Eκπαιδευτικά Προγράμματα

Στο CGS οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ή περισσότερες απογευματινές δραστηριότητες μέσα από ένα σχολαστικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκμάθηση και εμβάθυνση στις Ξένες γλώσσες, τις Θεωρητικές και Θετικές Επιστήμες, την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων κορμού, την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και την ψυχολογική ενδυνάμωση και την επιπλέον στήριξη στο βασικό εκπαιδευτικό κορμό.

Τα προγράμματα  διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το κάθε παιδί.

 

Πληροφορίες και εγγραφές: https://cgs.openapply.com/parents/sign_in, Γραμματεία SMART, smart@cgs.edu.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Απογευματινή Ζώνη – SMART:

Club Ξένων Γλωσσών

“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.”
Nelson Mandela

 

Those who know nothing of foreign languages know nothing of their own.
Johann Wolfgang von Goethe

 

Στη εποχή της παγκοσμιοποίησης η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου, την διεύρυνση του τρόπου σκέψης του και την εξοικείωση του με διαφορετικούς λαούς, περιβάλλοντα και κουλτούρες.

Το Club Ξένων Γλωσσών του σχολείου μας, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές όλων των βαθμίδων όχι μόνο να μάθουν τις ξένες γλώσσες της επιλογής τους με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, αλλά και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των λαών στις οποίες επικοινωνούν.

Οι προσφερόμενες γλώσσες στο Club Ξένων Γλωσσών του CGS είναι η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική, η Ισπανική και η Κινεζική.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε πληθώρα διαφορετικών δραστηριοτήτων που κάνει την μάθηση μια φυσική και διασκεδαστική διαδικασία, όπως:

 • ανάγνωση παραμυθιών και λογοτεχνικών βιβλίων
 • δημιουργία projects και παρουσιάσεων διαφόρων θεματικών
 • προβολή και τη δημιουργία ταινιών & την παρακολούθηση και το ανέβασμα μικρών θεατρικών παραστάσεων
 • επαφή με συνομήλικους μαθητές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μιλούν τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα
 • διαδραστικές δράσεις που αποτυπώνουν το «προφίλ» της καθημερινότητάς της ξένης χώρας και εξοικειώνουν τους μαθητές με τις παραδόσεις της (κατασκευές, μαγειρική, κ.α.)

Μέσα από το Club ξένων γλωσσών οι μαθητές μας μπορούν να:

 • μάθουν μια ή περισσότερες νέες ξένες γλώσσες ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε κάποια γλώσσα που ήδη γνωρίζουν
 • να αναπτύξουν και να βελτιώσουν την ουσιαστική τους επαφή με τη κουλτούρα, το πολιτισμό και τους λαούς που συνδέονται με τις γλώσσες της επιλογής τους.
 • προετοιμαστούν για τις εξετάσεις ξενόγλωσσων πιστοποιητικών γλωσσομάθειας και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Για αυτόν τον στόχο το Club Ξένων Γλωσσών συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Αθήνα: British Council, Institut Français d’ Athènes, Goethe Institut, ÖSD Institut Griechenland, Instituto Cervantes, Confucius Institute of Athens.

Στο πλαίσιο προστασίας της σωματικής και πνευματικής υγείας των μαθητών και συνεργατών μας, σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα CGS Club Ξένων, ειδικά για τη σχολικό έτος 2020 – 2021, θα πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου εξ αποστάσεως.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται online μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams στην Απογευματινή Ζώνη – SMART μεταξύ των ωρών 17:00-18:30.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέσα από την πλατφόρμα OpenΑpplyhttps://cgs.openapply.com/
Περισσότερες πληροφορίες: flclub@cgs.edu.gr, 210 6030411

 

Νέο Πρόγραμμα – Workshop Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Το Club Ξένων Γλωσσών προσφέρει σε μαθητές με μητρική γλώσσα άλλη από την Ελληνική την δυνατότητα ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους στα Ελληνικά. Μέσω του προγράμματος αυτού θα διευρύνουν με στοχευμένο και δομημένο τρόπο τις γνώσεις τους περί της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού. Το workshop απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού όλων των τάξεων με ή χωρίς προϋπάρχουσες γνώσεις Ελληνικών.

