Eκπαιδευτικά Προγράμματα

Στο CGS οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ή περισσότερες απογευματινές δραστηριότητες μέσα από ένα σχολαστικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκμάθηση και εμβάθυνση στις Ξένες γλώσσες, τις Θεωρητικές και Θετικές Επιστήμες,  την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και την ψυχολογική ενδυνάμωση των μαθητών.

Τα προγράμματα  διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει το κάθε παιδί.

Πληροφορίες και εγγραφές: https://cgs.openapply.com/parents/sign_in, Γραμματεία SMART, smart@cgs.edu.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Απογευματινή Ζώνη – SMART:

Club Ξένων Γλωσσών

“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.”
Nelson Mandela

 

Those who know nothing of foreign languages know nothing of their own.
Johann Wolfgang von Goethe

 

Στη εποχή της παγκοσμιοποίησης η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου, την διεύρυνση του τρόπου σκέψης του και την εξοικείωση του με διαφορετικούς λαούς, περιβάλλοντα και κουλτούρες.

Το Club Ξένων Γλωσσών του σχολείου μας, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές όλων των βαθμίδων όχι μόνο να μάθουν τις ξένες γλώσσες της επιλογής τους με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, αλλά και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των λαών στις οποίες επικοινωνούν.

Οι προσφερόμενες γλώσσες στο Club Ξένων Γλωσσών του CGS είναι η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική, η Ισπανική και η Κινεζική.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε πληθώρα διαφορετικών δραστηριοτήτων που κάνει την μάθηση μια φυσική και διασκεδαστική διαδικασία, όπως:

 • ανάγνωση παραμυθιών και λογοτεχνικών βιβλίων
 • δημιουργία projects και παρουσιάσεων διαφόρων θεματικών
 • προβολή και τη δημιουργία ταινιών & την παρακολούθηση και το ανέβασμα μικρών θεατρικών παραστάσεων
 • επαφή με συνομήλικους μαθητές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μιλούν τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα
 • διαδραστικές δράσεις που αποτυπώνουν το «προφίλ» της καθημερινότητάς της ξένης χώρας και εξοικειώνουν τους μαθητές με τις παραδόσεις της (κατασκευές, μαγειρική, κ.α.)

Μέσα από το Club ξένων γλωσσών οι μαθητές μας μπορούν να:

 • μάθουν μια ή περισσότερες νέες ξένες γλώσσες ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε κάποια γλώσσα που ήδη γνωρίζουν
 • να αναπτύξουν και να βελτιώσουν την ουσιαστική τους επαφή με τη κουλτούρα, το πολιτισμό και τους λαούς που συνδέονται με τις γλώσσες της επιλογής τους.
 • προετοιμαστούν για τις εξετάσεις ξενόγλωσσων πιστοποιητικών γλωσσομάθειας και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Για αυτόν τον στόχο το Club Ξένων Γλωσσών συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Αθήνα: British Council, Institut Français d’ Athènes, Goethe Institut, ÖSD Institut Griechenland, Instituto Cervantes, Confucius Institute of Athens.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέσα από την πλατφόρμα OpenΑpplyhttps://cgs.openapply.com/
Περισσότερες πληροφορίες: flclub@cgs.edu.gr, 210 6030411

 

Αγγλικά

Για μαθητές Γυμνασίου,  Λυκείου και ΙΒ Diploma Programme

Για το Γυμνάσιο,  Λύκειο και IB DP, τα απογευματινά εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στα Αγγλικά αφορούν στην στοχευμένη εξάσκηση γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών και προετοιμασία τους για εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας Cambridge.

Συγκεκριμένα, τα προσφερόμενα επίπεδα είναι

 • Β1 (Pre-Lower): υποστήριξη σε γραμματικά φαινόμενα, εμπλουτισμός λεξιλογίου και καθοδηγούμενη εξάσκηση δεξιοτήτων (reading, writing, listening & speaking)
 • Β2 (Lower): προετοιμασία για το First for Schools
 • C1 (Advanced): προετοιμασία για το Certificate in Advanced English
 • C2 (Proficiency):  προετοιμασία για το Certificate of Proficiency in English

Για τα επίπεδα B2-C2 οι μαθητές προετοιμάζονται μέσω επίσημων practice tests και ενισχύονται -όπου αυτό χρειάζεται- σε ενότητες γραμματικών δομών και λεξιλογίου μέσω αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Γαλλικά
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB DP

Στο πλαίσιο εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας [Club Ξένων Γλωσσών] υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε επιπλέον τμήματα για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Αυτά είναι:

