Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται πειραματικές δραστηριότητες, ερευνητικές δράσεις, και ομιλίες από προσκεκλημένους εισηγητές, που έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν τους μαθητές του CGS με τη μεθοδολογία και τον κοινωνικό αντίκτυπο της επιστημονικής έρευνας.

Επιστημονική επιμέλεια: Μάκης Παπαχριστόπουλος, συντονιστής IB MYP Πειραματικές Επιστήμες

Απρίλιος 2024
Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ACSTAC)

Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Απριλίου

Η επιστημονική μέθοδος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιστημονικής έρευνας, παρέχοντας μια δομημένη προσέγγιση για την υποβολή ερωτήσεων, τη διαμόρφωση υποθέσεων, τη διεξαγωγή πειραμάτων και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές όχι μόνο αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση των εννοιών της πειραματικών επιστημών, αλλά αναπτύσσουν επίσης κρίσιμες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ακαδημαϊκή και προσωπική τους ανάπτυξη.

Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται αναλυτικά και κριτικά, να προσεγγίζουν τα προβλήματα συστηματικά και να βγάζουν συμπεράσματα βασισμένα σε στοιχεία. Γίνονται ικανοί στο σχεδιασμό πειραμάτων, τη συλλογή και την ερμηνεία δεδομένων και την αποτελεσματική κοινοποίηση των ευρημάτων τους. Αυτές οι δεξιότητες δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στην επιστήμη, αλλά μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και πραγματικών καταστάσεων.

Επιπλέον, η επιστημονική μέθοδος καλλιεργεί την περιέργεια και ενθαρρύνει μια νοοτροπία συνεχούς μάθησης και εξερεύνησης. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αμφισβητούν τον κόσμο γύρω τους, να αναζητήσουν νέες γνώσεις και να συμβάλουν στην επιστημονική πρόοδο.
Στις 19-20 Απριλίου, το CGS είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα από τα κορυφαία μαθητικά συνέδρια, το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ACSTAC), που έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Πέντε ομάδες μαθητών (Β’ Γυμνασίου/MYP3, Γ’ Γυμνασίου/MYP4 και Α’ Λυκείου/MYP5), από τρεις επιστημονικούς τομείς (Φυσική-Χημεία-Βιολογία) παρουσίασαν τις εργασίες που ήταν το αποτέλεσμα πρωτότυπων πειραμάτων, στατιστικών μελετών και κατασκευής μακέτας.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί (Δήμητρα Ζουδίου-Βιολόγος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Φυσικός, Μαρία Γκρίτζαλη- Χημικός, Μάκης Παπαχριστόπουλος-Φυσικός και Φίλιππος Τσιμπρης-Φυσικός) καθοδήγησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές, με αποτέλεσμα μια εξαιρετική παρουσία του σχολείου μας , ανάμεσα σε 550 μαθητές και 40 ιδιωτικά/δημόσια σχολεία.

Μεγάλη επιτυχία, αλλά και αποτέλεσμα της προσπάθειας, αποτέλεσε το γεγονός ότι το σχολείο μας κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον τομέα Τεχνολογίας (στις συνεδρίες της Χημείας), με την ομάδα της κας Μαρίας Γκρίτζαλη και τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου: Ραφαηλία Ζαχαράκη, Άγγελο Ράλλη, Χρήστο Σκυλογιάννη και Νικόλα Τριμανδύλη και τίτλο εργασίας: Κατασκευή Φίλτρων Νερού από υλικά καθημερινής χρήσης και μελέτη ποιότητάς του.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

Τις εργασίες των μαθητών και μαθητριών μπορείτε να δείτε εδώ:

Μάρτιος 2024
“Πηγές ακτινοβολίας και κλινικές εφαρμογές”

Ευάγγελος Παντελής
Τετάρτη 20 Μαρτίου | 13.30 – 14.30

 

Στo πλαίσιo του Ομίλου Ιατρικής Φυσικής MYP5, o καθηγητής της Ιατρικής Φυσικής του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελος Παντελής, θα μας αναλύσει τους βασικούς νόμους της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας και ύλης. Οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα μέσω απλών πειραμάτων να διαπιστώσουν την εξάρτηση της ποσότητας της ακτινοβολίας από την απόσταση, καθώς και το πώς εξασθενεί με την παρεμβολή κάποιου υλικού. Θα υπάρξει εργαστηριακή επίδειξη ανιχνευτών και πηγών ακτινοβολίας. Επίσης, θα συζητήσουμε ειδικότερα τη φύση της ακτινοβολίας (χ, βήτα), τον τρόπο συλλογής μετρήσεων και την επεξεργασία τους, καθώς και λίγα στοιχεία από τον γραμμικό συντελεστή εξασθένισης. Τέλος, θα μας εξηγήσει την αρχή λειτουργίας της ακτινογραφίας και του αξονικού τομογράφου.

