Βιβλιοπαρουσιάσεις | Χριστούγεννα 2021

Α΄ Δημοτικού

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, η συγγραφέας Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη συναντήθηκε διαδικτυακά με τα παιδιά της Α δημοτικού και παρουσίασε το βιβλίο της «Ο Αϊ-Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο», εκδ. Ψυχογιός.

Όλοι διεκδικούμε την αγάπη και την προσοχή, ίσως όχι πάντα με τον σωστό τρόπο. Δεν μπορούμε να την κερδίσουμε με πονηριά, ούτε καν με … μαγικά: μόνο η καλοσύνη και η ανιδιοτελής προσφορά στους άλλους μπορούν να μας φέρουν τη χαρά που επιθυμούμε. Αυτό το μήνυμα μας φέρνει το «χορταστικό» και διασκεδαστικό αυτό παραμύθι, που συνδυάζει χιούμορ και συναισθήματα. Η πολυγραφότατη και πάντα αγαπητή κυρία Ρώσση- Ζαΐρη αφηγήθηκε την ιστορία στα παιδιά και απάντησε στις ερωτήσεις και τα σχόλιά τους.

 

Β΄ Δημοτικού

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, η συγγραφέας Μαριβίτα Γραμματικάκη συναντήθηκε διαδικτυακά με τα παιδιά της Β΄ δημοτικού και παρουσίασε το βιβλίο της «Εγώ το ξωτικό», εκδ. Καλέντης.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεπερνάς την ανασφάλεια, τον θυμό, το παράπονο, την επιθετικότητα; Έχει σημασία να σε αγαπούν, αλλά και να σε ενθαρρύνουν, να σου δίνουν αρμοδιότητες, να σε εντάσσουν στην ομάδα. Έτσι βρίσκονται οι λύσεις για όλους μας, όπως βρέθηκαν και για τα ξωτικά και τον Αϊ-Βασίλη, που κατάφεραν και πάλι να μοιράσουν δώρα στα παιδιά.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε αρχικά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ως διήγημα για αφηγητή και ορχήστρα. Η συγγραφέας, που είναι και μουσικός, παρέσυρε τα παιδιά ακόμα περισσότερο στη μαγεία του παραμυθιού, συνοδεύοντας την αφήγηση με τη βιόλα της.

Η μετάδοση της παρουσίασης έγινε από τη βιβλιοθήκη μας. Μετά την εκδήλωση, η συγγραφέας πέρασε από τα τμήματα για να χαιρετήσει τα παιδιά και να υπογράψει το βιβλίο της. Όταν τα ρώτησε τι τους άρεσε περισσότερο, η απάντηση ήταν: «Όλα!»

Γ΄ Δημοτικού

Την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, ο  συγγραφέας Αριστείδης Δάγλας συναντήθηκε διαδικτυακά με τα παιδιά της Γ΄ δημοτικού και παρουσίασε το βιβλίο του «Ο αφηρημένος καλικάντζαρος», εκδ. Λιβάνης.

Πρόκειται για μια χαριτωμένη ιστορία, όπου η φαντασία και η περιπέτεια μπλέκεται με την καθημερινότητα, κι ένας χαριτωμένος –και καθόλου κακός- καλικάντζαρος συνδέεται με δυο παιδιά και τους παππούδες τους.

Έτσι, τα παιδιά της Γ΄, που ασχολούνται φέτος με την παράδοση, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα συγγραφέα που εμπνέεται κατεξοχήν από τους μύθους, τις παραδόσεις και τα λαϊκά παραμύθια. Ο κύριος Δάγλας τους αφηγήθηκε την ιστορία, απάντησε στις ερωτήσεις τους, κι άφησε να πλανιέται στην ατμόσφαιρα η μαγεία της πίστης στις παλιές δοξασίες και τα πλάσματα της φαντασίας…

Δ΄ Δημοτικού

Την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, η συγγραφέας Μαριέττα Κόντου συναντήθηκε διαδικτυακά με τα παιδιά της Δ΄ δημοτικού και παρουσίασε το βιβλίο της «Αγιοβασιλέματα», εκδ. Μεταίχμιο.

Η Ερμιόνη, η ηρωίδα αυτής της όμορφης, ανατρεπτικής, μοντέρνας αλλά και μαγικής ιστορίας δεν περιμένει από τον Άγιο Βασίλη να έρθει αυτός, αλλά ξεκινάει εκείνη ένα ταξίδι αναζήτησής του, και μαζί ένα ταξίδι γενικότερης αναζήτησης και ανακαλύψεων.

Η κυρία Κόντου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου στα παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη ρέουσα γλώσσα του κειμένου και να ταξιδέψουν μαζί της, αλλά και να συζητήσουν κατόπιν με τη συγγραφέα, διατυπώνοντας τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους.

Ε΄ Δημοτικού

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, η συγγραφέας Ελένη Κατσαμά συναντήθηκε διαδικτυακά με τα παιδιά της Ε΄ δημοτικού και παρουσίασε το βιβλίο της «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς!», εκδ. Πατάκης.

Το πανέμορφο αυτό βιβλίο αφηγείται τη ζωή του Καρόλου Ντίκενς, και μας δείχνει πώς, με τις χαρές, τα βάσανα και τις ανατροπές της, αποτέλεσε πηγή για την εμβληματική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του, αλλά και για τα υπόλοιπα βιβλία του, που τον κατατάσσουν στην κορυφή των Άγγλων συγγραφέων.

Με αφορμή το βιβλίο αυτό, μπορεί να ξεκινήσει η σκέψη και η συζήτηση του κατά πόσο τα βιώματα ενός συγγραφέα επηρεάζουν το έργο του και αποτελούν πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν.

Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα ερωτήματα που έκαναν τα παιδιά στην πολυβραβευμένη συγγραφέα: στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου, τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν όχι μόνο για το βιβλίο, αλλά και για τη συγγραφική διαδικασία γενικότερα.

ΣΤ΄ Δημοτικού

Τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, ο συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης συναντήθηκε διαδικτυακά με τα παιδιά της ΣΤ΄ δημοτικού και παρουσίασε το βιβλίο του «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης», εκδ. Καστανιώτης.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας φτάσαμε μέχρι τη μακρινή Αυστραλία για να μπορέσουμε να συναντήσουμε τον κύριο Κουτσάκη, που ζει και εργάζεται εκεί (διδάσκει σε Πανεπιστήμιο του Περθ).

Ο συγγραφέας έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα για ενήλικες και για εφήβους, ποίηση και θεατρικά έργα. Πολλά από αυτά έχουν βραβευτεί κα αρκετά κυκλοφορούν και στα αγγλικά. Ο Αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης είναι το πρώτο του παιδικό βιβλίο, κι όπως μας είπε, το έγραψε για τα παιδιά του. Είναι μια ανάλαφρη, φανταστική περιπέτεια με χιούμορ, που διασκεδάζει αλλά δίνει και τροφή για σκέψη.

Η ενδιαφέρουσα και ζεστή αυτή συνάντηση εξελίχθηκε σε μια πολύ ζωντανή συζήτηση, όπου τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά με ιδέες και ερωτήσεις, και τα θέματα ξεπέρασαν το περιεχόμενο του βιβλίου και ανοίχθηκαν στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, στην αποδοχή και την προσφορά, ακόμα και στη ζωή στην Αυστραλία!

Log in with your credentials

Forgot your details?