Για πληροφορίες και εγγραφές: flclub@cgs.edu.gr.

Pre - IB Diploma Programme

Η επιλογή να ακολουθήσει ένας μαθητής το IB Diploma Programme, αποτελεί μια σημαντική απόφαση για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Ο βασικός στόχος του προγράμματος Pre-IB DP στο CGS είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα μαθήματα, τους καθηγητές και τον τρόπο λειτουργίας του  International Baccalaureate Diploma Programme.

Από το 2010, που ξεκίνησε το πρόγραμμα του Pre-IB DP, οι μαθητές του CGS εισάγονται σταδιακά στο πνεύμα, την ύλη και την εφαρμογή του  IB DP, αποκτώντας μια πολύτιμη εμπειρία.  Οι συμμετέχοντες στο Pre-IB DP δεν παρακολουθούν υποχρεωτικά στη συνέχεια το IB Diploma Programme, αλλά σίγουρα με την ολοκλήρωση του Pre-IB DP, θα έχουν αποκτήσει τα εφόδια, την εμπειρία και την κρίση να αποφασίσουν για την ακαδημαϊκή τους πορεία, IB Diploma Programme ή Λύκειο.

Επίσης οι μαθητές του Pre-IB DP θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μαζί με τους γονείς τους, ενημερωτικές παρουσιάσεις εκπροσώπων Πανεπιστήμιων του εξωτερικού.

Τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά (εκτός από το μάθημα Modern Greek) και για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 είναι τα παρακάτω:

English

Modern Greek

History

Global Politics

Economics

Psychology

Business & Management

Theory of Knowledge

Chemistry

Physics

Biology

Computer Science

Mathematics

Visual Arts

Theatre

Music

 

Μέρος του Pre-IB DP είναι και δραστηριότητες του προγράμματος CAS (Creativity, Action, Service) καθώς και εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με  Time Management, Creative Thinking, Academic Etiquette, Choosing the Right University for You, κ.α.

Τα μαθήματα διδάσκονται από έμπειρους καθηγητές του IB Diploma Programme του CGS και προσφέρονται ειδικά για τη φετινή χρονιά, online μέσω της πλατφόρμας του Microsoft Teams, κάθε Πέμπτη, 17:00 – 18:30.  Τα μαθήματα θα αρχίσουν  την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020.

Εγγραφές στο:  OpenApply (https://cgs.openapply.com/parents/sign_in)

Επικοινωνία:   Άννα Προμπονά, Pre-IB DP Coordinator

email: preibdp@cgs.edu.gr

 

IB MYP e-assessment courses

IB MYP e-assessment courses

Συμμετοχή μαθητών σε διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης από τον Οργανισμό του ΙB.

Το νέο πρόγραμμα e-Assessment, το οποίο θα προσφέρεται από το CGS στη ζώνη SMART by Distance (17.00-18.30).

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου/ΙΒ MYP Year 5 έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης από τον Οργανισμό ΙΒ. Η αξιολόγηση επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχής τους σε ηλεκτρονικές εξετάσεις (on-screen exams), καθώς και της κατάθεσης φακέλου εργασιών (e-portfolio).

Η διαδικασία αποτελεί ευκαιρία για τους μαθητές να λάβουν εξωτερική ανατροφοδότηση για την επίδοσή τους και πιθανές περιοχές προς βελτίωση ενόψει πιθανής μετάβασής τους στο ΙΒ Diploma Programme (ΙΒ DP). Η τελική βαθμολογία που θα λάβουν, αποτελεί επίσημη πιστοποίηση (ΙB-validated grades) των γνώσεων και ικανοτήτων τους και λαμβάνεται υπόψη στην αίτησή τους για εγγραφή στο ΙΒ DP. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αποτελεί ενδυνάμωση του ακαδημαϊκού προφίλ των μαθητών ενόψει της διαδικασίας επιλογής των Πανεπιστημίων.

