Δραστηριότητες SMART – Δημοτικό/IB PYP

Στο CGS οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ή περισσότερες απογευματινές δραστηριότητες μέσα από ένα σχολαστικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκμάθηση και εμβάθυνση στις Ξένες γλώσσες, τις Θεωρητικές και Θετικές Επιστήμες, την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και την ψυχολογική ενδυνάμωση των μαθητών.

Τα προγράμματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το κάθε παιδί.

Πληροφορίες και εγγραφές: https://cgs.openapply.com/parents/sign_in, Γραμματεία SMART, smart@cgs.edu.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Διαθέσιμες δραστηριότητες:

Club Ξένων Γλωσσών

“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.”
Nelson Mandela

Those who know nothing of foreign languages know nothing of their own.
Johann Wolfgang von Goethe

Για μαθητές από Β’ Δημοτικού

Στη εποχή της παγκοσμιοποίησης η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου, την διεύρυνση του τρόπου σκέψης του και την εξοικείωση του με διαφορετικούς λαούς, περιβάλλοντα και κουλτούρες.

Το Club Ξένων Γλωσσών του σχολείου μας, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές όλων των βαθμίδων όχι μόνο να μάθουν τις ξένες γλώσσες της επιλογής τους με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, αλλά και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των λαών στις οποίες επικοινωνούν.

Οι προσφερόμενες γλώσσες στο Club Ξένων Γλωσσών του CGS είναι η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική, η Ισπανική και η Κινεζική.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε πληθώρα διαφορετικών δραστηριοτήτων που κάνει την μάθηση μια φυσική και διασκεδαστική διαδικασία, όπως:

  • ανάγνωση παραμυθιών και λογοτεχνικών βιβλίων
  • δημιουργία projects και παρουσιάσεων διαφόρων θεματικών
  • προβολή και τη δημιουργία ταινιών & την παρακολούθηση και το ανέβασμα μικρών θεατρικών παραστάσεων
  • επαφή με συνομήλικους μαθητές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μιλούν τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα
  • διαδραστικές δράσεις που αποτυπώνουν το «προφίλ» της καθημερινότητάς της ξένης χώρας και εξοικειώνουν τους μαθητές με τις παραδόσεις της (κατασκευές, μαγειρική, κ.α.)

Μέσα από το Club ξένων γλωσσών οι μαθητές μας μπορούν να:

  • μάθουν μια ή περισσότερες νέες ξένες γλώσσες ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε κάποια γλώσσα που ήδη γνωρίζουν
  • να αναπτύξουν και να βελτιώσουν την ουσιαστική τους επαφή με τη κουλτούρα, το πολιτισμό και τους λαούς που συνδέονται με τις γλώσσες της επιλογής τους.
  • προετοιμαστούν για τις εξετάσεις ξενόγλωσσων πιστοποιητικών γλωσσομάθειας και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Για αυτόν τον στόχο το Club Ξένων Γλωσσών συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Αθήνα: British Council, Institut Français d’ Athènes, Goethe Institut, ÖSD Institut Griechenland, Instituto Cervantes, Confucius Institute of Athens.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέσα από την πλατφόρμα OpenΑpplyhttps://cgs.openapply.com/
Περισσότερες πληροφορίες: flclub@cgs.edu.gr, 210 6030411

 

Αγγλικά

Για μαθητές Γυμνασίου,  Λυκείου και ΙΒ Diploma Programme

Για το Γυμνάσιο,  Λύκειο και IB DP, τα απογευματινά εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στα Αγγλικά αφορούν στην στοχευμένη εξάσκηση γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών και προετοιμασία τους για εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας Cambridge.

Συγκεκριμένα, τα προσφερόμενα επίπεδα είναι

  • Β1 (Pre-Lower): υποστήριξη σε γραμματικά φαινόμενα, εμπλουτισμός λεξιλογίου και καθοδηγούμενη εξάσκηση δεξιοτήτων (reading, writing, listening & speaking)
  • Β2 (Lower): προετοιμασία για το First for Schools
  • C1 (Advanced): προετοιμασία για το Certificate in Advanced English
  • C2 (Proficiency):  προετοιμασία για το Certificate of Proficiency in English

Για τα επίπεδα B2-C2 οι μαθητές προετοιμάζονται μέσω επίσημων practice tests και ενισχύονται -όπου αυτό χρειάζεται- σε ενότητες γραμματικών δομών και λεξιλογίου μέσω αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

 

Γαλλικά
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB DP

Στο πλαίσιο εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας [Club Ξένων Γλωσσών] υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε επιπλέον τμήματα για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Αυτά είναι:

  • DELF A1 –PRIM [ημέρα Τρίτη για μαθητές Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού]
    Απευθύνεται μόνο σε μαθητές Δημοτικού, που επιθυμούν να παρουσιαστούν στο πρώτο δίπλωμα και έχει παιγνιώδη χαρακτήρα, συνοδεύεται από εικόνες.
  • DELF A1 –JUNIOR [ημέρα Τρίτη]
    Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές. για μαθητές Ε’και ΣT΄ Δημοτικού

 

Ισπανικά
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB DP

Στο πλαίσιο εκμάθησης της Ισπανικής Γλώσσας [Club Ξένων Γλωσσών] υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε επιπλέον τμήμα για τους μαθητές που επιθυμούν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Θα λειτουργήσει τμήμα για δίπλωμα:

  • DELE A1 Escolar/Normal [ημέρα Τρίτη]
    Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού που επιθυμούν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ινστιτούτου Θερβάντες.

 

Γερμανικά
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB DP

Στο πλαίσιο εκμάθησης της Γερμανικής Γλώσσας [Club Ξένων Γλωσσών] υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε επιπλέον τμήμα για τους μαθητές που επιθυμούν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του πρώτου διπλώματος. Θα λειτουργήσει τμήμα για δίπλωμα:

  • Α1 Fit in Deutsch [ημέρα Τρίτη]
    Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ δημοτικού.

 

Πρόγραμμα Εκμάθησης Κινεζικής Γλώσσας για μαθητές από Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού IB PYP, Γυμνασίου/MYP, Γενικού Λυκείου & IB Diploma Programme

Hànyǔ Kids (汉语)

Ένα νέο πρόγραμμα που εστιάζει στην πρώτη επαφή των παιδιών με την κινεζική γλώσσα. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, διαδραστικές ασκήσεις, οπτικοακουστικό υλικό και παιχνίδια οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές ξεκινούν το ταξίδι της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας εστιάζοντας στα πιο εύκολα και διασκεδαστικά στοιχεία της γλώσσας. Παράλληλα, γνωρίζουν τη μυθολογία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μιας τόσο διαφορετικής κουλτούρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β’ και Γ’ Δημοτικού/IB PYP.

Beginners
Οι μαθητές μαθαίνουν το φωνητικό αλφάβητο (pinyin) και εξοικειώνονται με τους ήχους και τους τόνους της κινεζικής γλώσσας. Διδάσκονται τους βασικούς χαρακτήρες και γνωρίζουν τη σειρά των κινήσεων με την οποία πρέπει να γραφτούν οι χαρακτήρες (stroke order). Έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν χαρακτήρες με τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου και μπορούν να αναγνωρίσουν τους πιο βασικούς. Επίσης, ασχολούμαστε με την εξέλιξη των ιδεογραμμάτων και τους παρουσιάζονται εικονογραμμάτα τα οποία βοηθούν στη βαθύτερη κατανόηση της γλώσσας και της κουλτούρας.

Μαθαίνουν να συστήνονται, να χρησιμοποιούν καθημερινές εκφράσεις και να δίνουν πληροφορίες σε βασικές θεματικές ενότητες. Μπορούν να κατανοήσουν απλές, καθημερινές συζητήσεις και να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις. Εξοικειώνονται με τη σύνταξη των προτάσεων στα κινέζικα και μπορούν να σχηματίσουν απλές προτάσεις και μικρά κείμενα.

Level 1
Οι μαθητές διδάσκονται αρκετά περισσότερους χαρακτήρες με αποτέλεσμα να μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαβάσουν πολλούς από αυτούς χωρίς τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου (pinyin). Μπορούν να επικοινωνήσουν σε γνώριμα θέματα και να ανταλλάξουν βασικές πληροφορίες. Επίσης, έχουν την ικανότητα να περιγράψουν τις ανάγκες τους και τις προτιμήσεις τους. Διδάσκονται σημαντικά γραμματικά φαινόμενα και εξασκούνται στις 5 δεξιότητες που απαιτούνται: ακουστική κατανόηση, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού κειμένου, παραγωγή γραπτού λόγου και μετάφραση.

Τμήμα Advanced
Οι μαθητές αφού ολοκληρώσουν το βασικό κύκλο εκμάθησης κινεζικής γλώσσας των προηγούμενων επιπέδων μπορούν να ενταχθούν στο προχωρημένο τμήμα. Εκεί με βάση πάντα το επίπεδο τους μπορούν να εμβαθύνουν σε πιο σύνθετα στοιχεία της γλώσσας και να εξελίξουν τις γνώσεις τους και τις δυνατότητες τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων της κινεζικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα το τμήμα αυτό περιέχει τα επίπεδα:

Level 2
Οι μαθητές διδάσκονται έναν μεγάλο αριθμό χαρακτήρων και είναι σε θέση να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν την πλειοψηφία από αυτούς χωρις τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου (pinyin). Καταλαβαίνουν τα βασικά σημεία μιας πιο σύνθετης συζήτησης. Μπορούν να παράγουν με συνοχή κείμενα και να περιγράψουν γεγονότα και καταστάσεις. Συνεχίζουν να εξασκούνται στις 5 δεξιότητες που απαιτούνται: ακουστική κατανόηση, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού κειμένου, παραγωγή γραπτού λόγου και μετάφραση και κάνουν ασκήσεις βασισμένες σε παιχνίδια ρόλων, μιμούμενοι καθημερινές καταστάσεις.

Level 3
Οι μαθητές διδάσκονται ένα μεγάλο εύρος χαρακτήρων. Μπορούν να αναγνωρίζουν και να γράφουν χαρακτήρες χωρίς το φωνητικό αλφάβητο. Είναι σε θέση να κατανοούν μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κείμενα. Μπορούν να εκφράσουν τη γώμη τους, νε περιγράψουν τα σχέδια τιυς και να κάνουν διάφορες συζητήσεις σε ποικίλα θέματα. Επικοινωνούν με αρκετά μεγάλη ευχέρεια. Επίσης, μαθαίνουν να χειρίζονται πιο σύνθετα γραμματικά φαινόμενα καθώς και τη σειρά των λέξεων σε μια πρόταση.

