H κ. Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου, αρχαιολόγος-νομισματολόγος, επιστημονική υπεύθυνη της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποίησε στις 4-5 Απριλίου στο σχολείο μας δύο διαλέξεις στο πρόγραμμα Academia junior & senior με τα εξής θέματα: «Ανιχνεύοντας τον Χώρο μέσα στον Χρόνο με οδηγό τα ιστορικά τεκμήρια» και «Η ανατομία μιας έρευνας». Η παρουσίαση της έρευνάς της με διαδραστικό τρόπο μέσα από ιστορικούς χάρτες, google maps και μοναδικές κατόψεις της Αθήνας έφεραν τους μαθητές πιο κοντά στη διαδικασία μιας ιστορικής έρευνας και των ευρημάτων της.
Τα πολλαπλά και συχνά επικαλυπτόμενα πρόσωπα της Αθήνας αναδείχθηκαν στις εν λόγω διαλέξεις της, καθώς και ερευνητικά τεκμήρια που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο που επιμελήθηκε η ίδια και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Το παλίμψηστο της Αθήνας (εκδ. Τράπεζα της Ελλάδος). Η εικόνα της πρωτεύουσας, όχι στην τωρινή –εν πολλοίς στατική– μορφή της, αλλά όπως αυτή αναπτύχθηκε μέσα στις δεκαετίες παρουσιάστηκε στους μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος.
Ο όρος «παλίμψηστο» (πάλιν+ψάω<πάλι+ξύνω) χρησιμοποιείται με μεταφορική έννοια. Με το πέρασμα του χρόνου, μια πόλη υφίσταται αλλαγές, ενώ παράλληλα διατηρεί στοιχεία του παρελθόντος της. Νέες γενιές την κατοικούν και την ανασυνθέτουν. Έτσι και στην Αθήνα, παρατηρούμε μια διαδικασία «επανεγγραφής». Οι κάτοικοι, θα λέγαμε, εξαλείφουν ολοσχερώς ή μερικώς τα έργα των προγόνων τους αφήνοντας συγχρόνως, στην ίδια παλίμψηστη αστική περγαμηνή, το δικό τους αποτύπωμα.
Στην Αθήνα ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν πραγματικά αυτή την πόλη και τις κρυφές πτυχές της; Ερώτημα το οποίο δημιούργησε στους μαθητές τη διάθεση για επιτόπια έρευνα και εξερεύνηση της πόλης που ζουν.
Walk the Wall – Athens
https://dipylon-walkthewallathens.org/#/el
Μία ιστορική ψηφίδα στην αφήγηση της ιστορίας του κέντρου της Αθήνας, Εκ Θεμελίων, Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου
https://www.bankofgreece.gr/Publications/Book_EKTHEMELION.pdf
Σύντομο CV
Η Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου είναι αρχαιολόγος-νομισματολόγος, επιστημονική υπεύθυνη της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σπούδασε Aρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύθηκε στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή νομισματική και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2006 για τη μελέτη της περί της ιστορίας και νομισματοκοπίας της Νεαπόλεως και το 2021 για το βιβλίο της με τίτλο Εκ Θεμελίων, που εκδόθηκε το 2020 από το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.