Για την προετοιμασία των μαθητών έχουν σχεδιαστεί κύκλοι μαθημάτων/εργαστήρια προετοιμασίας με στόχο την κάλυψη των προβλεπόμενων ενοτήτων και την εξοικείωση των μαθητών με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εξετάσεων.

Τα εργαστήρια αφορούν στα εξής μαθήματα:

 • Μαθηματικά
 • Φυσική
 • Αγγλική Γλώσσα

 

Στοιχεία διεξαγωγής:

Το πρόγραμμα παρέχεται στην Αγγλική Γλώσσα. Το κάθε εργαστήριο δύναται να επιλεγεί αυτόνομα καθώς αφορά σε ένα μάθημα. Οι ημέρες και ώρες διεξαγωγής θα ακολουθήσουν το παρακάτω πλάνο:

ΑΑ Τίτλος Ημέρα Ώρα Συχνότητα
1 Μαθηματικά Τρίτη 17.00-18.30 Εβδομαδιαίο
2 Φυσική Παρασκευή 17.00-18.30 Εβδομαδιαίο
3 Αγγλική Γλώσσα Σάββατο 11.00-13.00 Δεκαπενθήμερο

 

Η διάρκεια των μαθημάτων θα είναι 20 εβδομάδες (30 διδακτικές ώρες) για τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής (Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021) και 10 εβδομάδες (20 διδακτικές ώρες) για το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας (Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021). Η ολοκλήρωση των μαθημάτων συμπίπτει με την διεξαγωγή των ηλεκτρονικών εξετάσεων (on-screen exams) για τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής και την προθεσμία κατάθεσης φακέλου εργασιών (e-portfolio) για το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας.

Η προθεσμία αποστολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να γίνει η εγγραφή στο πρόγραμμα είναι η Παρασκευή 16/10/2020. https://cgs.openapply.com/parents/sign_in.

Η διαδικασία εγγραφής των μαθητών στις εξετάσεις ΙΒ και η καταβολή των εξέταστρων θα γίνει μέσω του σχολείου, με καταληκτική ημερομηνία εγγραφής την Δευτέρα 19/10/2020.

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

κα Τζένη Ματσώτα, IB MYP Coordinator
(tmatsota@cgs.edu.gr)

 

Για τεχνικά θέματα κατά τη διάρκεια των online μαθημάτων μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Τμήμα Υποστήριξης του CGS
(support@cgs.edu.gr)

Λογοτεχνικοί Κύκλοι

Για μαθητές Δημοτικού/IB PYP

Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ENL / ESL.*

*ENL απευθύνεται σε μαθητές που επικοινωνούν στα Αγγλικά σε επίπεδο μητρικής γλώσσας /ESL απευθύνεται σε μαθητές που εκφράζονται προφορικά με άνεση χρησιμοποιώντας όλες τις βασικές δομές της γλώσσας

Αγαπάτε το διάβασμα;
Θέλετε να ανακαλύψετε τις βαθύτερες έννοιες για τις οποίες έχουν γράψει σπουδαίοι συγγραφείς;
Θα θέλατε να επιλέξετε τι θα διαβάσετε, να συζητήσετε με τους συμμαθητές σας και να κάνετε συνδέσεις με την ζωή σας;

Τότε πάρτε μέρος στο νέο Πρόγραμμα των “Λογοτεχνικών Κύκλων“.

Εκεί όπου μπορείτε να διαπραγματευτείτε και να μάθετε να λαμβάνετε αποφάσεις ως ομάδα, εκεί όπου μπορείτε να αποσαφηνίσετε και να ερμηνεύσετε τη λογοτεχνία, εκεί όπου μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες επικοινωνίας και κριτικής σκέψης.

 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέσα από την πλατφόρμα OpenΑpplyhttps://cgs.openapply.com/
Περισσότερες πληροφορίες: flclub@cgs.edu.gr, 210 6030411

Play and Learn

Nέα δραστηριότητα στο CGS SMART: “Play and Learn” για μαθητές Προνηπιαγωγείου & Νηπιαγωγείου/ΙΒ PYP

H διασκέδαση και η μάθηση γίνονται ένα!

