Από τη γη του λαβύρινθου

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Α’ Γυμνασίου και του πρώτου unit planner «Μέγα τό τῆς θαλάσσης κράτος» οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου (MYP2) παρακολούθησαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου μία δίωρη παρουσίαση με τίτλο «Από τη γη του λαβύρινθου».

Η κ. Ανδριάνα Δρόσου, με την ιδιότητα της ως υποψήφια διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το τμήμα ανθρωπιστικών επιστημών (MYP Individuals & Societies) και τους διδάσκοντες Iστορίας υλοποίησε το εν λόγω πρόγραμμα. Η κ. Δρόσου συμμετέχει σε αρχαιολογικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου και παρουσίασε στους μαθητές προσωπικό υλικό και φωτογραφίες από αρχαιολογικές σκαπάνες και νέα δεδομένα που έχουν έρθει στο φως. Με τη συγκεκριμένη προσέγγιση ο Μινωικός πολιτισμός και ο αρχαιολογικός χώρος γύρω από τα μινωικά ανάκτορα δεν σταμάτησε για τους μαθητές στις σελίδες του βιβλίου τους, αλλά έγινε αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό, ανακάλυψη, επαφή με πρωτογενείς πηγές και διερευνητική μάθηση. Οι μαθητές άλλαξαν “οπτική”, και ανέπτυξαν ιστορική σκέψη.

Η παρουσίαση έκλεισε με λίγους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το Άξιον Εστί, Τα πάθη, ΙΗ με τον τροχίσκο του ήλιου στο πλατύ μέτωπο..  μία διαθεματική πινελιά που  συνέδεσε αρμονικά την ιστορία, την ποίηση και τον πολιτισμό.

Log in with your credentials

Forgot your details?