Level 4
Οι μαθητές μπορούν πλέον να διαβάσουν χωρίς τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου. Είναι ικανοί να διαχειριστούν σύνθετα θέματα όπως η φύση, τα ζώα, η μαγειρική, η υγεία, τα ταξίδια, το σχολικό πρόγραμμα καθώς και να συζητήσουν για τις κινεζικές παραδόσεις και γιορτές. Κατέχουν τη βασική γραμματική της γλώσσας και μπορούν να εκφραστούν με κατανοητό τρόπο σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Club Ξένων Γλωσσών».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

 

Νέο Πρόγραμμα – Workshop Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Το Club Ξένων Γλωσσών προσφέρει σε μαθητές με μητρική γλώσσα άλλη από την Ελληνική την δυνατότητα ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους στα Ελληνικά. Μέσω του προγράμματος αυτού θα διευρύνουν με στοχευμένο και δομημένο τρόπο τις γνώσεις τους περί της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού. Το workshop απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού όλων των τάξεων με ή χωρίς προϋπάρχουσες γνώσεις Ελληνικών.

Για πληροφορίες: flclub@cgs.edu.gr.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Club Ξένων Γλωσσών».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

 

Modern Greek lessons for non-native speakers

Στο CGS η γλωσσική διδασκαλία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η ανάπτυξη της γλώσσας της χώρας υποδοχής -της νέας ελληνικής- και η εκτίμηση του ελληνικού πολιτισμού είναι απαραίτητες σύμφωνα με το Language Policy του CGS. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας υποστηρίζει μαθητές του CGS που έχουν μητρική γλώσσα την Κινεζική και το οποίο έχει σχεδιαστεί από την ομάδα εκπαιδευτικών του Δημοτικού με στόχο την καλύτερη ένταξη των μαθητών αυτών στη μαθησιακή διαδικασία. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στην απογευματινή ζώνη SMART (15:00 – 17:00) κάθε Δευτέρα και Τρίτη με υποχρεωτική παρακολούθηση και τις δύο ημέρες για τους μαθητές Α ’έως και Γ’ Δημοτικού, ενώ για τους μεγαλύτερους μαθητές Δ’ έως και Στ’ Δημοτικού κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα.

Δήλωση ενδιαφέροντος μέσω της πλατφόρμας OpenApply

Υπεύθυνη για την εποπτεία και διδασκαλία του προγράμματος για τους μαθητές από Α’ έως και Στ’ Δημοτικού είναι η κα Μπασλή Αναστασία.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

 

各位家长:

在CGS学校教育中,语言教学有着着举足轻重的地位。根据CGS学校的语言政策,了解并掌握所在国的语言[希腊语]及文化非常之必要。针对这种情况,我们诚挚地欢迎大家加入到希腊语课程的学习当中。本课程适合母语非希腊语的学生,由小学老师设计,目标是让学生顺利系统的学习希腊语。小学一,二,三年级的课程将于每个周一和周二下午(15:00 – 16:50)在SMART 部门开课。参加本课程的学生必须上这两次的课。小学四,五,六年级的课程将于每个周三下午(15:00 – 16:50)在SMART 部门开课。

有兴趣参加本课程的学生请访问下面的链接报名。

Link OpenApply

Anastasia Basli 老师负责监管本课程一到六年级的教学。

GEM | Guidance for Excelling in Mathematics

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού/IB PYP & Γυμνασίου/IB MYP

Πρόκειται για πρόγραμμα καθοδήγησης και επιτάχυνσης στα Μαθηματικά το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον κλάδο Μαθηματικών του σχολείου μας και αποτελεί το «φυτώριο» μαθητών που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κλίση για τα Μαθηματικά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού/IB PYP και Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου IB MYP 2-4 οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κλίση προς τα Μαθηματικά και έχουν παρουσιάσει εξαιρετική μαθηματική επίδοση. Οι μαθητές διδάσκονται ύλη με ταχύτερο ρυθμό και σε μεγαλύτερο εύρος (συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που δεν βρίσκονται στα προγράμματα σπουδών της τάξης τους) ώστε να προπορεύονται σημαντικά σε σχέση με τους άλλους μαθητές της ηλικίας τους. Το πρόγραμμα εξελίσσεται προοδευτικά με αφετηρία την ΣΤ’ Δημοτικού και συνεχίζεται στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ώστε συνολικά να καλύπτει τέσσερα σχολικά έτη.

Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, εκτός σχολικού προγράμματος (2 ώρες κάθε εβδομάδα) από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έως και την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Το πρόγραμμα GEM δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν:

  • να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν υψηλές μαθηματικές δεξιότητες, τη μαθηματική τους σκέψη και τη μαθηματική τους διαίσθηση και επινοητικότητα,
  • να εξασκηθούν σε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων,
  • να διευρύνουν τις μαθηματικές γνώσεις τους πολύ πέρα από τα εθνικά προγράμματα σπουδών,
  • να δημιουργήσουν πολύ σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με την ηλικιακή τους ομάδα
  • να συμμετάσχουν σε μαθηματικούς διαγωνισμούς ακόμα και με ηλικιακό προβάδισμα ενός ή και περισσότερων ετών.

Στους μαθηματικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για το σχολικό έτος 2023 – 2024, οι συμμετέχοντες από τις ομάδες GEM πέτυχαν προκρίσεις στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού «Ευκλείδης» με ποσοστό 90% (πενταπλάσιο του πανελλαδικού ποσοστού επιτυχίας) και στην τελική φάση «Αρχιμήδης» με ποσοστό 60% (υπερδεκαπλάσιο του πανελλαδικού ποσοστού επιτυχίας)

Τρόπος λειτουργίας του προγράμματος έχει ως εξής:

Οι μαθητές εισέρχονται στο πρόγραμμα μετά από διαδικασία επιλογής στην ΣΤ’ Δημοτικού και συγκροτούν ολιγομελή ομάδα παιδιών. Κάθε σχολικό έτος δημιουργούνται 4 τμήματα, ένα για κάθε τάξη του προγράμματος (ΣΤ’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου).

Για τα παιδιά αυτά η πρόσκληση για συμμετοχή ανανεώνεται αυτόματα κάθε επόμενο έτος μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα εκκινεί κάθε χρόνο μία νέα ομάδα της ΣΤ’ Δημοτικού που προκύπτει από τη διαδικασία επιλογής και η οποία συνεχίζει έως και τη Γ’ Γυμνασίου. Αν κάποιο παιδί δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα από την αφετηρία του στην ΣΤ’ Δημοτικού αλλά εκδηλώσει επιθυμία ένταξης στο GEM αργότερα, υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής μετά από επιτυχές αποτέλεσμα σε διαδικασία επιλογής.

Σε αυτήν θα ληφθούν υπόψη:

  • Η επίδοση των μαθητών σε διαγνωστικό τεστ Μαθηματικών.
  • Οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο που καταδεικνύει την προηγούμενη εξαιρετική επίδοση των μαθητών στα Μαθηματικά (π.χ. συστατική επιστολή εκπαιδευτικού, βράβευση σε διαγωνισμούς κ.ά.).

 

Τρόπος εισαγωγής:

Για παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού που επιθυμούν να ενταχθούν στο GEM αλλά και για οποιοδήποτε μαθητή ή μαθήτρια που θα φοιτήσει στο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2024 – 2025 και επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα GEM θα πρέπει να συμπληρωθεί η παρακάτω φόρμα ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να δρομολογηθεί η συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής:

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής του προγράμματος GEM

 

Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος είναι οι:
Κωνσταντίνος Αρλετής, Μαθηματικός – Γυμνασίου
Ελένη Σαρρή, Μαθηματικός – ΣΤ’ Δημοτικού
Σίσσυ Ιγγλέζου, Μαθηματικός- ΣΤ’ Δημοτικού

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Κατόπιν συμπλήρωσης της προαναφερόμενης φόρμας θα ακολουθήσει ενημέρωση από την βαθμίδα επιπέδου σχετικά με την συμμετοχή ή μή του μαθητή στη δραστηριότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Για μαθητές Δημοτικού

Η εκπαιδευτική ρομποτική εντάσσεται στη μάθηση STEAM*, όπου οι μαθητές αναζητούν λύση σε επιστημονικά φαινόμενα ή καταστάσεις από την πραγματική ζωή χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών, φυσικής ή προγραμματισμού, αλλά, εξελίσσοντάς τες μέσα από αυτή τη διαδικασία. Στο μαθησιακό περιβάλλον που δημιουργούμε, συστήνουμε την εκπαιδευτική ρομποτική ως ένα «παιχνίδι» που κοιτάζει προς το μέλλον και οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν πραγματικά προβλήματα με κατασκευές που πηγάζουν από τις δικές τους ιδέες. Η εμπλοκή στις δραστηριότητες κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τους φυσικούς νόμους με συναρπαστικό τρόπο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι τα πιο εξελιγμένα στην εκπαιδευτική ρομποτική σήμερα, τα LEGO® MINDSTORMS, με απεριόριστες δυνατότητες στην κατασκευή και τον προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας μοτέρ, αισθητήρες, γρανάζια και μία μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων δημιουργούμε μία ισχυρή ομάδα, που με παιγνιώδη τρόπο κατακτά τα εφόδια του μέλλοντος.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουμε επιλέξει για τη δραστηριότητα έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία της Ρομποτικής και στη συμμετοχή σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής.

Επιπλέον τα παιδιά στη ρομποτική του SMART θα συμμετέχουν ενεργά με διάφορους τρόπους στις δράσεις που διοργανώνονται στο CGS Challenge Day από το CGS.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στο SMART Robotics του CGS!

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Kids Architects - Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής

Για παιδιά Δ’- ΣΤ’ Δημοτικού

Η αρχιτεκτονική ως εκπαιδευτικό μέσο κατέχει όλο και πιο εξέχουσα θέση στα προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είναι πολυδιάστατος στην προσέγγισή του, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη τεχνολογικές, κοινωνικές, αισθητικές και άλλες παραμέτρους προκειμένου να επιτευχθεί η αρχιτεκτονική λύση μιας δεδομένης συνθήκης. Σε αυτό εργαστήρι, μαζί με  τα παιδιά  θα δημιουργήσουμε το  δικό μας συγκεκριμένο πλαίσιο από το οποίο θα αρχίσουμε την αρχιτεκτονική μας εξερεύνηση. Ξεκινώντας από το σχεδιασμό της δικής μας πόλης, θα εστιάσουμε σε διαφορετικές θεματικές μέσω των οποίων μπορούμε να την αναλύσουμε αλλά και θα επικεντρωθούμε στα διάφορα στοιχεία που την απαρτίζουν. Κατά τη διάρκεια του έτους, θα κοιτάξουμε την πόλη μας μέσα από ποικίλους θεματικούς φακούς όπως:

  • Εικόνα της Πόλης
  • Κάναβοι, Συντεταγμένες και Προσανατολισμός
  • Υποδομές και Κυκλοφορία
  • Δημόσια Κτίρια
  • Κατοικία – Πολυκατοικία
  • Πάρκα και Αναψυχή
  • Στρώσεις Ιστορίας
  • Παραγωγή Φαγητού
  • Κατανάλωση και Ανακύκλωση
  • Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού στην Πόλη
  • Χλωρίδα και Πανίδα
  • Γεωμορφολογία

Αναπόσπαστο στοιχείο όλων των εργαστηρίων αποτελεί η εισαγωγή αρχιτεκτονικών μέσων αναπαράστασης, όπως η φωτογραφία, το κολάζ, η αποτύπωση, τα σκίτσα, τα σχέδια και η κατασκευή μακετών.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Τέχνες

Η καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση, και η πολιτιστική καλλιέργεια μέσα απο την εκμάθηση των τεχνών ανήκουν στους βασικούς εκπαιδευτικούς στόχους του σχολείου μας. Οι μαθητές μας εχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ολοκληρωμένο προγράμμα τεχνών στο οποίο διδάσκουν έμπειροι καλλιτέχνες-παιδαγωγοί με μακρά εμπειρία στο αντικείμενό τους. Ειδικό βάρος δίνεται στην διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανάλογα με την ηλικία του καθε μαθητή με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να αποκτά ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Τα προγράμματα στις Τέχνες  διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το κάθε παιδί.