Οργάνωση: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, φυσικός CGS

4784578645867984132

Ευάγγελος K. Παντελής
Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Βιογραφικό

Ο Δρ. Ευάγγελος Παντελής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις εφαρμογές Φυσικής στην Ιατρική, και συγκεκριμένα τη βελτιστοποίηση σύγχρονων εφαρμογών ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοθεραπείας διαμορφωμένης έντασης φωτονίων, της απεικονιστικά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας και της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας / ακτινοχειρουργικής.

Ασχολείται, επίσης, με την ανάπτυξη πειραματικών και υπολογιστικών μεθόδων δοσιμετρίας για τη διασφάλιση της ποιότητας των εφαρμογών ακτινοθεραπείας. Αποτελέσματα του ερευνητικού του έργου έχουν δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Οι μελέτες του σχετικά με τον καθορισμό συντελεστών διόρθωσης ειδικών ανιχνευτών για μετρήσεις δοσιμετρίας σε μικρά και μη τυπικά πεδία ακτινοβολίας έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση 91 της Διεθνούς Επιτροπής Ακτινοπροστασίας (International Committee of Radiation Protection).

Πηγές ακτινοβολίας και κλινικές εφαρμογές
Ευάγγελος Κ. Παντελής

Αμφιθέατρο Πειραματικών Επιστημών
Τετάρτη 20 Μαρτίου, 13.30 – 14.30

Μάρτιος 2024
“Πράσινη Χημεία και Κλιματική Αλλαγή”

Χριστόφορος Κόκοτος
Πέμπτη 14 Μαρτίου | 08.30 – 10.00

 

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από έντονα καιρικά φαινόμενα που δεν αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι άλλες εκφάνσεις του ίδιου προβλήματος, της κλιματικής αλλαγής. Από το 1990, είχε γίνει αντιληπτό ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, και έτσι γεννήθηκε ο κλάδος της Πράσινης Χημείας, που εστιάζει κυρίως στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Χριστόφορος Κόκοτος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, και η ερευνητική του ομάδα παρουσίασαν στους μαθητές του Λυκείου, μια σειρά από καινοτόμες αειφόρες τεχνολογίες που επιτρέπουν την ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων σε ενώσεις προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, παρουσίασαν στους μαθητές του Λυκείου τις βασικές αρχές της Φωτοχημείας και Οργανοκατάλυσης. Πρόκειται για δύο αναπτυσσόμενους τομείς έρευνας που έχουν σκοπό την διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων και την μετατροπή τους σε ενώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας (upcycling).

Οργάνωση: Γιώργος Παπαδόπουλος, χημικός CGS

Χριστόφορος Κόκοτος
Αναπληρωτής καθηγητής, Chemistry Europe Fellow, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ

Βιογραφικό

Ο δρ. Χριστόφορος Κόκοτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πήρε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία, στο University of Bristol, Department of Chemistry, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές έρευνες τόσο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στο Princeton University των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιστημονική του πορεία έχει αναγνωριστεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις, όπως το Βραβείο Φωτεινού από την Ακαδημία Αθηνών, το Chemistry Europe Fellow, το Βραβείο Χίλδεγαρντ, και το Young Investigators Workshop από το EuCheMS.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε συνέδρια, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ως κριτής ερευνητικών προτάσεων για διάφορους φορείς, όπως η Hungarian Research Foundation, η Polish Research Foundation, το ΕΛΙΔΕΚ και το ΓΓΕΤ (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, Clawback).

Πράσινη Χημεία και Κλιματική Αλλαγή
Χριστόφορος Κόκοτος

CGS Αίθουσα Εκδηλώσεων
Πέμπτη 14 Μαρτίου, 08.30 – 10.00

Φεβρουάριος 2024
“CERN: Οι βασικοί νόμοι του σύμπαντος και η ανθρώπινη ύπαρξη”

Τρίτη 27/2/24 | 9.00-10.00

 

To σχολείο μας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί online στις υπόγειες εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πειράματος της ανθρωπότητας έως σήμερα, στον ανιχνευτή ATLAS, του επιταχυντή LHC στο CERN. Μία ευκαιρία σπάνια, ακόμα και για τους δια ζώσης επισκέπτες, καθώς οι υπόγειες εγκαταστάσεις του πειράματος είναι εξαιρετικά δύσκολα προσβάσιμες για το κοινό. Ο κ. Δημήτριος Δαμιανόγλου, ηλεκτρονικός, και η Δρ. Ραχήλ – Μαρία Αβραμίδου, φυσικός, μίλησαν στους μαθητές για τη σημασία της έρευνας για την υποσωματιδιακή ύλη και τους βασικούς νόμους του σύμπαντος, αλλά και την προσπάθεια απάντησης σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Παράλληλα, εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αιχμής που αναπτύχθηκαν στο CERN βελτίωσαν την καθημερινότητά μας, καθώς οδήγησαν στην ανάπτυξη εφαρμογών σε πάρα πολλούς τομείς, από την επιστήμη των υλικών, μέχρι τους υπολογιστές, την ιατρική, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Οργάνωση: Μαρία Γκρίτζαλη, χημικός CGS

Log in with your credentials

Forgot your details?