CGS

HUMANITIES

LECTURE SERIES

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Απρίλιος 2024
“Λογοτεχνία και κινηματογράφος: συζήτηση για τη Φόνισσα του Αλ. Παπαδιαμάντη”

Εύα Νάθενα
Τετάρτη 10 Απριλίου | 10.00-12.00

Οι μαθητές του Λυκείου, αφού μελέτησαν στα τμήματά τους το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη, παρακολούθησαν την κινηματογραφική μεταφορά του παπαδιαμαντικού έργου και συζήτησαν με την Εύα Νάθενα, σκηνοθέτιδα της ταινίας, για τις δυσκολίες μεταφοράς του λογοτεχνικού κειμένου στη μεγάλη οθόνη, για την έννοια του διαγενεακού τραύματος και για τη διαχρονικότητα της σκέψης του Παπαδιαμάντη.

Eva Nathena

Εύα Νάθενα
Σκηνογράφος, σκηνοθέτιδα

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική με τον Χρ. Μπότσογλου και σκηνογραφία με τον Γ. Ζιάκα. Δούλεψε ως βοηθός του Διονύση Φωτόπουλου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις Aρχαίου δράματος & έργων των Σαίξπηρ, Μπέκετ, Στρίντμπεργκ, Φασμπίντερ, Πίντερ και άλλων, ενώ έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κιμούλης , Δημήτρης Κουρτάκης, Στάθης Λιβαθινός, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Μαστοράκης, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ρούλα Πατεράκη, Jean Rene Lemoine, Ludovic Lagarde και άλλους.

read more...

Έχει εργαστεί για 20 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ βραβεύτηκε 3 φορές με το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας για τις «Θεατρίνες» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη και «URANYA» του Κώστα Καπάκα.
Συνεργάστηκε επίσης με τον Κώστα Γαβρά στην παράσταση «All around is Light», στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Την τελευταία 10ετία, ασχολείται συστηματικά με την 3D οπτικοποίηση της δουλειάς της στο πλαίσιο παραστάσεων (βλ. αναπαράσταση σκηνικών με εικονική πραγματικότητα) , εικαστικών δρώμενων (εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά το 2013, ως Art director του video Projection mapping (http://www.youtube.com/watch?v=m2UT-aqldNE) και εκθέσεων (βλ. «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 – Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα»- Μουσείο Μπενάκη 2016.

Πρόσφατα υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Φόνισσα», εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που απέσπασε 6 κινηματογραφικά βραβεία από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

less..

“Λογοτεχνία και κινηματογράφος: συζήτηση για τη Φόνισσα του Αλ. Παπαδιαμάντη”
Εύα Νάθενα

CGS Αίθουσα Εκδηλώσεων
Τετάρτη 10 Απριλίου | 10.00-12.00

Μάρτιος 2024
“Κοινωνικές ταυτότητες και φυλετικά στερεότυπα στο έργο της Τόνι Μόρισον”

Βασιλική Πέτσα
Τετάρτη 27 Μαρτίου | 12.00-13.30

Οι μαθητές του Λυκείου, έχοντας μελετήσει στα τμήματά τους το διήγημα της Τόνι Μόρισον «Ρετσιτατίβο»,  συζήτησαν με τη συγγραφέα Βασιλική Πέτσα, για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται οι κοινωνικές ταυτότητες και τα φυλετικά στερεότυπα στο έργο της σπουδαίας Αμερικανίδας συγγραφέα.

Βασιλική Πέτσα
Συγγραφέας / Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

Βιογραφικό:

Η Βασιλική Πέτσα σπούδασε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Θεωρίες του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Έχει γράψει μία νουβέλα (Θυμάμαι, 2011), δύο συλλογές διηγημάτων (Όλα τα χαμένα, 2012, Μόνο το αρνί, 2015) και ένα μυθιστόρημα (Το δέντρο της υπακοής, 2018). Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια και έχει διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα ασχολείται με τη μετάφραση από τα αγγλικά και τα ιταλικά.