Η νέα δραστηριότητα “Play and Learn”του Club Ξένων Γλωσσών και συγκεκριμένα του τμήματος των Αγγλικών, χρησιμοποιεί ως βασικό κίνητρο το παιχνίδι προκειμένου να αναπτύξουν οι μικροί μαθητές την ικανότητα τους στην αγγλική γλώσσα.

Με δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, θέατρο και επιστημονικά πειράματα, οι μικροί μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τα «μυστήρια του κόσμου» ενώ ενθαρρύνονται στο να επικοινωνούν στα αγγλικά.

Πολλά από τα παιχνίδια πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και έχουν σαν στόχο την επαφή και τη σύνδεση μας με τη φύση. Οι μαθητές μαθαίνουν για το περιβάλλον και αναπτύσσουν το σεβασμό και την αγάπη τους για τον κόσμο που μοιραζόμαστε όλοι.

Μαζί με τους μαθητές θα πραγματοποιήσουμε επιστημονικές δραστηριότητες και πειράματα στα αγγλικά, διευρύνοντας τους ορίζοντες του εφικτού και της κριτικής σκέψης μέσα από τη χρήση της γλώσσας.

Θα ακούσουμε ιστορίες, θα δημιουργήσουμε χειροτεχνίες, θα παίξουμε κουκλοθέατρο οι μαθητές θα εμπνευστούν και θα μάθουν πώς να επικοινωνούν στα αγγλικά ανάλογα με το μέσο επικοινωνίας, το ακροατήριο, το θέμα και τη περίσταση.

Στο πρόγραμμα “Play and Learn” τα αγγλικά γίνονται το «εργαλείο» για ανακάλυψη και διασκέδαση και οι μικροί μαθητές αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα με ασφάλεια, ηρεμία και χαρά!

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας ένα email δήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: smart@cgs.edu.gr

EQ Workshop – Εργαστήρι Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Ένα πρότυπο και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εργαστήριο καλλιέργειας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και δεξιοτήτων ζωής ανοίγει τις πόρτες του στο σχολείο μας!

Για όλους τους ανθρώπους τα αστέρια δεν είναι ίδια. Τί είναι άραγε αυτό που κάνει κάποιους να τα βλέπουν οδηγούς στο ταξίδι τους,  ενώ άλλους μικρά και άφθαστα φωτάκια. Τί εννοούσε ο Οράτιος όταν έλεγε: ‘Να ξέρεις να κυβερνάς τη διάθεση σου… γιατί αν δεν υπακούει… τότε διατάζει…’

Τα συμπεράσματα από έρευνες ολόκληρων δεκαετιών αποδεικνύουν ότι  οι απαντήσεις βρίσκονται στην έννοια της  ‘Συναισθηματικής Νοημοσύνης’ (EQ) και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων ζωής που,  στους πρόποδες του 21ου αιώνα, φαίνεται να αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας και ευτυχίας! Πρόκειται λοιπόν για την ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να κατανοεί, να αποδέχεται, να διαχειρίζεται και να αγαπά τόσο τα δικά του, όσο και τα συναισθήματα των άλλων. Να έχει αυτεπίγνωση, να μπορεί να αυτορυθμίζεται, να μπορεί να παραμένει αισιόδοξος μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την αναγκαιότητα της συνεχούς καλλιέργειας της συναισθηματικής νοημοσύνης  για την καλύτερη δυνατή  εξέλιξη του παιδιού, το Σχολειό εγκαινιάζει  ένα πρότυπο  βιωματικό και δημιουργικό EQ workshop για παιδιά Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού.  Στόχος του προγράμματος και των εξειδικευμένων εμψυχωτών που θα το υλοποιήσουν,  είναι η χαρά και η εξέλιξη των μελών της  ομάδας σε ολοένα  πιο  δυνατά και έξυπνα συναισθηματικά παιδιά, ανοιχτά στις προκλήσεις, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ικανά να  επιλύουν με επιδέξιο τρόπο  τα  προσωπικά τους ζητήματα και να  επικοινωνούν αποτελεσματικά με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Ελατέ να ενώσουμε την τέχνη και την απόλαυση της προσωπικής έκφρασης  με τη μάθηση και την εσωτερική ενδυνάμωση, να ταξιδέψουμε, να ανακαλύψουμε και να  αγκαλιάσουμε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο τον κόσμο της αυτογνωσίας  και την ομορφιά της διαφορετικότητας που συνθέτει τη ζωή γύρω μας. Παιχνίδια, ρυθμός, κίνηση, αισθήσεις, όνειρα, ζωγραφιές και  φαντασία θα ξετυλίξουν  μέσα από ομαδικές και ατομικές δημιουργικές,  βιωματικές δραστηριότητες – προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών – το κουβάρι της κόκκινης κλωστής που οδηγεί στη συναισθηματική τους σοφία και στην προσωπική τους χαρά στη ζωή.

