Το πείραμα του Ερατοσθένη στο CGS

Εκατό μαθητές της Β’ Γυμνασίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, στις 12:33 της 20ης Μαρτίου, εκτέλεσαν το πείραμα του Ερατοσθένη.

Ο Ερατοσθένης (3ος αιώνας π.Χ.) με ένα πείραμα που έμεινε στην ιστορία, κατάφερε με τα μέσα και τις γνώσεις της εποχής να μετρήσει την περιφέρεια και συνεπώς την ακτίνα της Γης, με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν 2,5 χιλιετίες. Συνεπώς, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις της Γης, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Συγκεκριμένα, έχοντας ακούσει ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο) στη Συήνη (Ασσουάν), κάποιος μπορεί να δει την αντανάκλαση ολόκληρου του ήλιου στον πυθμένα ενός πηγαδιού, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα. Την ίδια ημέρα και ώρα όμως παρατήρησε ότι στην Αλεξάνδρεια, οι ακτίνες έπεφταν υπό γωνία, την οποία υπολόγισε. Κατόπιν, με τη γνώση ότι η Γη είναι στρογγυλή και με μέθοδο που δε γνωρίζουμε με σιγουριά, μέτρησε την απόσταση Συήνης – Αλεξάνδρειας. Έπειτα με μαθηματικούς υπολογισμούς κατάφερε να προσδιορίσει την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.

Οι μαθητές του CGS μέτρησαν τη σκιά ενός πήχη ενός μέτρου και την απόσταση Γης – Ισημερινού, στον οποίο την 20η  Μαρτίου οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα, με χρήση του GoogleMaps.

Η διοργάνωση του πειράματος έγινε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Σερρών (http://ekfe.ser.sch.gr/site/index.php/en/).

Log in with your credentials

Forgot your details?