 

“Κοινωνικές ταυτότητες και φυλετικά στερεότυπα στο έργο της Τόνι Μόρισον”
Βασιλική Πέτσα

CGS Αμφιθέατρο Πειραματικών Επιστημών δευτεροβάθμιας
Τετάρτη 27 Μαρτίου, 12.00-13.30

Φεβρουάριος 2024
“Η Ιστορία στη δημόσια σφαίρα: Μύθοι & Αλήθειες”

Σταύρος Παναγιωτίδης
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου | 10.15-11.45

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας,  παρευρέθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο σχολείο μας, προκειμένου να συζητήσει με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου / IB MYP μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν, μύθους και αλήθειες, όπως αποτυπώνονται στη δημόσια σφαίρα. Μέσα από την ομιλία του  αναδείχθηκε η σχέση που η σύγχρονη κοινωνία διατηρεί με το παρελθόν και πως η καθημερινή επικαιρότητα σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη σχέση.

Μην ξεχνάμε πως το παρελθόν δεν παραμένει αμετάβλητο, αλλά αλλάζει με βάση τις συνεχείς εμπειρίες που μας εμπνέουν να θέτουμε νέα ερωτήματα και να αναζητούμε διαφορετικές ερμηνείες. H συζήτηση συνδέεται με το μάθημα της Ιστορίας της Α΄ Λυκείου / IB MYP και έχει τίτλο “Η Ιστορία στη δημόσια σφαίρα: Μύθοι & Αλήθειες”.

Σταύρος Παναγιωτίδης
Δρ. Σύγχρονης ιστορίας, συγγραφέας

Βιογραφικό:

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1982 στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδακτορικό στην Ιστορία. Ο τίτλος της διατριβής του είναι «Το “Εθνικό Ζήτημα” στην ελληνική μαρξιστική ιστοριογραφία (1907-1959)».

Είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Επιστημονικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού Hot Doc History.

Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Έχει συγγράψει το έργο Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας. Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε αλλά ποτέ δεν συνέβησαν (εκδόσεις Κέδρος) και τον τόμο «Ιωάννης Καποδίστριας. Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του», στη σειρά Η απελευθέρωση ενός έθνους. Από την επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Επίσης, έχει συγγράψει το μυθιστόρημά Το Κουρασμένο Μέλι (εκδόσεις Κέδρος).

“Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ”
Σταύρος Παναγιωτίδης

CGS Αίθουσα Εκδηλώσεων
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, 10.15-11.45

Νοέμβριος 2023
“Ποιον αφορά η τέχνη”

Πάρις Μέξης
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου | 10.15-11.45

H τέταρτη συνάντηση του Κύκλου Ομιλιών Ανθρωπιστικού Προβληματισμού, πραγματοποιηθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 10.15-11.45, και είχε ως τίτλο “Ποιον αφορά η τέχνη“, με προσκεκλημένο  τον καταξιωμένο σκηνογράφο, σκηνοθέτηςκαι απόφοιτο του CGS Πάρι Μέξη.

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου συζητήσαν μαζί του για τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την επικαιρότητα των κλασικών έργων, και τη σημασία της αισθητικής εμπειρίας, προκειμένου να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του και να συνομιλήσει με τον κόσμο.

 