Ενδεικτικοί στόχοι των πρώτων συναντήσεων:

1η συνάντηση – Ας γνωριστούμε
Στόχος: Η γνωριμία των παιδιών – η ανάδειξη των προσδοκιών των παιδιών από το πρόγραμμα και η παρουσίαση της βασικής στοχοθεσίας του προγράμματος.

2η συνάντηση – Γινόμαστε ομάδα
Στόχος: Δημιουργία ομαδικού κλίματος κάνοντας τα παιδιά συνυπεύθυνα στη διαδικασία τήρησης των κανόνων. Εισαγωγή στη μη λεκτική επικοινωνία.

3η συνάντηση – Επικοινωνία (Λεκτική – Μη Λεκτική)
Στόχος: Γνωριμία με εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων αποκωδικοποίησης και έκφρασης μέσω μη λεκτικών μηνυμάτων. Κατανόηση της σημασίας της μη λεκτικής επικοινωνίας. Αναγνώριση αντίφασης λεκτικού και μη λεκτικού μηνύματος. Διαχείριση και αυτορύθμιση τροπών επικοινωνίας

4η συνάντηση – Η άλλη όψη του νομίσματος
Στόχος: Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι για το ίδιο θέμα μπορούν να υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Να αναγνωρίσουν τα παιδιά τη σημασία της αποδοχής του δικαιώματος όλων σε μια διαφορετική άποψη. Να κατανοήσουν τα παιδιά ότι δεν υπάρχουν λανθασμένες και σωστές απόψεις καθώς και ότι δεν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση κάποιων από αυτές.

5η συνάντηση – Αναγνώριση συναισθημάτων
Στόχος: Να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν τα παιδιά ποικίλα συναισθήματα. Να κατανοήσουν ότι το ίδιο συναίσθημα μπορεί να βιώνεται σε διαφορετικές καταστάσεις.

6η συνάντηση – Εκφράζοντας συναισθήματα
Στόχος: Επεξεργασία δύο βασικών συναισθημάτων «χαρά», «φόβος».
Κατανόηση από μέρους των παιδιών ότι το ίδιο συναίσθημα μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό βαθμό έντασης. Να συνειδητοποιήσουν ότι   ΟΛΑ  τα συναισθήματα είναι χρήσιμα και αποδεκτά  και όλα μας δείχνουν το δρόμο της εξέλιξης μας, αρκεί να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε και να τα επεξεργαζόμαστε κατάλληλα.

7η συνάντηση – Εκφράζοντας δυσάρεστα συναισθήματα
Στόχος: Επεξεργασία δύο βασικών συναισθημάτων «λύπη», «θυμός». Να ασκηθούν τα παιδιά στην έκφραση δυσάρεστων συναισθημάτων.

8η συνάντηση – Διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων
Στόχος: Πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις και να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα για να νιώσουμε καλύτερα αλλά και να συνειδητοποιήσομε τις ανάγκες μας μέσα από αυτά.

