Σύνδεση με τον Ειρηνικό Ωκεανό και το πλοίο Nautilus

«Όλα τα παιδιά γεννιούνται εξερευνητές. Πειραματίζονται, δοκιμάζουν, ψάχνουν, κάνουν λάθη. Να μαθαίνετε από τα λάθη, να τα αξιολογείτε και να μαθαίνετε από αυτά. Μείνετε εξερευνητές».

Με αυτή τη φράση έκλεισε την εισήγησή του ο Founder & CEO της SciCo (www.scico.gr), Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, στη σύνδεσή του από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Πέμπτη 6.10.2022 με τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου & της Α’ Λυκείου/IB MYP.

Oι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή του National Geographic, με άλλους 12 επιστήμονες, στο εξερευνητικό πλοίο Nautilus που πλέει στο σύμπλεγμα νήσων της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το πλοίο φιλοξενεί 50 άτομα συνολικά – πλήρωμα, εξερευνητές και προσωπικό του National Geographic.

Ο κος Αναγνωστόπουλος βρίσκεται μαζί με τον σπουδαίο Ωκεανογράφο, Δρ Robert Ballard, o oποίος -μεταξύ άλλων- είναι γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού (1985). Ο Δρ Ballard έχει δαπανήσει 60 χρόνια της ζωής του χαρτογραφώντας τους βυθούς των ωκεανών.

Στόχος της αποστολής είναι η μελέτη του προβλήματος των μικροπλαστικών και η μελέτη των πληθυσμών των καρχαριών.

 

CSI στον Ωκεανό

Οι ομάδες των ερευνητών της αποστολής ασχολούνται με τους καρχαρίες και τα μικροπλαστικά.

  • Καρχαρίες

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολείται με τους καρχαρίες κάνει ποσοτικό και ποιοτικό προσδιορισμό, που αφορά τη συγκέντρωση των καρχαριών στη περιοχή καθώς και ποια είδη υπάρχουν. Οι καρχαρίες, όπως μάθαμε, συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος, καθώς τρώνε όλα τα ασθενή ψάρια.

  • Μικροπλαστικά

Η Μεσόγειος έχει ονομαστεί «πλαστική σούπα» λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σε μικροπλαστικά. Ψάρια και θαλάσσιοι οργανισμοί μπορεί να τα καταπιούν με πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

 

Στην εισήγησή του, ο κος Αναγνωστόπουλος ανέφερε στους μαθητές ότι η ομάδα των εξερευνητών του Nautilus, προκειμένου να βρει λύση για το πρόβλημα, επιχειρεί αρχικά, μέσω της συγκεκριμένης αποστολής, να απαντήσει μέσω της έρευνας για τη ρύπανση από το μικροπλαστικό στα ερωτήματα:

  • Τί είναι τα μικροπλαστικά
  • Πού βρίσκονται;
  • Πώς, πότε μπήκαν στη θάλασσα και γιατί.

Εντυπωσιασμένοι από την συγκεκριμένη αποστολή, οι μαθητές αφού περιηγήθηκαν στους χώρους του πλοίου, παρακολούθησαν την εισήγηση του κου Αναγνωστόπουλου, ενώ στη συνέχεια απηυθύναν τις δικές τους ερωτήσεις για το θέμα.

  • Γιατί επιλέχθηκε η Χαβάη;
  • Ποιος είναι ο μέσος χρόνος διάσπασης των μικροπλαστικών;
  • Υπάρχει κάποια διεθνής δέσμευση για μείωση των πλαστικών;

Όπως ανέφερε ο κος Αναγνωστόπουλος, σε σχετική ερώτηση για την αφορμή της αποστολής «η ανθρωπότητα λειτουργεί reactively. Πρώτα συμβαίνει κάτι κακό και μετά απαντά η ανθρωπότητα». Η αποστολή έχει διάρκεια 5 εβδομάδες και η τρέχουσα αποτελεί τη 2η εβδομάδα της υποαποστολής.

Σκοπός της συμμετοχής είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τη ζωή των επιστημόνων που βρίσκονται σε ένα ερευνητικό πλοίο και να ενημερωθούν για το πρόβλημα των μικροπλαστικών στον πλανήτη μας.Η σύνδεση με το ερευνητικό σκάφος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ.

Πληροφορίες για την αποστολή: https://nautiluslive.org

Log in with your credentials

Forgot your details?