Πάρις Μέξης
Σκηνογράφος, σκηνοθέτης & creative director

Βιογραφικό:
Ο Πάρις Μέξης είναι σκηνογράφος, σκηνοθέτης και creative director. Εργάζεται στις παραστατικές τέχνες, στην επικοινωνία και στη διαφήμιση στην Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα με την κύρια καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην όπερα, το θέατρο, τον χορό και στο ζωντανό θέαμα, σχεδιάζει εκθέσεις, εγκαταστάσεις και δρώμενα. Είναι καλλιτεχνικός συνεργάτης στις ομάδες σχεδιασμού επικοινωνίας Beetroot και Caparo με την ιδιότητα του creative director και του copywriter. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στη μουσική, έχει εργαστεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Amagi, Αθήνα 9.84 και παρουσιάζει την πρωινή εκπομπή «σήμερα με τον Πάρι Μέξη» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων για τις εκδόσεις Πατάκη και εξώφυλλα δίσκων μουσικής για τις εταιρίες Virgin Classics, Aparté, Decca, Sony Classics, Deutsche Gramophone, Harmonia Mundi. Έχει ευρεία εκπαιδευτική δραστηριότητα παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια, διδάσκει περιστασιακά στον εκπαιδευτικό όμιλο τέχνης, design & media, ΑΚΤΟ και είναι σύμβουλος επικοινωνίας στο ιδιωτικό σχολείο CGS. Εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα και σε κρατικούς φορείς.

Είναι ιδρυτικός πρόεδρος της Ένωσης Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδος, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας διαπολιτισμικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Polyphonica για παιδιά που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος επικοινωνίας στο πολιτιστικό φεστιβάλ Mind the Fact και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκηνογράφων και Τεχνικών (OISTAT).

Ο Πάρις Μέξης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνογραφία και σχεδιασμό παραγωγής στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins College of Art and Design (MA Scenography, BA Theatre: Design for Performance) και στην Πράγα, στο Divadelni fakulta Akademie Muzickych Umeni [DAMU] (Opera Design), Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση στον ΑΚΤΟ και στο Middlesex University (BA Interior Design, Έπαινος Άριστης Επίδοσης το 1998 και το 1999) και μουσική στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο.

“Ποιον αφορά η τέχνη”
Πάρις Μέξης

CGS Αίθουσα Εκδηλώσεων
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 10.15-11.45

Ιούνιος 2023

CGS MΑSTERCLASS FOR TEACHERS
Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Σεμιναρίων


“Ταυτότητα και ετερότητα στην ελληνική λογοτεχνία: η παρουσία του ξένου στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη”

Εμμανουέλα Κάντζια
Τετάρτη 21 Ιουνίου | 11.00-12.30

 

“Ο ρόλος των προφορικών μαρτυριών και της λογοτεχνίας στην πρόσληψη των ιστορικών γεγονότων”

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Πέμπτη 22 Ιουνίου | 11.00-12.30

Στο πρόγραμμα Humanities Masterclass for Teachers προσκαλούνται επιστήμονες και συγγραφείς, οι οποίοι πραγματοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα που συνδέονται με τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εμμανουέλα Κάντζια, πραγματοποίησε σεμινάριο με τίτλο: “Ταυτότητα και ετερότητα στην ελληνική λογοτεχνία: η παρουσία του ξένου στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη”.

Επίσης, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, καλεσμένη μας ήταν η ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, η οποία πραγματοποίησε σεμινάριο με τίτλο: “Ο ρόλος των προφορικών μαρτυριών και της λογοτεχνίας στην πρόσληψη των ιστορικών γεγονότων”.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΒΟ) και ήταν ανοιχτά στους εκπαιδευτικούς του CGS.

Συντονισμός και επιμέλεια:
Νίκος Καζάζης

Εμμανουέλα Κάντζια
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βιογραφικό:
Η Εμμανουέλα Κάντζια σπούδασε Συγκριτική και Νεοελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Princeton και Harvard των Η.Π.Α. Από τον Αύγουστο του 2022 υπηρετεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γραμματείας και Διαπολιτισμικών Λογοτεχνικών Σπουδών στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται στη νεοελληνική και ευρωπαϊκή γραμματεία του 19ου και του 20ού αιώνα, στη διασταύρωση της λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία και την επιστήμη, σε γραμματειακά είδη που εντάσσονται οργανικά στην ευρωπαϊκή πνευματική παράδοση (δοκίμιο, αυτοβιογραφία, επιστολογραφία, ημερολόγιο). Τα τελευταία χρόνια, η έρευνά της εστιάζεται σε περιπτώσεις Νεοελλήνων συγγραφέων που είτε εντάσσονται σε διασπορικές κοινότητες είτε έχουν βιώσει την εμπειρία του εκπατρισμού και της πολυγλωσσίας. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες Το όνομα και το πράγμα. Πλατωνικοί απόηχοι στο διήγημα «Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα» του Γ. Μ. Βιζυηνού (Ερμής, 2012) και (σε συνεργασία με τον Κώστα Ιωαννίδη), Τρεις εν πλω (ΜΙΕΤ, 2018) και έχει επιμεληθεί τα Άπαντα του Δημητρίου Καπετανάκη (Έργα: 1. Τα δημοσιευμένα 1933-1944, ΜΙΕΤ & ΕΚΕΠ 2018· ο δεύτερος τόμος με τα κατάλοιπα είναι υπό έκδοση).

