Συζήτηση σχετικά με τη διαπίστωση των αδύνατων σημείων της τεχνολογίας και των προοπτικών εξέλιξής της.

Ως επιστέγασμα της επίπονης και φιλόδοξης προσπάθειας της Νεφέλης, ήταν να υλοποιηθεί ένα πρωτόγνωρο και καινοτόμο εγχείρημα για τα πλαίσια της ελληνικής σχολικής κοινότητας και όχι μόνο.

Στην επίτευξη της ερευνητικής εργασίας της Νεφέλης συνέβαλλαν με άμεσο και υποστηρικτικό ρόλο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας:

Κωνσταντίνος Πολύδωρος_ ΜSc Βιολόγος_ Επιβλέπων Καθηγητής

Κωνσταντίνος Παπαδούκας_ 3D Design – Printing Coordinator

Περικλής Μπακογεώργος_ Dr. Nuclear Physicist_ IB MYP Personal Projects Coordinator

Log in with your credentials

Forgot your details?