Διαθέσιμες δραστηριότητες:

Θεατρική Ομάδα Δημοτικού

Για μαθητές Δημοτικού/IB PYP

“There is no depth to education without art”

Amiri Baraka

 Η Θεατρική Αγωγή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αφού παρέχει ποικίλα κίνητρα στους μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα και να δράσουν, καλλιεργώντας παράλληλα δεξιότητες και αποκτώντας πολύπλευρες γνώσεις.

Συγκεκριμένα, με τη διδασκαλία της Θεατρικής Αγωγής, οι μαθητές:

 

  • Αναπτύσσουν σταδιακά τα εκφραστικά τους μέσα ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους με διαφορετικούς τρόπους
  • Καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού
  • Αναπτύσσουν τη μνήμη τους και την κριτική τους σκέψη αναλύοντας τα εκάστοτε θεατρικά κείμενα
  • Εξερευνούν τις δυνατότητες του σώματος και των αισθήσεών τους μέσα από ποικίλες ασκήσεις διαφορετικών τεχνικών μεθόδων
  • Κατανοούν βαθύτερα το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής όπως αυτό διαφαίνεται από τα θεατρικά κείμενα που επεξεργάζονται
  • Καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους και αποδέχονται τη διαφορετικότητα των άλλων
  • Μαθαίνουν να δουλεύουν αρμονικά σε ομάδες, συμμετέχοντας απο κοινού στη δημιουργία παραστάσεων ή κοινών δράσεων
  • Κατανοούν τις ποικίλες εκφάνσεις και τις πολλές και διαφορετικές όψεις μιας ιδέας αναλύοντας χαρακτήρες και επιλογές θεατρικών ηρώων
  • Καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους και την αυτοεκτίμησή τους μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον
  • Καλλιεργούν τα αισθητικά τους κριτήρια, την συναισθηματική τους νοημοσύνη και εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους

 

Μέσα από τα θεατρικά εργαστήρια, οι μαθητές μας αισθάνονται πολύ πιο έντονα την ανάγκη να συμμετέχουν σε ομαδικές δράσεις, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να εκφράζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά προτείνοντας δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Performing together: The Arts and Education” από τις εκδόσεις The American Association of School Administrators, “The Alliance for Education and The John F. Kennedy Center for the Performing Arts in 1985”:

“The future of our nation depends on our ability to create-and to be creative. During the coming decades our most important national resources will be human resources. If our nation is to continue to meet the challenges of the future, today’s schools need to develop creative leaders

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΧΡΥΣΑ ΜΙΧΑΛΑΚΙΔΗ

H Χρύσα Μιχαλακίδη είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, της ανώτερης δραματικής σχολής “Αρχή” και αριστούχους απόφοιτος και υπότροφος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής έχει εργαστεί με εφήβους, παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και ιδιωτικούς φορείς (σύλλογοι γονέων, κατασκηνώσεις και ωδεία). Επίσης έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με παιδιά διασκευάζοντας θεατρικά έργα και γράφοντας στίχους στα πλαίσια θεατρικών ομάδων στους παραπάνω φορείς. Ακόμα, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα δραματικής τέχνης για ενήλικες στις φυλακές Κορυδαλλού και Τίρυνθας. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά ενώ έχει διδάξει αγγλικά για 13 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από το 2020 είναι εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής στο CGS και υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του δημοτικού στην απογευματινή ζώνη του σχολείου.

 

ΜΑΤΘΑΙΑ ΣΠΙΤΑΔΑΚΗ

Η Ματθαία Σπιταδάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διπλωματούχος κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, κάτοχος πιστοποιήσεων “Singing popular music”, “Teaching Popular Music in Classroom” από το Berklee College of Music, με τις εξής μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις: «Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα» και «Τζαζ Αυτοσχεδιασμός και Νέες τεχνολογίες» με εξειδίκευση στη φωνή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Εργάζεται ως Musical Theater Performer και Lead Singer σε σύγχρονα μουσικά σύνολα και στην Ελληνική μπάντα Topos η οποία ανήκει στη Δισκογραφική Εταιρεία “Fm Records” ανεξάρτητα ηχογραφεί στο Γερμανικό Label “Electric Friends”.
Είναι κάτοχος πιστοποιήσεων: “Ειδική Αγωγή – Ψυχικές διαταραχές παιδιών και εφήβων” (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και “Η Φωνή μου ως Επιστήμη” (PhonoQuest). Το 2021 δημοσίευσε την πρώτη της έρευνα: “Ζητήματα σύγχρονης Φωνητικής Διδασκαλίας και Παιδαγωγικής στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”

Επίσης από το 2024 ανήκει στη Heaven ως συνθέτρια- ερμηνεύτρια στον τομέα της παιδικής δισκογραφίας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Διευκρίνιση:
Για τους μαθητές των τάξεων Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού η εγγραφή των συμμετεχόντων μέσω του OpenApply, θα πραγματοποιηθεί κατά σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών.

Για τους μαθητές των τάξεων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή τους στην δραστηριότητα μέσω του OpenApply, θα ακολουθήσει επιλογή μαθητών που θα συμμετέχουν σε αυτήν, μετά τον πρώτο μήνα συναντήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Little Artists…Big Ideas

Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού / IB PYP

Ένα ανοιχτό μάθημα για τους μικρούς μας δημιουργούς, που δεν έχουν λόγια να μάθουν, αλλά λόγια να πουν. Με βάση τον καθοδηγούμενο αυτοσχεδιασμό γνωρίζουν ή επινοούν ήρωες και τους αναπαριστούν μέσω της κίνησης και της ομιλίας. Ένα μάθημα βασισμένο στις εικόνες που δημιουργεί το ίδιο το παιδί και τη δική του ανάγκη να υπάρξει μέσα σε μια ιστορία ανάλογα με την ετοιμότητά του.

Η χαρά, ο φόβος, ο ενθουσιασμός , ο θυμός είναι μερικά από τα συναισθήματα που αγγίζουμε μέσα από τις ιστορίες μας. Ιστορίες, που πολλές φορές είναι φανταστικές, αλλά και κάποιες άλλες φορές είναι πραγματικές και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να τις αφηγηθούν και αναπαραστήσουν στην τάξη μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, παιχνίδια μίμησης, ζωγραφική, καθοδηγούμενο αυτοσχεδιασμό (με τη χρήση μουσικών οργάνων ή μουσικής) και παιχνίδια ρόλων.

Στόχος μας είναι το παιδί σιγά- σιγά και με την εξοικείωση του σε αυτές τις τεχνικές να φτάσει σ’ ένα σημείο ελεύθερης αυτοέκφρασης. Το ζητούμενο του μαθήματος δεν είναι πώς το παιδί θα κάνει τέλειες μηχανικές κινήσεις ή να αποστηθίσει κάποιο κείμενο και να το απαγγείλει, αλλά πώς θα εκφράσει καταστάσεις και ρόλους με το δικό του τρόπο, εντελώς αβίαστα και υποκειμενικά.

Στο τελευταίο μάθημα κάθε μήνα με τα παιδιά θα επαναλαμβάνουμε τις πιο αγαπημένες τους και ιδιαίτερες στιγμές και θα παρατηρούμε παρέα τα συναισθήματα που τους προκάλεσαν οι καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαν. Θα αναλύουμε τις ιστορίες μας, θα τις ζωγραφίζουμε και θα παίζουμε γυρίζοντας τον τροχό των συναισθημάτων.

Επίσης μέσα στη χρονιά θα πραγματοποιούμε επίσκεψη σε στούντιο για να γνωρίσουν από κοντά και την τέχνη της εκφώνησης, αλλά και της μεταγλώττισης. Εκεί, όσα παιδιά επιθυμούν, θα επιχειρούν να βρεθούν μπροστά στο μικρόφωνο, ώστε να ζωντανέψουν έναν αγαπημένο τους ήρωα με τη δική τους φωνή, αλλά και να εκφωνήσουν δικές τους αγαπημένες ατάκες από τους αυτοσχεδιασμούς που πραγματοποίησαν μέσα στη χρονιά, μια ιστορία που μπορεί να έχουν δημιουργήσει τα ίδια, αλλά και τραγούδια που θα έχουμε δουλέψει μέσα στην τάξη για την ανάγκη των αυτοσχεδιασμών μας, αλλά και πιθανών παραστάσεων που θα έχουμε πραγματοποιήσει.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.

Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Εργαστήρι Εικαστικών

Απευθύνεται σε μαθητές Προνηπιαγωγείου, Νηπιαγωγείου/IB PYP, Δημοτικού/IB PYP, Γυμνασίου/IB MYP, Λυκείου και IB Diploma Programme

Όλοι γνωρίζουμε τον Picasso, τον Van Gogh, τον Michelangelo…

Οι μεγάλοι αυτοί ζωγράφοι ξεκίνησαν το έργο τους από πολύ μικρή ηλικία και συνέχισαν στην υπόλοιπη πορεία της ζωής τους να δημιουργούν έργα τέχνης. Σκοπός τους να αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους και να συνομιλήσουν με το θεατή. Η ζωγραφική, λοιπόν, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι έκφραση, δημιουργία, διασκέδαση και τρόπος ζωής.

Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που λειτουργεί στο CGS στο πλαίσιο του SMART, χρησιμοποιούμε ό,τι μπορεί κανείς να σκεφτεί ώστε να εκφράσουν οι μαθητές τα συναισθήματά τους και να φέρουν στο κόσμο μας πράγματα και εικόνες της φαντασίας τους. Σκοπός μας είναι να μάθουν τα παιδιά πως στο χώρο της ζωγραφικής και γενικότερα της τέχνης όλα μπορούν να γίνουν και όλα μπορούν να διορθωθούν και να εξελιχθούν. Μέσα από την τέχνη θα μάθουν να προσπερνούν τα εμπόδια και να αποτυπώνουν τη φαντασία τους σε ένα καμβά. Η τέχνη είναι ανεξάρτητη, δεν έχει όρια και κανόνες, δεν έχει σωστό και λάθος.