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Μεταφράστρια, ποιήτρια

Βιογραφικό:
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτική θεωρία στο London School of Economics και στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο East Anglia. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο διαδραστικό ιστορικό ντοκιμαντέρ από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο της “Η επιστροφή των νεκρών” (Πόλις, 2017). Ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μετάφραση νορβηγικής λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν, επίσης, οι ποιητικές της συλλογές “Λονδίνο-Ιστανμπούλ” (2009), “Αστικά ερείπια (και αντιπερισπασμοί)” (2013) και “Ημέρες καλοσύνης” (2023).

“Ταυτότητα και ετερότητα στην ελληνική λογοτεχνία: η παρουσία του ξένου στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη”
Εμμανουέλα Κάντζια

“Ο ρόλος των προφορικών μαρτυριών και της λογοτεχνίας στην πρόσληψη των ιστορικών γεγονότων”
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δευτεροβάθμιας/IB MYP [B0]
Τετάρτη 21 Ιουνίου, 11.00-12.30

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δευτεροβάθμιας/IB MYP [B0]
Πέμπτη 22 Ιουνίου, 11.00-12.30

Απρίλιος 2023
«Βίωμα και λογοτεχνική γραφή»

Αμάντα Μιχαλοπούλου | Δήμητρα Λουκά
Παρασκευή 07/04/23 | 12.00-13.20

Η τρίτη συνάντηση του Κύκλου Ομιλιών Ανθρωπιστικού Προβληματισμού θα γίνει την Παρασκευή 7 Απριλίου, 12.00-13.20, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, και θα έχει ως θέμα “Βίωμα και λογοτεχνική γραφή“.

Οι συγγραφείς Αμάντα Μιχαλοπούλου και Δήμητρα Λουκά θα συζητήσουν με τους μαθητές των Ομίλων Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Γυμνασίου / MYP, για τη διαδικασία της συγγραφής ενός λογοτεχνικού έργου, για τη σχέση βιώματος και μυθοπλασίας, για την αξία της δημιουργικής ανάγνωσης, αλλά και το αίσθημα της ευθύνης που έχει κάθε συγγραφέας απέναντι στους αναγνώστες του.

Όσοι έχετε χρόνο και διάθεσή θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε στη συνάντηση και να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Αμάντα Μιχαλοπούλου
Συγγραφέας

 

Βιογραφικό:

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και δημοσιογραφία στο Παρίσι. Αρθρογραφούσε επί χρόνια στην εφημερίδα Καθημερινή (1990-2008). Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα και τη συλλογή διηγημάτων Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη (1994). Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων, με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημα Η Μεταμόρφωσή της (2022).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το Γιάντες(1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών για το Θα ήθελα (2005) καθώς και το Βραβείο Διηγήματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή μέρα (2012). Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Metropolitan College, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πύρνα, στην Artens, στον Ιανό κι έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Το μυστικό και Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021, με έργα μαθητών της.

