Η πρώτη εμβληματική χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία διήρκησε πάνω από 10 χρόνια και κόστισε 3 δις δολάρια, φαίνεται σήμερα απελπιστικά αργή και κοστοβόρα. Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με την πρόοδο της βιοπληροφορικής, το πρόγραμμα χαρτογράφησης του γονιδιώματος 1.000 ατόμων και στη συνέχεια από το πρόγραμμα χαρτογράφησης 1.000.000 ατόμων, ολοκληρώθηκαν σε ένα κλάσμα του χρόνου και του κόστους. Σήμερα, η πλήρης αποκωδικοποίηση του DNA ενός ανθρώπου χρειάζεται χρόνο μερικές ημέρες και κοστίζει μόνο λίγες χιλιάδες δολάρια!
Άλλες εφαρμογές της Βιοπληροφορικής, όπως η χαρτογράφηση του γονιδιώματος άλλων οργανισμών, ο σχεδιασμός φαρμάκων αλλά και η χρήση εργαλείων τροποποίησης του DNA ζωντανών κυττάρων (CRISPERs) έχουν φέρει επανάσταση στις γνώσεις μας για τη ζωή, αλλά και στις δυνατότητές μας να παρεμβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα.
Τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η βιοπληροφορική εξήγησε στους μαθητές και τις μαθήτριες του προγράμματος ACADEMIA JUNIORS, ο κ. Γ. Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος είναι Ερευνητής Β΄ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” και Υπεύθυνος Βιοπληροφορικής στο Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών & Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.