Μέσα από το Εργαστήρι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διάφορες μορφές εικαστικών τεχνών, δοκιμάζουν τεχνοτροπίες, αναλαμβάνουν ατομικά και ομαδικά καλλιτεχνικά projects συνδέοντας διαθεματικά τα εικαστικά, με τα μαθήματά τους. Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται επισκέψεις σε εκθέσεις, εργαστήρια καλλιτεχνών, διοργανώνονται εκθέσεις με έργα των μαθητών/τριών.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Κεραμική

Αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί από την αρχαιότητα η τέχνη της Κεραμικής. Μέσα στα βάθη των αιώνων οι Έλληνες υπήρξαν ονομαστοί αγγειοπλάστες, που έφτιαχναν υπέροχα αγγεία με ποικίλες μορφές και για πολλές χρήσεις. Από την ζωγραφική των αγγείων που αντλούσε θέματα από την ιστορία, τη μυθολογία και τις καθημερινές ασχολίες των προγόνων μας, διαθέτουμε πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των αρχαίων Ελλήνων.

Τo CGS, με σεβασμό στην ελληνική παράδοση, δημιούργησε το «Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης» με σκοπό να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια από τις αρχαιότερες ελληνικές τέχνες, αλλά και να αναπτύξουν παράλληλα τη δεξιοτεχνία και την φαντασία τους μέσα από τη χαρά της δημιουργίας. Στα πρώτα στάδια επαφής του με το «Κεραμικό Εργαστήρι» το παιδί κατακτά τις τεχνικές εκείνες που μετατρέπουν ένα απλό κομμάτι πηλού σ’ ένα αξιοθαύμαστο αντικείμενο χρηστικής αξίας. Οι τεχνικές αυτές αποτελούν και τη βάση κατασκευής οποιουδήποτε κεραμικού αντικειμένου. Ακόμα, μαθαίνει τη σωστή χρήση των χρωμάτων και την επεξεργασία ψησίματος των κεραμικών αντικειμένων σε ειδικό φούρνο.

Σ’ ένα πιο προχωρημένο επίπεδο ο μαθητής γίνεται γνώστης της επίστρωσης με ειδικά πάντοτε οικολογικά υλικά (σμάλτο και γυαλί) που προσδίδουν στα αγγεία τη λάμψη τους και την ολοκλήρωση της κατασκευής τους. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, αντιπροσωπευτικά δείγματα της δεξιοτεχνίας κάθε μαθητή εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο και καλαίσθητο χώρο. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές μοιράζονται τη χαρά της δημιουργίας τόσο με τους καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων μας όσο και με τους γονείς και τους επισκέπτες της Έκθεσης.

         

Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου/IB PYP, Δημοτικού/IB PYP, Γυμνασίου/IB MYP, Λυκείου και IB Diploma Programme

Η εικαστικός Λυδία Χατζηστεφανίδου, υπεύθυνη του τμήματος Κεραμικής, έχει σπουδάσει Γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, Διακόσμηση και Σχεδιασμό Αντικειμένων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών όπου εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία στον τομέα της Kεραμικής, και έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γλυπτική (ΜΑ Fine Art: Sculpture) στο Wimbledon College of Art, University of the Arts London (UAL).

Έχει διδάξει Εικαστικά σε Παιδικά Εργαστήρια και ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός σε Δημοτικά Σχολεία. Από το 2017 διδάσκει σε παιδιά και ενήλικες στα νεοσύστατα Τμήματα Εικαστικών του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, τα οποία οργανώθηκαν και λειτούργησαν για πρώτη φορά από την ίδια.

Το καλλιτεχνικό της έργο συνθέτουν γλυπτά-κατασκευές κι εγκαταστάσεις που συχνά συνομιλούν με τον περιβάλλοντα εσωτερικό ή εξωτερικό δημόσιο χώρο, τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα περιεχόμενα που αυτοί φέρουν. Στις δημιουργίες της διαχειρίζεται ένα ευρύτατο φάσμα υλικών και τεχνικών με μια διερευνητική διάθεση εμβάθυνσης στην ποιητική βιωμένη διάσταση του χώρου.

Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και συμπόσια στην Ελλάδα και το Λονδίνο.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Κλασσικό Μπαλέτο

Απευθύνεται σε μαθητές Προνηπιαγωγείου, Νηπιαγωγείου/IB PYP, Δημοτικού/IB PYP, Γυμνασίου/IB MYP, Λυκείου και IB Diploma Programme

Το Κλασσικό Μπαλέτο είναι η βασική χορευτική παιδεία και η πιο ολοκληρωμένη σπουδή εκγύμνασης του σώματος. Είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργίας. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια της αίσθησης του ρυθμού και της αρμονίας της κίνησης. Μέσα από μια συστηματική επαφή σχέση με το μπαλλέτο καλλιεργείται η πειθαρχία, η συνεργασία και η εκφραστικότητα.

Στη δραστηριότητα του μπαλέτου από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο διδάσκονται:
• Κλασσικό Μπαλέτο: Σύστημα Royal Academy of Dancing
• Μοντέρνος Χορός:  Σύστημα Imperial Society of Dancing
• Σύγχρονος Χορός: Βασικές αρχές του Σύγχρονου Χορού (Μάρθα Γκράχαμ-Λιμόν)

Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς διοργανώνονται Ανοιχτά Μαθήματα και Χορευτικές Παραστάσεις όπου συμμετέχουν όλα τα παιδιά.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

         

Τοιχογραφία

Απευθύνεται σε μαθητές από Δ’ Δημοτικού/IB PYP και Γυμνασίου/IB MYP

Το εργαστήριο αυτό προετοιμάζει και εκτελεί έργα ζωγραφικής σε τοίχο*. Η προετοιμασία των έργων γίνεται με προσχέδια σε χαρτιά μικρών διαστάσεων (πχ Α3) σε κλίμακα μικρότερη της επιφάνειας για την οποία προορίζονται. Στη συνέχεια αποφασίζονται χρωματισμοί και τεχνικές (πχ στένσιλ, ρολά, πινέλα, σπρέυ). Τέλος, εκτελείται το έργο στη μεγάλη επιφάνεια διατηρώντας τις αναλογίες των σχημάτων και τις επιλογές των χρωμάτων που έχουν προβλεφθεί στα προσχέδια.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργηθούν η δημιουργικότητα, δεξιότητες σχεδιασμού τόσο σε μικρή, όσο και σε μεγάλη επιφάνεια, καθώς επίσης η χρήση πολλών νέων υλικών και τεχνικών.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

CGS Choir / Χορωδία SMART

 

Τι είναι η χορωδία;

Η φωνή μας είναι το προσωπικό, μοναδικό και πιο πολύπλοκο μουσικό όργανο, που μας συντροφεύει καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ένα μουσικό όργανο το οποίο δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να το πιάσεις και ούτε να καθορίσεις το φυσικό του ήχο.
Η μαγική στιγμή του “Μαζί”! Στη χορωδία αυτό το όργανο γίνεται ένα. Πολλές φωνές, μια αναπνοή και ένα απέραντο μουσικό ταξίδι, γεμάτο συναισθήματα ξεκινά…

 

Γιατί το παιδί μου να αποτελέσει μέλος της σύγχρονης επαγγελματικής χορωδίας CGS CHOIR;

  1. Μουσική Εκπαίδευση: Η χορωδία παρέχει στα παιδιά βασική μουσική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής εκπαίδευσης, της θεωρίας της μουσικής και των δεξιοτήτων εκτέλεσης.
  2. Κουλτούρα και πολυπολιτισμικότητα: Η συμμετοχή σε μια χορωδία εκθέτει τα παιδιά σε διάφορα μουσικά είδη και πολιτιστικές παραδόσεις, εμπλουτίζοντας την κατανόηση και την εκτίμησή τους για τη μουσική.
  3. Κοινωνική Ανάπτυξη: Η συμμετοχή σε μια χορωδία προωθεί την ομαδική εργασία, τη συνεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες.
  4. Πειθαρχία και υπευθυνότητα: Η συμμετοχή στη χορωδία ιδίως στα πλαίσια μιας επαγγελματικής φωνητικής προσέγγισης, απαιτεί τακτική εξάσκηση και δέσμευση. Η κάθε φωνή ατομικά, οφείλει να αποτελεί, με συνέπεια και συνέχεια, μια σταθερότητα στην εξέλιξη αυτής της μουσικής ομάδας.
  5. Εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση: Οι παραστάσεις μπροστά σε κοινό, η επαφή με τη σκηνή και ο ήχος από το “χειροκρότημα”, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών, καθώς βλέπουν τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς και του ταλέντου τους.
  6. Καλλιτεχνική Έκφραση: Μια χορωδία παρέχει μια διέξοδο για δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση, επιτρέποντας στα παιδιά να εξερευνήσουν τα συναισθήματα και τη δημιουργικότητά τους μέσω της μουσικής.
  7. Σύγχρονο- Δημοφιλές μουσικό ρεπερτόριο (CCM- Contemporary Commercial Music). Ο όρος Σύγχρονη Δημοφιλής Μουσική περιλαμβάνει την ομπρέλα των ειδών από το 1920 έως σήμερα, περι μουσικά είδη όπως: Jazz Music, Gospel & Spirituals, Rythm & Blues, Rock n’ Roll, Soul, Rock, Hip-Hop, Popular Music και επιλεγμένο ρεπερτόριο από την Ελληνική Μουσική Σκηνή με την ποιότητα και το εύρος που τη διακρίνει.

 

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας χορωδίας;

  1. Φωνητική Αρμονία: Οι χορωδίες εκτελούν μουσική που περιλαμβάνει διαφορετικά φωνητικά μέρη, δημιουργώντας πλούσιες αρμονίες.
  2. Πρόβες: Οι τακτικές πρόβες είναι απαραίτητες για το δέσιμο της, τη συνεχή φωνητική και εκφραστική βελτίωση και τέλος για τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της.
  3. Παραστάσεις: Η χορωδία παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, φεστιβάλ, κοινωνικών εκδηλώσεων και διαγωνισμών.
  4. Σύγχρονο ρεπερτόριο: Η CGS CHOIR θα εντρυφήσει σε στυλ που κυριαρχούν στη σημερινή μουσική βιομηχανία. Οι σύγχρονες χορωδίες αγκαλιάζουν τους διαφορετικούς ήχους και τις ποικίλες φωνητικές τεχνικές που υπάρχουν στη σύγχρονη μουσική.