Δήμητρα Λουκά
Συγγραφέας

 

Βιογραφικό:
Η Δήμητρα Λουκά γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1970. Είναι φιλόλογος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Κόμπο τον κόμπο (Κίχλη 2019), για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης. Η εν λόγω συλλογή συμπεριλήφθηκε και στη βραχεία λίστα για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων. Τον Ιούνιο του 2021 εξέδωσε τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Η Μούτα και άλλες ιστορίες (Κίχλη), που ήταν υποψήφια για το βραβείο πεζογραφίας του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης καθώς και για το βραβείο διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα και έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

«Βίωμα και λογοτεχνική γραφή»
Αμάντα Μιχαλοπούλου | Δήμητρα Λουκά

CGS Library
Παρασκευή 07/04/23, 12.00-13.20

Δεκέμβριος 2022
«Τα όρια της πολιτικής ορθότητας και της cancel culture»

Bίβιαν Στεργίου | Νίκος Ευσταθίου
Δευτέρα 12/12/22 | 10.15-12.00

Η δεύτερη συνάντηση του Κύκλου Ομιλιών Ανθρωπιστικού Προβληματισμού θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, 10.15-12.00, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, και θα έχει ως θέμα “Τα όρια της πολιτικής ορθότητας και της cancel culture“.

Μαθητές της Α΄ Λυκείου / IB MYP, καθώς και οι μαθητές των τμημάτων History και Global Politics του IBDP, έχοντας μελετήσει το βιβλίο της Laure Murat, “Ποιος ακυρώνει τι; Σκέψεις για την cancel culture” (εκδ. Πόλις), θα συμμετάσχουν σε μία συζήτηση με καλεσμένους τον κ. Νίκο Ευσταθίου, δημοσιογράφο, συγγραφέα και απόφοιτο του σχολείου μας, και την κα Βίβιαν Στεργίου, νομικό και συγγραφέα.
Στη συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα, όπως το κοινωνικό αποτύπωμα της cancel / woke culture, τα όρια της πολιτικής ορθότητας και το πώς θα μπορούσαν να προσδιοριστούν, αλλά και οι αιτίες που πυροδοτούν την πολεμική γύρω από αυτά τα θέματα. Το βιβλίο της Laure Murat βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας, αν κάποιος / κάποια ενδιαφέρεται να το διαβάσει.

Όσοι έχετε χρόνο και διάθεσή θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε στη συνάντηση και να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Βίβιαν Στεργίου
Συγγραφέας

 

Βιογραφικό:
Η Βίβιαν Στεργίου γεννήθηκε το 1992 στα Τρίκαλα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Μπλε Υγρό (Πόλις, 2017, βραβείο Μένης Κουμανταρέας) και Δέρμα (Πόλις, 2022). Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Νομικής Αθήνας και αρθρογράφος στη lifo από το 2018.

Νίκος Ευσταθίου
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, και βοηθός Αρχισυντάκτη της LiFO

 

Βιογραφικό:
Ο Νίκος Ευσταθίου γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Yale, και έκανε το μεταπτυχιακό του στην σχολη Διεθνών Σχέσεων του Columbia στην Νέα Υόρκη. Το 2014 τιμήθηκε με το Fox International Fellowship και έζησε για ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, ερευνώντας τον ρόλο των Ελλήνων διπλωματών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον επόμενο χρόνο, ο Νίκος επιλέχθηκε ως Google News Lab Fellow, και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια στον τομέα των νέων τεχνολογιών της δημοσιογραφίας. Από τον Ιανουάριο του 2018, ο Νίκος εργαζόταν στην Καθημερινή, όπου ειδικευόταν στα ρεπορτάζ για Τουρκία, ΗΠΑ και νέες τεχνολογίες, ενώ στην συνέχεια ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας. Σήμερα είναι βοηθός αρχισυντάκτη στην LiFO, ενώ τον Οκτώβρη κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Πύρρος, με το μικρό μου όνομα»: μια αφηγηματική βιογραφία του πιο βραβευμένου Έλληνα Ολυμπιονίκη.

