ACADEMIA JUNIOR. Η ΠΟΙΗΣΗ ΧΑΪΚΟΥ

Η Ποίηση Χαϊκού και η Ιαπωνική Φιλοσοφία

Τα χαϊκού είναι είδος ποίησης που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το δέκατο έκτο αιώνα και υιοθετήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του εικοστού.  Στην αυθεντική στιχουργική μορφή τους, τα χαϊκού είναι μικρά ποιήματα από 17 συλλαβές σε ένα ενιαίο στίχο. Συμπυκνώνουν ευφυΐα και σοφία, που εκφράζονται με λυρική, ή άλλοτε, χιουμοριστική διάθεση, ενώ  συχνά υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Το χαϊκού αποτελείται από τρεις στίχους. Ο πρώτος και ο τρίτος στίχος του χαϊκού έχει πέντε συλλαβές και ο δεύτερος εφτά.  Στα χαϊκού σημαντική θέση έχουν η φύση, οι εποχές και τα χρώματα, η ομορφιά των λέξεων και των αντιθέσεων, ενώ το νόημα κάποιες φορές αποκτά δευτερεύουσα σημασία.

Ένας από τους κύριους στόχους της σύνταξης χαϊκού ή σύντομου ποιήματος είναι να δοθεί προτεραιότητα στα πνευματικά στοιχεία της ζωής. Αυτό που δεν βλέπουμε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να εναρμονιστεί με τη φύση και να προσπαθήσει να κατανοήσει την ίδια την πηγή της ζωής και να αναλογιστεί πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα φυσικά θαύματα του κόσμου.

Επιπλέον, η σύνταξη χαϊκού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ως διαδικασία αυτοανακάλυψης και αυτοπραγμάτωσης. Επιτρέπει στους ανθρώπους να κοιτάζουν προς τα μέσα και να συμβιβάζονται πραγματικά με τον εαυτό τους. Στην ιαπωνική κουλτούρα, λέγεται πώς ενώ κάποιος θαυμάζει τη φυσική ομορφιά γύρω του, είναι σε θέση να κοιτάξει μέσα και να ανακαλύψει περισσότερα για τον εαυτό του. Το χαϊκού εκφράζει την απλή συνειδητοποίηση του παρόντος, το να ζει κανείς την κάθε στιγμή στην ολότητά της αποκτώντας εμπειρία μέσα από τη βιωματική θεώρηση της ζωής.

Οι μαθητές του Junior Academia του CGS  στο πλαίσιο της εισήγησης της φιλολόγου Βάνιας Σύρμου με θέμα  «Η ποίηση  χαϊκού και η ιαπωνική φιλοσοφία» γνώρισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τους βασικούς εκπροσώπους της, καθώς και τη φιλοσοφία του Ζεν που αντιπροσωπεύει. Διάβασαν ποίηση  χαϊκού των τεσσάρων εποχών και συμμετείχαν στο σχετικό εργαστήριο, όπου έγραψαν τα δικά τους χαϊκού της Άνοιξης.

Log in with your credentials

Forgot your details?