 

Χαρακτηριστικά της σύγχρονης χορωδίας CGS CHOIR:

  1. Διαφορετικό ρεπερτόριο: Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης μουσικής, που συχνά περιλαμβάνει επιτυχίες που κορυφώνονται στα charts.
  2. Φωνητικές τεχνικές: Οι τραγουδιστές στις χορωδίες CCM χρησιμοποιούν συχνά φωνητικά στυλ και τεχνικές κοινές στη δημοφιλή μουσική, όπως belt, riffing και κυρίως speaking voice.
  3. Συνοδεία οργάνων: Μία σύγχρονη χορωδία μπορεί να συνοδεύεται από ένα πιάνο, μια ορχήστρα και κυρίως από μια μπάντα, ενσωματώνοντας όργανα όπως ηλεκτρικές κιθάρες, πλήκτρα, ντραμς και συνθεσάιζερ.
  4. Παραστάσεις: Οι παραστάσεις είναι συχνά δυναμικές και ελκυστικές, με έμφαση στη φωνητική επίδειξη, τη χορογραφία και τη συναισθηματική έκφραση.
  5. Συμβολή των θεατών: Το ρεπερτόριο επιλέγεται για να έχει απήχηση στο σύγχρονο κοινό, συχνά με στόχο να ψυχαγωγήσει και να συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα ακροατών.

 

Ποια τα κριτήρια επιλογής μαθητών που θα αποτελέσουν μέλη της CGS CHOIR;

CGS CHOIR PARTICIPATION

  1. Ακρίβεια τόνου:
    Δυνατότητα τραγουδιού σε μελωδία.
    Σωστή αντιστοίχιση τόνου με πιάνο ή άλλο φωνητικό παράδειγμα.
  2. Ποιότητα τόνου:
    Ευχάριστη και καθαρή φωνή.
    Δυνατότητα παραγωγής σταθερού τόνου.
  3. Εύρος:
    Φωνητικό εύρος και ικανότητα να τραγουδά άνετα μέσα στο απαιτούμενο εύρος της χορωδίας (σοπράνο, άλτο, τενόρο, μπάσο).
  4. Ρυθμός και Χρόνος:
    Δυνατότητα διατήρησης χρόνου και διατήρησης ρυθμού.
    Κατανόηση βασικών ρυθμικών μοτίβων.
  5. Μουσικότητα και έκφραση:
    Ικανότητα μετάδοσης συναισθήματος και δυναμικής στο τραγούδι.
  6. Δεξιότητες Ανάγνωσης Παρτιτούρας (θα εκτιμηθεί)
    Κατανόηση της μουσικής σημειογραφίας.
  7. Ικανότητα απόδοσης μελωδίας σε συνδυασμό με διαφορετικές φωνές.
  8. Δέσμευση και στάση:
    Προθυμία να παρακολουθήσει πρόβες και παραστάσεις.
    Θετική στάση και ικανότητα ομαδικής εργασίας.

 

Προετοιμασία για CGS CHOIR AUDITIONS

  1. Προετοιμασμένο κομμάτι χωρίς συνοδεία οργάνου – a capela
    Τα παιδιά θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα μικρό τραγούδι της επιλογής τους (περίπου 1-2 λεπτά). Αυτό θα πρέπει να επιδεικνύει το φωνητικό εύρος και τη μουσικότητά τους.
  2. Ακρόαση και μίμηση:
    Θα ζητηθεί από τους μαθητές να ακούσουν και να τραγουδήσουν κλίμακες ή απλές φωνητικές ασκήσεις για να δείξουν την ακρίβεια του εύρους και του τόνου.
  3. Ανάγνωση Παρτιτούρας/solfege:
    Ένα σύντομο παράδειγμα ανάγνωσης (μια απλή μελωδία ή ρυθμικό μοτίβο). Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να διαβάσουν και να τραγουδήσουν μια διφωνη μελωδία διατηρώντας την μελωδική γραμμή που θα τους δοθεί. – Δεν είναι απαραίτητο – θα εκτιμηθεί
  4. Ρυθμική Αντίληψη:
    Οι μαθητές θα ακούσουν ένα σύντομο ρυθμικό μοτίβο και θα πρέπει να το μιμηθούν. Αυτό δοκιμάζει τη ρυθμική τους κατανόηση και την ικανότητά τους να κρατούν χρόνο.
  5. Ερωτήσεις συνέντευξης:
  • Γιατί θέλεις να είσαι μέλος της χορωδίας;
  • Ποιο το ενδιαφέρον σου για το τραγούδι;
  • Έχεις προηγούμενη εμπειρία και διαθεσιμότητα για πρόβες και παραστάσεις; (Καλό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί να έχουν μια εικόνα της αφοσίωσης, του χρόνου και του ενθουσιασμού των μελών για τη διανομή μουσικών αρμοδιοτήτων).

 

Ποιοι είναι οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν την CGS CHOIR και οι ρόλοι τους:

  1. Ειρήνη Σαντοριναιου: Καλλιτεχνικός Συντονισμός – Οργάνωση CGS CHOIR
  2. Ματθαία Σπιταδάκη: Μουσική/Φωνητική Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας CGS CHOIR
  3. Απόστολος Καρποντίνης: Διδασκαλία Μουσικής Θεωρίας – Μουσική Συνοδεία CGS CHOIR

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

CineLAB | Εργαστήριο Κινηματογράφου

 

Για μαθητές Δ’. Ε’ & ΣΤ» Δημοτικού/IB PYP & Γυμνασίου/IB MYP

Ο κινηματογράφος είναι η 7η τέχνη και αυτή με την οποία έχουμε την μεγαλύτερη επαφή ως θεατές στην εποχή μας. Πόσο όμως γνωρίζουμε τα μυστικά της; Πόσες διαφορετικές τέχνες εμπλέκονται; Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει  τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου με δημιουργικό και παιγνιώδη τρόπο.

Το «CineLAB» ξεκινά από τον Οκτώβριο, στη Ζώνη SMART (15:00-17:00), υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου  Ευγενίας Μαραγκού.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε’ και Στ’ Δημοτικού/IB PYP την ημέρα Παρασκευή  και σε μαθητές Γυμνασίου την ημέρα Τετάρτη.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία:

  • Να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του κινηματογράφου και να συμμετάσχουν σε αναπαράσταση σκηνών σημαντικών έργων
  • Να γνωρίσουν βασικές έννοιες και λειτουργίες της κινηματογραφικής γλώσσας
  • Να γνωρίσουν όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας
  • Να μυηθούν στα μυστικά του σεναρίου και της αφήγησης μιας ιστορίας μέσω της εικόνας,  να εκφραστούν και να πειραματιστούν   μέσω  εργαστηρίου δημιουργικής γραφής σεναρίου
  • Να γνωρίσουν και να πειραματιστούν σε τεχνικές μοντάζ
  • Να συνεισφέρουν το καθένα με το δικό του ταλέντο σε διάφορα πεδία (μουσική, υποκριτική, σκηνοθεσία, ζωγραφική, συγγραφή κλπ) στην δημιουργία μιας κινηματογραφικής ομάδας
  • Να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου -με την καθοδήγηση μας- να δημιουργήσουν   και να παρουσιάσουν τη δική τους ταινία  στο τέλος της σχολικής χρονιάς

 

Τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την δραστηριότητα είναι πολλαπλά καθώς μέσα από πρωτότυπα κινηματογραφικά μαθήματα και παιχνίδια τα παιδιά :

  • Θα αναπτύξουν την δημιουργική και κριτική τους ικανότητα.
  • Θα ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στην ομαδική εργασία
  • Θα καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον τους για την τέχνη μέσα από μια βιωματική διαδικασία

Εν τέλει, θα μάθουν και θα δημιουργήσουν με  διασκεδαστικό τρόπο και ποικίλες δραστηριότητες.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Stop Motion Lab - Εργαστήρι Κινούμενης Εικόνας

 

Απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού/IB PYP

Στο Εργαστήρι κινούμενης εικόνας ζωντανεύουμε αντικείμενα και εικόνες δημιουργώντας βίντεο με την τεχνική “Stop motion”. Οι μαθητές του εργαστηρίου πλάθουν ιστορίες-σενάρια, κατασκευάζουν τους πρωταγωνιστές και τα σκηνικά, επιμελούνται το φωτισμό και τις λήψεις με φωτογραφική μηχανή και τέλος επεξεργάζονται στον υπολογιστή την κινούμενη πλέον εικόνα προσθέτοντας ήχους και εφέ.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Τέχνες».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Αθλητισμός

Με μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στο τομέα του αθλητισμού που περιμβάνει την προετοιμασία παγκόσμιων αθλητών στα πρώτα τους βήματα, το CGS δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να επεκτείνουν την αθλητική τους προετοιμασία και στην απογευματινή ζώνη.

Επιλέγοντας ένα ή περισσότερα από τα αθλήματα ή τα προγράμματα του Αθλητικού Συλλόγου του σχολείου, οι νεαροί αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ομαδικά η εξατομικευμένα, ανάλογα με το άθλημα, τις εγκαταστάσεις επαγγελματικών προδιαγραφών του σχολείου μας και να προπονηθούν σωστά από τους έμπειρους καταξιωμένους αθλητές και προπονητές-παιδαγωγούς μας.

Τα προγράμματα  διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το κάθε παιδί.

Διαθέσιμες δραστηριότητες:

Καλαθοσφαίριση

Για μαθητές Νηπιαγωγείου/IB PYP, Δημοτικού/IB PYP, Γυμνασίου/IB MYP, Λυκείου και IB Diploma Programme

Να µάθουν να αγαπούν τον αθλητισµό και να καταλάβουν µέσα από το παιχνίδι, πόσο σηµαντικά είναι για τη ζωή µας, οι αξίες, το ήθος και οι αρχές.

Στο πρόγραµµα περιλαµβάνονται:

  • Εκµάθηση βασικών τεχνικών µπάσκετ
  • ∆ιδασκαλία και εποπτεία από εξειδικευµένο προσωπικό
  • Ξεναγήσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις µεγάλων οµάδων και επισκέψεις σε επίσηµα παιχνίδια µπάσκετ

Μαθητές του CGS συμμετέχουν ήδη στο Elite Athlete Programme ένα πρωτοπόρο, ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συνδυάσουν το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα με πρωϊνές και απογευματινές προπονήσεις μπάσκετ σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Πετοσφαίριση (Βόλεϊ)

Έχοντας  ως κύριο χαρακτηριστικό την ομαδικότητά του, το βόλεϊ απαιτεί συλλογικό πνεύμα, αρμονική συνύπαρξη και αλληλεγγύη μεταξύ των συναθλητών. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρει, όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα, στην ομαλή ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον και στην πιο ώριμη και συνειδητή αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής του. Κάθε αθλητής και γενικότερα κάθε άνθρωπος με καλλιεργημένο πνεύμα και δοκιμασμένος να αντέχει σε στιγμές έντασης και πολλές φορές απογοήτευσης, είναι πιο έτοιμος να αποδεχτεί και να γίνει αποδεκτός από τους συνανθρώπους του. Πέρα από την ομαδικότητά του, το βόλεϊ απαιτεί φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση, τακτική όσον αφορά στον τρόπο παιχνιδιού και την σωματική και ψυχική δύναμη.