9η συνάντηση – Όλοι ξεχωριστοί
Στόχος: Αναγνώριση και αποδοχή της μοναδικότητας και της ολότητας κάθε πλάσματος – είναι υγιές να συνυπάρχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Ενδυνάμωση της ικανότητας των παιδιών να αναγνωρίζουν την πλειονότητα των θετικών έναντι των αρνητικών χαρακτηριστικών.

10η συνάντηση – «Τα δώρα» της ομάδας
Στόχος: Εστίαση στην αναγνώριση των θετικών χαρακτηριστικών από τους άλλους. Η ομορφιά, η αναγκαιότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας κάθε μορφής.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Smart τηλ. 210 6030411-18

Study Skills in Action – Active Learning

Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων του σχολείου σχεδιάστηκε στην προαιρετική ζώνη SMART ένα νέο Πρόγραμμα Ειδικής Μαθησιακής Υποστήριξης, το Study Skills in Action – Active Learning,προκειμένου να υποστηρίξει εξατομικευμένα την προσπάθεια των μαθητών μας να εκπαιδευτούν σε αποτελεσματικούς τρόπους μελέτης.

Απευθύνεται σε μαθητές Γ’, Δ’ Ε΄ & ΣΤ’ Δημοτικού/ΙΒ PYP, Γυμνασίου/IB MYP και Γενικού Λυκείου.

Το πρόγραμμα «Study Skills in Action» διεξάγεται σε ολιγάριθμες ομάδες μαθητών οργανωμένες  με βάση την τάξη τους και τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Ο κύκλος των συναντήσεων προσφέρεται σε μαθητές Δημοτικού (Γ’’ έως ΣΤ’), Γυμνασίου και Λυκείου με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα.

Στόχος των εργαστηριακών μαθημάτων (workshops) είναι να αναπτύξουν οι μαθητές μας τις οργανωτικές τους δεξιότητες (organization skills), να εκπαιδευτούν σε αποτελεσματικές στρατηγικές μέλετης (study skills) και αυτοδιαχείρισης του συναισθήματός τους (affective skills), υιοθετώντας στρατηγικές που θα ενδυναμώσουν τη μαθησιακή τους προσπάθεια και απόδοση.

Επομένως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που αποζητούν μία συστηματική ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους, ώστε να εμπεδώσουν τις στρατηγικές οργάνωσης και μελέτης που διδάσκονται στο υποχρεωτικό πρωινό μας πρόγραμμα. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος συντονίζει το Τμήμα Σχολικών Ψυχολόγων, με υπεύθυνη την κ. Σοφία Αλμπάνη.

 

Οι τομείς που θα επεξεργαστούν οι μαθητές μας, περιλαμβάνουν οργανωτικές δεξιότητες όπως:

 • διαχείριση χρόνου,
 • η δόμηση του εβδομαδιαίου προγράμματος μελέτης
 • ο έγκαιρος προγραμματισμός των υποχρεώσεών τους

Επιπλέον, θα διδαχθούν στρατηγικές μελέτης όπως:

 • η επεξεργασία κειμένων και η οργάνωση πληροφοριών προς αφομοίωση,
 • οι μνημοτεχνικές,
 • η αποτελεσματική καταγραφή σημειώσεων,
 • η οργάνωση και η διαχείριση παρουσιάσεων,
 • η προετοιμασία για τεστ και εξετάσεις.

 

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν καλύτερα, με βάση το προσωπικό τους στυλ μάθησης και να ενισχύσουν με εξατομικευμένο τρόπο τις στρατηγικές μελέτης τους. Τα οφέλη αυτού του προγράμματος είναι πολλαπλά, καθώς ενδυναμώνεται η ικανότητα των μαθητών μας για αυτονόμηση και συγκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα θα διαχειριστούν πιθανά αγχώδη συναισθήματα ή ενδεχόμενη τάση για αναβλητικότητα.

Μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές  να ενδυναμωθούν στις δεξιότητες μελέτης, μετατρέποντας το διάβασμα σε παιχνίδι στρατηγικής!