«Τα όρια της πολιτικής ορθότητας και της cancel culture»
Bίβιαν Στεργίου | Νίκος Ευσταθίου

CGS Library
Δευτέρα 12/12/22, 10.15-12.00

Νοέμβριος 2022
«Θρησκευτική ταυτότητα και ανθρώπινα δικαιώματα»

Σταύρος Ζουμπουλάκης
Πέμπτη 10/11/22 | 10.15-12.00

Ο κύκλος διαλέξεων ανθρωπιστικού προβληματισμού απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου / MYP, Λυκείου και IBDP, και έχει ως στόχο να τους φέρει αντιμέτωπους με ζητήματα φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά, με αφετηρία τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών. Μέσα από την αναμέτρησή τους με την ιστορία των ιδεών θα μπορέσουν οι μαθητές και μαθήτριές μας να κατανοήσουν τις σύγχρονες ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις, να ανιχνεύσουν τις συνέπειές τους και να επωμιστούν την ευθύνη του καλλιεργημένου ανθρώπου.

Ο σπουδαίος κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος Τζορτζ Στάινερ, στο βιβλίο του «Τα μαθήματα των δασκάλων», συνόψισε την ουσία της ανθρωπιστικής παιδείας σε μία πρόταση: «Η ανθρωπιστική παιδεία μάς κατευθύνει προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου, την επιστροφή στον καλύτερο εαυτό του». Αυτή η επιστροφή όμως στον καλύτερο εαυτό μας προϋποθέτει τη συνειδητοποίηση ότι η κοινωνικά ή εξεταστικά επιβεβλημένη υποταγή της γνώσης στη χρηστικότητα, στην πραγματικότητα δυναμιτίζει την ουσία του εκπαιδευτικού έργου. Αν και δεχόμαστε όλοι ως αυταπόδεικτη αλήθεια ότι η καλλιέργεια ενός ανθρώπου υπερβαίνει το άθροισμα των γνώσεων και δεξιοτήτων του, συχνά λησμονούμε ότι η καλλιέργεια αυτή προϋποθέτει την υιοθέτηση της γνώσης ως αξίας, όχι ως εργαλείου. Ένας βασικός στόχος του σχολείου, ως εκ τούτου, είναι να προτρέψει τους μαθητές του να αναμετρηθούν με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα της εκπαίδευσης: δεν διαβάζω «για να…», διαβάζω «επειδή…».

Αυτό είναι πλέον κυρίαρχο μέλημα του σύγχρονου σχολείου, όπως άλλωστε και η αποδοχή από την πλευρά των μαθητών του μόχθου και του χρόνου που απαιτείται για την κατάκτηση της γνώσης, σ’ έναν κόσμο – ας μην το λησμονούμε – που ποθεί την ευκολία και την ταχύτητα. Ένα σχολείο που έχει το θάρρος να επιδιώξει αυτούς τους δύο στόχους, νοηματοδοτεί κατ’ ουσίαν τον ρόλο του στη σημερινή κοινωνία: να δείχνει, με άλλα λόγια, στους μαθητές του ότι το αγαθό της γνώσης δεν είναι σχολικό βοήθημα που σου δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της ζωής, είναι καθρέφτης που σε μαθαίνει να κοιτάς κατά πρόσωπο τα ερωτήματα και τα διλήμματά της.

Βιογραφικό:

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού “Νέα Εστία”. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος “Άρτος Ζωής”. Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2019 επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο “Υπό το φως του μυθιστορήματος” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη, της Ακαδημίας Αθηνών, για το έργο του “Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη”.

O κος Ζουμπουλάκης εργάστηκε ως φιλόλογος στο CGS από το 1988 ώς το 1998, ενώ από το 1995 ως το 1998 διετέλεσε Διευθυντής του Γενικού  Λυκείου.

«Θρησκευτική ταυτότητα και ανθρώπινα δικαιώματα»
Σταύρος Ζουμπουλάκης

CGS Αίθουσα Εκδηλώσεων
Πέμπτη 10/11/22, 10.15-12.00

Log in with your credentials

Forgot your details?