Στο σχολείο μας η δραστηριότητα του βόλεϊ πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν σ’ ένα ευχάριστο άθλημα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Ενόργανη Γυμναστική

Η Ενόργανη Γυμναστική είναι ένα συναρπαστικό και αξιοθαύμαστο άθλημα. Η προσφορά της είναι μεγάλη στην τελειοποίηση του ατόμου, μια και χαρίζει έντονη κίνηση και ψυχοπνευματική δράση, που δημιουργούν χαρούμενα παιδιά με θάρρος, τόλμη, δύναμη και αντοχή.

Οι αθλητές της ενόργανης γυμναστικής διακρίνονται για την ομορφιά και την πλαστικότητα της κίνησής τους, την ισχυρή βούληση, την δίκαιη κρίση και την αυτοπεποίθησή τους. Το άθλημα αυτό προσφέρει ψυχαγωγία και χαρά. Είναι μια δραστηριότητα όπου πρωταγωνιστεί η ευγενής άμιλλα. Οι ενόργανες γυμναστικές ασκήσεις επιτυγχάνουν την τέλεια σωματική διάπλαση των παιδιών, μια και το σώμα τους γυμνάζεται ομοιόμορφα, διατείνεται άψογα και δυναμώνει αρμονικά. Έτσι καταφέρνουμε, μετά από σωστή και προσεκτική προπόνηση, να αποκτήσουμε μεγάλη νευρομυϊκή ικανότητα και συναρμογή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της γυμναστικής επιδεξιότητας είναι η πειθαρχία, η υπομονή, η προσπάθεια, η προσοχή, αλλά πάνω απ’ όλα η αγάπη και η αυτοσυγκέντρωση σε αυτό που κάνουμε και σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Η Ενόργανη γυμναστική είναι από τα αθλήματα που το παιδί μπορεί να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία. Οι μικροί αθλητές «παίζοντας» αρχικά με τα γυμναστικά όργανα, αναπτύσσουν τις ψυχοπνευματικές και σωματικές τους δεξιότητες. Στόχος μας είναι η σωστή και προοδευτική εκμάθηση των βασικών ασκήσεων, όπου με τη μεθοδική διδασκαλία και την καλή φυσική και ψυχολογική προετοιμασία θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Ξιφασκία

Η αρχή της τέχνης του να μάχεσαι με το ξίφος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ξιφασκία υπάρχει ως πολεμική τέχνη ή ως άθλημα εδώ και 3.500 χρόνια τουλάχιστον.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύνθετο άθλημα που με τη σημερινή του μορφή έχει ιστορία πέντε περίπου αιώνων. Στις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη οι πρώτες σχολές οπλομαχίας. Οι Ιταλοί, οι Ούγγροι και οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι λαοί που δημιούργησαν τρεις αντίστοιχες μεγάλες σχολές.

Οι τεχνικές και οι τακτικές βελτιώθηκαν σταδιακά, το 1896 η ξιφασκία έγινε Ολυμπιακό άθλημα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Έκτοτε έχει συμπεριληφθεί σε κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση. Tο 1913 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE).

Η ξιφασκία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκγύμναση σε όλο το σώμα ,καθώς και πνευματικά προσόντα όπως την αίσθηση του σώματος στο χώρο, το νευρομυϊκό συντονισμό και τη βελτίωση της ισορροπίας και του ρυθμού.

Αποτελεί ένα από τα πλέον ασφαλή αγωνίσματα που εμπεριέχουν το στοιχείο της στενής επαφής αντιπάλων. Αυτό οφείλεται στην εκμάθηση αυστηρών κανόνων ασφάλειας, στην ειδική κατασκευή των υλικών και στους κανόνες ευγένειας και σεβασμού του αντίπαλου που διέπουν το άθλημα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Κολύμβηση

Η άσκηση με την μορφή κολύμβησης αποτελεί  μια από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις εκγύμνασης, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό σύστημα του κολυμβητή. Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μία πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού. Η κολύμβηση έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί όλους τους μύες του σώματος, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει ελεύθερη ανάπτυξη του σώματος.

Το μάθημα της Κολύμβησης έχει ως κύριο στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση του μαθητή, αλλά έχει και πολλά «φυσιολογικά» οφέλη, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η αύξηση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής, η μείωση του λίπους και τέλος η αύξηση του εύρους κίνησης και η ελαστικότητα των άκρων.

Τα βασικά στυλ της Κολύμβησης και τα οποία διδάσκονται στο μάθημα είναι τέσσερα: Ελεύθερο, Ύπτιο, Πρόσθιο, Πεταλούδα. Επίσης οι μαθητές διδάσκονται βασικές κινήσεις και μερικές εισαγωγικές ασκήσεις Υδατοσφαίρισης με μπάλες, οι οποίες είναι ευχάριστες και πρωτόγνωρες, οι οποίες βοηθάνε στην βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Σκάκι

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο πνευματικό άθλημα για δύο παίκτες. Παίζεται σε τετράγωνο διάγραμμα, που λέγεται σκακιέρα, επί της οποίας οι παίκτες, καθισμένοι αντικριστά, μετακινούν, ο ένας τους 16 λευκούς πεσσούς (πιόνια) του παιγνιδιού και ο άλλος τους 16 μαύρους, σε εναλλάξ κινήσεις, μία προς μία, με βάση τους κανονισμούς του παιχνιδιού.

Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιχνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιχνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο.

Γενικά ως σπορ αποτελεί ένα συναρπαστικό τρόπο δοκιμής των πνευματικών δυνάμεων των παικτών που παίζουν με ίσους όρους εφαρμόζοντας με ακρίβεια και επιδεξιότητα τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το σημαντικότερο του παιχνιδιού αυτού δεν είναι τόσο η νίκη επί του αντιπάλου όσο η ποιότητα της νίκης. Ο ενθουσιασμός έγκειται στις κινήσεις εκείνες που αποβλέπουν σε επόμενες κινήσεις επί σχεδίου, οι έξυπνοι συνδυασμοί και οι λεπτοί ελιγμοί που εκτιμώνται στη «σκακιστική σκέψη» ίσως με μεγαλύτερη απόλαυση που δίνουν τα «στατικά» βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και άλλα καλλιτεχνικά έργα.

Γενικά το σκάκι καλλιεργεί και αναπτύσσει σπουδαίες δεξιότητες όπως: πειθαρχία, έλεγχος της θέλησης και της αντοχής, ανάπτυξη της μνήμης, ετοιμότητα, εξυπνάδα, λογική σκέψη,  ή όπως έλεγαν παλαιότερα «το ακόνισμα του μυαλού».

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Στίβος

Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα μέσα από τη δραστηριότητα του στίβου, ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες να βιώσουν τη γοητεία του κλασσικού αθλητισμού. Μαθαίνουν πώς να γυμνάζονται και να καλλιεργούν συγκεκριμένες αθλητικές δεξιότητες.

Η προπονητική που εφαρμόζεται σε αυτές τις  ηλικίες , έχει ως στόχο την σωστή τεχνική στις βασικές κινήσεις, την καλλιέργεια της νευρομυϊκής συναρμογής με τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων κινητικών συνάψεων. Αξίες όπως η άμιλλα και ο σεβασμός του συναθλητή γίνονται αποδεκτές από τους μικρούς αθλητές μας, γιατί προσεγγίζουμε τις δυσκολίες του αθλητισμού με ήπιο, παιδαγωγικό τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Τένις

Η αντισφαίριση (τένις) έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, στο παιχνίδι «σφαιριστική» του 5ου αιώνα π.Χ, το οποίο παιζόταν με μια μεγάλη ελαφριά μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τη γροθιά ή τον ώμο. Κατά το Μεσαίωνα η αντισφαίριση καλλιεργήθηκε στις αυλές των ευγενών. Στη σύγχρονη μορφή του, το άθλημα εμφανίστηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1870. Έγινε δημοφιλές μέσα στη βρετανική αυτοκρατορία και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ιδρύθηκε το 1913 και περιλαμβάνει 200 χώρες μέλη. Η αντισφαίριση ήταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 ως το 1924. Επανήλθε στους Αγώνες το 1984 στο Λος Άντζελες ως άθλημα επίδειξης, ενώ το 1988 επανεντάχθηκε κανονικά στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Μαθητές του CGS συμμετέχουν ήδη στο Elite Athlete Programme ένα πρωτοπόρο, ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσουν το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα με πρωινές και απογευματινές προπονήσεις τένις σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Ιππασία

 

Never give up on your horse

because your horse

would never give up on you

 

Στην απογευματινή ζώνη προαιρετικών δραστηριοτήτων SMART, ξεκινά από φέτος σε εβδομαδιαία βάση, το άθλημα της ιππασίας, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Το CGS συνεργάζεται με τον Ιππικό Όμιλο Τατοΐου.

Το άθλημα της ιππασίας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, βοηθά πάρα πολύ τα παιδιά, εκτός από τα οφέλη στη σωματική τους υγεία, στην γενικότερη καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους.

Συγκεκριμένα, εκτός από την εκμάθηση της τεχνικής του αθλήματος, τα παιδιά:

  • Εξασκούνται αυξάνοντας την σωματική τους δύναμη
  • Μαθαίνουν να εξισορροπούν πάνω στο άλογο και γενικότερα εξοικειώνονται με την έννοια της ισορροπίας (ψυχοσυναισθηματικά)
  • Αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης για την φροντίδα του αλόγου και κατ’ επέκταση μαθαίνουν να λειτουργούν με υπευθυνότητα και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς τους
  • Ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους
  • Μαθαίνουν να θέτουν στόχους που με συντονισμένες ενέργειες προσπαθούν να πραγματοποιούν (π.χ. υπερπήδηση εμποδίων)
  • Εξοικειώνονται με την έννοια του ρίσκου μαθαίνοντας έτσι να ανταποκρίνονται με ευελιξία στο απρόβλεπτο

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ιππασία αποτελεί για τα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να καλλιεργήσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους καθώς και να εξασκηθούν βελτιώνοντας σημαντικά την φυσική τους κατάσταση.

Προπονήτριά τους είναι η Ίρις Άνδροβιτς, μια παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια (χρυσό, αργυρά και χάλκινα), υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας ενηλίκων της Ιππικής Δεξιοτεχνίας και τα τελευταία χρόνια ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την προπόνηση αθλητών ιππασίας καθώς και με την εκπαίδευση αλόγων στις εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη. Μάλιστα, το 2004 παρακολούθησε μια σχολή προπονητών που έγινε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όπου και έλαβε το δίπλωμα προπονητή Γ κατηγορίας.

 

Don’t follow your dreams
Ride them!