 

Πληροφορίες και εγγραφές: https://cgs.gr/information_smart/

Γραμματεία SMART, smart@cgs.edu.gr

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Η εκπαιδευτική ρομποτική εντάσσεται στη μάθηση STEAM*, όπου οι μαθητές αναζητούν λύση σε  επιστημονικά φαινόμενα ή καταστάσεις από την πραγματική ζωή χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών, φυσικής ή προγραμματισμού, αλλά, εξελίσσοντάς τες μέσα από αυτή τη διαδικασία.  Στο μαθησιακό περιβάλλον που δημιουργούμε, να συστήνουμε την εκπαιδευτική ρομποτική ως ένα «παιχνίδι» που κοιτάζει  προς το μέλλον και οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν πραγματικά προβλήματα με κατασκευές που πηγάζουν από τις δικές τους ιδέες. Η εμπλοκή στις δραστηριότητες κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τους φυσικούς νόμους με συναρπαστικό τρόπο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι τα πιο εξελιγμένα στην εκπαιδευτική ρομποτική σήμερα, τα LEGO® MINDSTORMS, με απεριόριστες δυνατότητες στην κατασκευή και τον προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας  μοτέρ, αισθητήρες, γρανάζια και μία μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων δημιουργούμε μία ισχυρή ομάδα, που με παιγνιώδη τρόπο κατακτά τα εφόδια του μέλλοντος.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουμε επιλέξει για τη δραστηριότητα έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία της Ρομποτικής και στη συμμετοχή σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στο SMART Robotics του CGS!

 

*Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics

 

Πρόγραμμα δραστηριότητας :

Για μαθητές  Α’ & Β’ Δημοτικού/IB PYP: Κάθε Πέμπτη
Για μαθητές Γ’ & Δ’ Δημοτικού/IB PYP: Kάθε Δευτέρα
Για μαθητές Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού/ΙΒ PYP: Κάθε Τετάρτη
Για μαθητές Γυμνασίου/IB MYP: Kάθε Τρίτη

 

Δηλώσεις εγγραφής: https://cgs.openapply.com/parents/sign_in

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης –  Smart
email: smart@cgs.edu.gr
τηλ: 210 6030411-18

Ενισχυτικό Πρόγραμμα Λυκείου

Οι μαθητές/τρεις έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενισχυτική διδασκαλία στα Μαθηματικά και στη Νεοελληνική Γλώσσα (Α Λυκείου) και στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει (Β και Γ Λυκείου). Τα μαθήματα γίνονται σε ολιγομελή και ομοιογενή τμήματα. Οι διδάσκοντες ειναι έμπειροι καθηγητές του Λυκείου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία τμήματος είναι η συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού μαθητών.

Πληροφορίες: lyceum@cgs.edu.gr

Φύλαξη

Το Πρόγραμμα Φύλαξης απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας Παιδικού Σταθμού μέχρι και ΣΤ’ Δημοτικού, ανά ηλικιακή ομάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων όπως επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, προβολή ταινίας, μουσική, επιτραπέζια παιχνίδια και ελεύθερο παιχνίδι, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και πάντα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Διατροφής του σχολείου ή σίτισης του παιδιού στο  εστιατόριο με δικό του φαγητό από το σπίτι.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τα μαθήματα τους σε οργανωμένο χώρο μελέτης με την παρουσία του υπεύθυνου φύλαξης. Την ευθύνη για τον έλεγχο της μελέτης έχουν οι γονείς μετά το τέλος της φύλαξης. Ο υπεύθυνος φύλαξης παρέχει ένα ασφαλές  περιβάλλον για τους συμμετέχοντες  ενημερώνοντας τους γονείς σε περίπτωση ζητημάτων συμπεριφοράς.

 

Δηλώσεις εγγραφής: https://cgs.openapply.com/parents/sign_in

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης –  Smart, email: smart@cgs.edu.gr. τηλ. 210 6030411-18

Log in with your credentials

Forgot your details?