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Triathlon Club

Το Τρίαθλο αποτελεί σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα των Ολυμπιακών αγώνων που έγινε για πρώτη φορά ολυμπιακό άθλημα το 2000 στο Σίδνεϊ και περιλαμβάνει τα αθλήματα της κολύμβησης, της ποδηλασίας και του τρεξίματος. Το τρίαθλο αποτελεί την ιδανική αερόβια άθληση, γιατί δεν καταπονεί μονόπλευρα τον οργανισμό και ενεργοποιεί τις περισσότερες μυϊκές ομάδες του σώματος.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Juventus Academy Athens

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη σχολή Ποδοσφαίρου στον κόσμο!

Τον Οκτώβριο του 2009 το Juventus Soccer Schools εγκαινιάζει την πρώτη του αποκλειστική διεθνή συνεργασία με το CGS , για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην Ακαδημία μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-16 ετών από όλη την Αττική.

Η μέθοδός εκμάθησης της Juventus είναι ένα μοναδικό μοντέλο εκπαίδευσης όπου τα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεξιότητες, ταλέντα, αρχές και ήθος.

 

Βασίζεται:

-Στην ύπαρξη επιστημονικά ορισμένου εκπαιδευτικού πλαισίου και αυστηρού εσωτερικού κανονισμού προστασίας των παιδιών κατά ηλικία.
-Στην επιλογή, εκπαίδευση και πιστοποίηση των προπονητών από το Κέντρο Σπουδών της Juventus Soccer Schools (Turin University, Juventus Academy).
-Στη συστηματική παρουσία στη Ελλάδα του τεχνικού team της Juventus Academy του Τορίνο, με σκοπό την εποπτεία και αξιολόγηση των προπονήσεων και της προόδου των παιδιών.
-Σε μικρά τμήματα (έως 12 παιδιά) και σε διδασκαλία που στοχεύει στη φυσική και προσωπική ανάπτυξη κάθε παιδιού.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εγγραφές: juventusacademy@cgs.edu.gr

“Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του CGS”.

Juventus School Girls

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη σχολή Ποδοσφαίρου στον κόσμο και για τα κορίτσια !

Μετά την πρώτη αποκλειστική διεθνή συνεργασία του CGS με το Juventus Soccer Schools τον Οκτώβριο του 2009, εγκαινιάζουμε το Σεπτέμβριο του 2024 τη συγκρότηση τμημάτων αμιγώς για κορίτσια ηλικίας από Α΄ έως Στ΄ δημοτικού δίνοντας τους την ευκαιρία με τη συνεργασία του τμήματος της Juventus FC Women να κυνηγήσουν το όνειρό τους!

Η μέθοδος εκμάθησης της Juventus είναι ένα μοναδικό μοντέλο εκπαίδευσης όπου τα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεξιότητες, ταλέντα, αρχές και ήθος.

Βασίζεται:

-Στην ύπαρξη επιστημονικά ορισμένου εκπαιδευτικού πλαισίου και αυστηρού εσωτερικού κανονισμού προστασίας των παιδιών κατά ηλικία.
-Στην επιλογή, εκπαίδευση και πιστοποίηση των προπονητών από το Κέντρο Σπουδών της Juventus F.C (Juventus Academy Clinic).
-Στη συστηματική παρουσία στη Ελλάδα του Area Manager Europe της Juventus , με σκοπό την εποπτεία και αξιολόγηση των προπονήσεων και της προόδου των παιδιών.
-Σε μικρά τμήματα (έως 12 παιδιά) και σε διδασκαλία που στοχεύει στη φυσική και προσωπική ανάπτυξη κάθε παιδιού.

 

Εγγραφές: juventusacademy@cgs.edu.gr

“Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του CGS”.

CGS Ski Adventures | Νέο πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού

Το πρόγραμμα CGS Ski Adventures απευθύνεται σε μαθητές μαθήτριες Δημοτικού που επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία της χιονοδρομίας, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Η δημιουργία και καλλιέργεια χιονοδρομικής παιδείας, ο σεβασμός του βουνού και των άλλων χιονοδρόμων υπήρξε πάντα σημαντικό σημείο αναφοράς στην ιστορία του CGS, συνεχίζοντας πλέον μαζί με τις χιονοδρομικές εξορμήσεις του Ανοιχτού Δημιουργικού Σχολείου και με το CGS Ski Adventures αυτή την παράδοση.

Το CGS και ο Σύλλογος Αθλητών Χιονοδρόμων Ορειβατών Πολυδρόσου Παρνασσού (ΣΑΧΟΠ) έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών με βασικές γνώσεις χιονοδρομίας (V και χρήση lift), το οποίο περιλαμβάνει ένα βασικό κύκλο εκπαίδευσης σε πέντε Σαββατοκύριακα με τις αντίστοιχες αναβάσεις εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Οι εκπαιδευτές του προγράμματος είναι δάσκαλοι με εξειδίκευση στο σκι, μεγάλη εμπειρία στη σωστή εφαρμογή της μεθοδολογίας του καθώς και στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας των χιονοδρόμων. Τα τμήματα του CGS Ski Adventure αποτελούνται από γκρουπ των 5-7 ατόμων, ώστε η διαδικασία της μάθησης να είναι αποτελεσματικότερη αλλά και ο δάσκαλος να μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των παιδιών.

Ο δάσκαλος του κάθε γκρουπ θα είναι υπεύθυνος συνοδός από την ώρα της παράδοσης μέχρι και την επιστροφή των παιδιών στους γονείς/συνοδούς στο τέλος του μαθήματος.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος όλα τα παιδιά φορούν κράνη και ειδικά ευδιάκριτα γιλέκα για λόγους ασφαλείας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη λειτουργία της φετινής χιονοδρομικής περιόδου (εκτιμώμενη ημερομηνία πρώτου Σαββατοκύριακου 20-21 Ιανουαρίου 2024).

*Η μεταφορά των παιδιών προς και από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού θα γίνεται με τους γονείς/συνοδούς κάθε συμμετέχοντα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του OpenΑpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Αθλητισμός».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr
Τηλ. 210 6030411-18

Ωδείο

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Η επικοινωνία με τους ήχους δεν χρειάζεται μετάφραση, η μουσική λειτουργεί ως φυσικός ιστός επικοινωνίας. Σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες η λέξη Μουσική παραμένει ελληνική: music, musique, musik, musica – το ίδιο και ο ρυθμός (ritmo, rhythm, rythme), η μελωδία (melody, мелодия, melodia), η αρμονία (harmony, harmonie, harmoni).

Η καλλιτεχνική ομάδα του Ωδείου CGS, σας προσκαλεί στον κόσμο της μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

CGS Sports Club - Αθλητικός Σύλλογος

Το CGS, υπογραμμίζοντας την αθλητική παιδεία ως κεντρικό εκπαιδευτικό άξονα, προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές, γονείς αλλά και ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές να επεκτείνουν την αθλητική τους προετοιμασία μέσα απο τον Αθλητικό Σύλλογο του σχολείου, CGS SPORTS CLUB.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ένα η περισσότερα ομαδικά ή εξατομικευμένα αθλήματα και αθλητικά προγράμματα, να προπονηθούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταξιωμένων προπονητών – παιδαγωγών, και να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του CGS.

O Αθλητικός Σύλλογος CGS SPORTS CLUB εχει σαν αποστολή:

  • την αγωγή και την εκγύμναση του σώματος και του νου των αθλητών όλων των ηλικιών και κάθε επιπέδου
  • τη συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων όλων των αθλητών μας
  • τη συμμετοχή των αθλητών μας σε αθλητικούς αγώνες
  • την οργάνωση αθλητικών αγώνων, σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων
  • την προώθηση και διάδοση της αθλητικής ιδέας και της ευγενούς άμιλλας

O Αθλητικός Σύλλογος CGS SPORTS CLUB έχει πάνω από 500 ενεργούς εγγεγραμμένους αθλητές με μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

Διαθέσιμες δραστηριότητες:

Juventus Academy Athens

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη σχολή Ποδοσφαίρου στον κόσμο!

Τον Οκτώβριο του 2009 το Juventus Soccer Schools εγκαινιάζει την πρώτη του αποκλειστική διεθνή συνεργασία με το CGS , για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην Ακαδημία μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-16 ετών από όλη την Αττική.

Η μέθοδός εκμάθησης της Juventus είναι ένα μοναδικό μοντέλο εκπαίδευσης όπου τα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεξιότητες, ταλέντα, αρχές και ήθος.

 

Βασίζεται:

-Στην ύπαρξη επιστημονικά ορισμένου εκπαιδευτικού πλαισίου και αυστηρού εσωτερικού κανονισμού προστασίας των παιδιών κατά ηλικία.
-Στην επιλογή, εκπαίδευση και πιστοποίηση των προπονητών από το Κέντρο Σπουδών της Juventus Soccer Schools (Turin University, Juventus Academy).
-Στη συστηματική παρουσία στη Ελλάδα του τεχνικού team της Juventus Academy του Τορίνο, με σκοπό την εποπτεία και αξιολόγηση των προπονήσεων και της προόδου των παιδιών.
-Σε μικρά τμήματα (έως 12 παιδιά) και σε διδασκαλία που στοχεύει στη φυσική και προσωπική ανάπτυξη κάθε παιδιού.

Οι συμμετέχοντες στην Juventus Academy Athens έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στα τμήματα εκμάθησης, συμμετέχοντας παράλληλα, ανάλογα με την ηλικιακή τους κατηγορία, στο επίσημο πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Ανατολικής Αττικής, ΕΠΣΑΝΑ)

Τα τμήματα της ομάδας, πραγματοποιούν προπονήσεις καθημερινά και μπορούν να συμμετέχουν αθλητές  ηλικίας από 5 έως 16 ετών.

Οι προπονήσεις διεξάγονται από πιστοποιημένους προπονητές (Κέντρο Σπουδών της Juventus Soccer Schools (Turin University, Juventus Academy) με την επίβλεψη του τεχνικού team της Juventus Academy του Τορίνο.

Το CGS Sports Club έχει αποκλειστική συνεργασία με την Juventus Academy από το 2009.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εγγραφές: juventusacademy@cgs.edu.gr

“Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του CGS”.

Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης

H καλαθοσφαίριση, ως επίσημο Ολυμπιακό άθλημα υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) η οποία έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη του αθλήματος, που περιέχει και πανελλήνιες διοργανώσεις αλλά και το δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα, δημιουργώντας κλιμάκια σε όλες τις Ενώσεις, με παιδιά από 11-12 και 12-16 ετών.

Οι επίσημες Πανελλήνιες διοργανώσεις στις κατηγορίες ανάπτυξης είναι αυτές που υπάρχουν και στη FIBA. Μίνι μπάσκετ διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ενώσεων και των  Τοπικών Επιτροπών (Πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων, Εφήβων – Νεανίδων)

Η παιδαγωγική αξία της καλαθοσφαίρισης είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική διότι εκτός του ότι προάγει τη φυσική κατάσταση των παιδιών, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικότητας, του ομαδικού πνεύματος και της αυτοπεποίθησής τους, συνδυάζοντας την άθληση με το παιχνίδι. Σύμφωνα, μάλιστα και με επιστημονικές έρευνες, η ιδανικότερη ηλικία για τις νευρομυϊκές, φυσικές, νοητικές και κοινωνικές προσαρμογές του ατόμου είναι η παιδική (από 6-15 ετών). Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το παιδί αποκτά κινητικές συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς που το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας, δεν υφίσταται μεγάλες οργανικές αλλοιώσεις ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το νευρομυϊκό του σύστημα.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά και να προχωρήσετε σε εγγραφή του παιδιού σας, μπορείτε να καλέσετε στο παρακάτω τηλέφωνο: 210 6030411 (εσωτ. 389)

“Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του CGS”.

Ακαδημία Κολύμβησης

Κολύμβηση: ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης!

Η κολύμβηση  έχει ως κύριο στόχο την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την αύξηση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής, τη μείωση του λίπους, την αύξηση του εύρους κίνησης και της ελαστικότητας των άκρων, ενώ παράλληλα τονώνει την αυτοσυγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση των αθλητών.

Η Aκαδημία Κολύμβησης του CGS (CGS Swimming Academy) προχωρώντας πέραν του ερασιτεχνικού αθλητισμού για μικρούς και μεγάλους, αποτελεί πλέον την πλατφόρμα του σχολείου μας για τη δημιουργία μιας δυνατής και ανταγωνιστικής ομάδας με σκοπό την συμμετοχή με σε αγώνες διασυλλογικών και πανελλήνιων πρωταθλημάτων.

Μέσα από τμήματα κολύμβησης του Aθλητικού Συλλόγου (CGS Sports Club) που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, αρχίζοντας από το πρώτο στάδιο της βρεφικής ηλικίας μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες, δίνεται πλέον η ευκαιρία της αγωνιστικής ενασχόλησης μέσα από ειδικά προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα σε συνεργασία με τον καταξιωμένο κι έμπειρο προπονητή κολύμβησης Γιάννη Μηλιδάκη*.

Το προαγωνιστικό και αγωνιστικό τμήμα του σχολείου αποτελεί το τελικό στάδιο για τους κολυμβητές που συμμετέχουν, οι οποίοι προετοιμάζονται με  καθημερινές προπονήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στις επίσημες διοργανώσεις της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στα τμήματα εκμάθησης CGS Swimming Academy, διδάσκονται και τα τέσσερα βασικά είδη κολύμβησης: ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα ενώ ήδη στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας της, ο αριθμός των κολυμβητών που απαρτίζουν το αγωνιστικό τμήμα έχει φτάσει διψήφιο αριθμό.

Baby Swim

Σημαντικό πρόγραμμα της CGS Swimming Academy αποτελεί Baby & Mini Swimming στο πλαίσιο του οποίου παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως 3 ετών (baby swimming) και από 3 ετών έως 5 ετών (mini swimming) αλλά και οι γονείς τους, μπορούν να απολαύσουν τις υπερσύγχρονες κολυμβητικές εγκαταστάσεις τoυ CGS ζώντας και αναπτύσσοντας  την επαφή τους με το νερό από την πρώτη εμπειρία μέχρι να μάθουν να κολυμπούν σωστά σε πισίνα ενεργού οξυγόνου.

 

 

Προγράμματα  Ακαδημίας  κολύμβησης – Ηλικίες (3-15)

Παπάκια ( 3-6 ετών)

​Ωρα διεξαγωγής : 17:30-18:15

Διάρκεια: 45 λεπτά .

Αριθμός προπονήσεων : 3 φορές την εβδομάδα.

Παπάκια Α’ (Δεύτερα – Τετάρτη -Παρασκευή)

Παπάκια Β ́ (Τρίτη –Πέμπτη – Σάββατο 09:00-09:45)

 

Αστερίες (6-8 ετών)

Ωρα διεξαγωγής : 18:20 – 19:05

Διάρκεια 45 λεπτά

Αριθμός προπονήσεων: 3 φορές την εβδομάδα.

ΑΣΤΕΡΙΕΣ Α’ (Δεύτερα – Τετάρτη -Παρασκευή)

ΑΣΤΕΡΙΕΣ Β’ (Τρίτη –Πέμπτη – Σάββατο 09:50-10:35)

 

Δελφίνια (8-15 ετών)

Ωρα διεξαγωγής : 19:15 – 20:00

Διάρκεια : 45 λεπτά.

Αριθμός προπονήσεων: 3 φορές την εβδομάδα.

ΔΕΛΦΙΝΙΑ Α’(Δεύτερα – Τετάρτη -Παρασκευή)

ΔΕΛΦΙΝΙΑ Β’(Τρίτη –Πέμπτη – Σάββατο 10:45-11:30)

Ο διαχωρισμός των τμημάτων σε Α’ και Β’  αναφέρεται μόνο στη διαφοροποίηση ημερών του προγράμματος και όχι στην δυναμική του τμήματος.

 

Πληροφορίες και εγγραφές: sportsclub@cgs.edu.gr

“Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του CGS”.

 

*Γιάννης Μηλιδάκης

Προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα της κολύμβησης. Στη σταδιοδρομία του ως κολυμβητής διακρίθηκε ιδιαίτερα κερδίζοντας σημαντικές νίκες και καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Η σημαντικότερη στιγμή ήταν ίσως το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. πρόσθιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Κολύμβησης (1984 Λουξεμβούργο).

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην οργάνωση και τη διοίκηση του αθλητισμού αποφοιτώντας με άριστα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, Μaster of Science in Sport Management του αμερικανικού πανεπιστημίου Robert Morris University. (www.rmu.edu).

Σημαντική ήταν η εμπειρία που απέκτησε ύστερα από τη διετή, αυτή τη φορά επαγγελματική συνεργασία του, με το Robert Morris University, ως συντονιστής (coordinator) του μεταπτυχιακού προγράμματος Μaster of Science in Sport Management.
Ως προπονητής κολύμβησης, εργάζεται από το 1995. Έχει προπονήσει και συνεχίζει να προπονεί κολυμβητές και κολυμβήτριες υψηλού επιπέδου, μελών της εθνικής ομάδας κολύμβησης. Έχει εργαστεί σε μεγάλα κολυμβητικά σωματεία, όπως: Νηρέας Χαλανδρίου, Παναθηναϊκός, Τρίτων Αμαρουσίου, Γλαύκος Περιστερίου, ενώ από το 2013 έως σήμερα είναι επικεφαλής προπονητής στον Παναθηναϊκό. Σημαντικότερες προπονητικές του στιγμές είναι οι συμμετοχές αθλητών του σε Πανευρωπαϊκά (χάλκινο μετάλλιο), Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμιους (ασημένιο μετάλλιο) Αγώνες Κωφών και Μεσογειακούς (χάλκινο μετάλλιο) και Ολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο 2016). Επίσης πλήθος καταρρίψεων πανελληνίων ρεκόρ έχουν καταγραφεί από κολυμβητές που έχει προπονήσει και προπονεί σήμερα.
Η συνεργασία του με τον αθλητικό σύλλογο του CGS άρχισε τον Οκτώβριο του 2018.

Ακαδημία Ξιφασκίας

Η αρχή της τέχνης του να μάχεσαι με το ξίφος χάνεται στα βάθη των αιώνων.Ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ξιφασκία υπάρχει ως πολεμική τέχνη ή ως άθλημα εδώ και 3.500 χρόνια τουλάχιστον. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, σύνθετο άθλημα που,με τη σημερινή του μορφή, έχει ιστορία πέντε περίπου αιώνων.

Στις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη οι πρώτες σχολές οπλομαχίας. Οι Ιταλοί, οι Ούγγροι και οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι λαοί που δημιούργησαν τρεις αντίστοιχες μεγάλες σχολές. Οι τεχνικές και οι τακτικές βελτιώθηκαν σταδιακά, το 1896 η ξιφασκία έγινε Ολυμπιακό άθλημα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Έκτοτε έχει συμπεριληφθεί σε κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση. Tο 1913 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE).

Η ξιφασκία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκγύμναση σε όλο το σώμα ,καθώς και πνευματικά προσόντα όπως την αίσθηση του σώματος στο χώρο, το νευρομυϊκό συντονισμό και τη βελτίωση της ισορροπίας και του ρυθμού.

Αποτελεί ένα από τα πλέον ασφαλή αγωνίσματα που εμπεριέχουν το στοιχείο της στενής επαφής αντιπάλων. Αυτό οφείλεται στην εκμάθηση  αυστηρών κανόνων ασφάλειας, στην ειδική κατασκευή των υλικών και στους κανόνες ευγένειας και σεβασμού του αντίπαλου που διέπουν το άθλημα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Smart (smart@cgs.edu.gr , τηλ. 210 6030411-18 )

“Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του CGS”.

CGS Triathlon Club

 

 

 

 

 

 

 

CGS Triathlon Club

(Ηλικίες από 10 ετών)

Το Τρίαθλο αποτελεί σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα των Ολυμπιακών αγώνων και αποτελεί ιδανική αερόβια άθληση εφόσον δεν καταπονεί μονόπλευρα τον οργανισμό, αλλά ενεργοποιεί τις περισσότερες μυϊκές ομάδες του σώματος.

To CGS Triathlon Club ευελπιστούμε να είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να λειτουργήσει ένα τριαθλητικό club στην χώρα μας στα πρότυπα επιτυχημένων clubs στο εξωτερικό. Βασικός του σκοπός είναι η ανάπτυξη και η διάδοση του τριάθλου αλλά και η δημιουργία μίας κοινότητας που αγαπάει τον αθλητισμό σε όλες τις ηλικίες. Επιμέρους στόχοι είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών των μαθητών μας μέσα από την ενασχόλησή τους στο τρίαθλο καθώς και η μοριοδότηση τους κατά την εισαγωγή τους στα ελληνικά ΑΕΙ. Τελευταίο και σημαντικότερο είναι η προώθηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής στους γονείς καθιστώντας τους έτσι πρότυπα για τα παιδιά τους, βοηθώντας τα έτσι να υιοθετήσουν και αυτά αντίστοιχες συνήθειες από μικρή ηλικία.

Οι προπονήσεις περιλαμβάνουν τα αθλήματα της κολύμβησης, της ποδηλασίας και του τρεξίματος δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να λάβουν μέρος σε τμήματα εκμάθησης από  τα πρώτα τους τριαθλητικά βήματα μέχρι και τα αγωνιστικά τμήματα που συμμετέχουν σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Στο Club μπορούν να συμμετέχουν αθλητές  ηλικίας από 10 ετών και άνω.

Υπεύθυνος της προπονητικής ομάδας είναι ο κύριος Βασίλης Κρομμύδας, καταξιωμένος προπονητής με πολλές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: https://cgstriathlon.gr/

Log in with your credentials

Forgot your details?