 • DELF A1 –PRIM [ημέρα Τρίτη για μαθητές Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού]
  Απευθύνεται μόνο σε μαθητές Δημοτικού, που επιθυμούν να παρουσιαστούν στο πρώτο δίπλωμα και έχει παιγνιώδη χαρακτήρα, συνοδεύεται από εικόνες.
 • DELF A1 –JUNIOR [ημέρα Τρίτη]
  Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές. για μαθητές Ε’και ΣT΄ Δημοτικού

 

Ισπανικά
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB DP

Στο πλαίσιο εκμάθησης της Ισπανικής Γλώσσας [Club Ξένων Γλωσσών] υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε επιπλέον τμήμα για τους μαθητές που επιθυμούν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Θα λειτουργήσει τμήμα για δίπλωμα:

 • DELE A1 Escolar/Normal [ημέρα Τρίτη]
  Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού που επιθυμούν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ινστιτούτου Θερβάντες.

 

Γερμανικά
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB DP

Στο πλαίσιο εκμάθησης της Γερμανικής Γλώσσας [Club Ξένων Γλωσσών] υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε επιπλέον τμήμα για τους μαθητές που επιθυμούν να παρουσιαστούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του πρώτου διπλώματος. Θα λειτουργήσει τμήμα για δίπλωμα:

 • Α1 Fit in Deutsch [ημέρα Τρίτη]
  Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και Στ’ δημοτικού.

 

Πρόγραμμα Εκμάθησης Κινεζικής Γλώσσας για μαθητές από Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού IB PYP, Γυμνασίου/MYP, Γενικού Λυκείου & IB Diploma Programme

Hànyǔ Kids (汉语)

Ένα νέο πρόγραμμα που εστιάζει στην πρώτη επαφή των παιδιών με την κινεζική γλώσσα. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, διαδραστικές ασκήσεις, οπτικοακουστικό υλικό και παιχνίδια οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές ξεκινούν το ταξίδι της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας εστιάζοντας στα πιο εύκολα και διασκεδαστικά στοιχεία της γλώσσας. Παράλληλα, γνωρίζουν τη μυθολογία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μιας τόσο διαφορετικής κουλτούρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Β’ και Γ’ Δημοτικού/IB PYP.

Beginners
Οι μαθητές μαθαίνουν το φωνητικό αλφάβητο (pinyin) και εξοικειώνονται με τους ήχους και τους τόνους της κινεζικής γλώσσας. Διδάσκονται τους βασικούς χαρακτήρες και γνωρίζουν τη σειρά των κινήσεων με την οποία πρέπει να γραφτούν οι χαρακτήρες (stroke order). Έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν χαρακτήρες με τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου και μπορούν να αναγνωρίσουν τους πιο βασικούς. Επίσης, ασχολούμαστε με την εξέλιξη των ιδεογραμμάτων και τους παρουσιάζονται εικονογραμμάτα τα οποία βοηθούν στη βαθύτερη κατανόηση της γλώσσας και της κουλτούρας.

Μαθαίνουν να συστήνονται, να χρησιμοποιούν καθημερινές εκφράσεις και να δίνουν πληροφορίες σε βασικές θεματικές ενότητες. Μπορούν να κατανοήσουν απλές, καθημερινές συζητήσεις και να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις. Εξοικειώνονται με τη σύνταξη των προτάσεων στα κινέζικα και μπορούν να σχηματίσουν απλές προτάσεις και μικρά κείμενα.

 

Level 1
Οι μαθητές διδάσκονται αρκετά περισσότερους χαρακτήρες με αποτέλεσμα να μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαβάσουν πολλούς από αυτούς χωρίς τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου (pinyin). Μπορούν να επικοινωνήσουν σε γνώριμα θέματα και να ανταλλάξουν βασικές πληροφορίες. Επίσης, έχουν την ικανότητα να περιγράψουν τις ανάγκες τους και τις προτιμήσεις τους. Διδάσκονται σημαντικά γραμματικά φαινόμενα και εξασκούνται στις 5 δεξιότητες που απαιτούνται: ακουστική κατανόηση, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού κειμένου, παραγωγή γραπτού λόγου και μετάφραση.

Τμήμα Advanced
Οι μαθητές αφού ολοκληρώσουν το βασικό κύκλο εκμάθησης κινεζικής γλώσσας των προηγούμενων επιπέδων μπορούν να ενταχθούν στο προχωρημένο τμήμα. Εκεί με βάση πάντα το επίπεδο τους μπορούν να εμβαθύνουν σε πιο σύνθετα στοιχεία της γλώσσας και να εξελίξουν τις γνώσεις τους και τις δυνατότητες τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων της κινεζικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα το τμήμα αυτό περιέχει τα επίπεδα:

Level 2
Οι μαθητές διδάσκονται έναν μεγάλο αριθμό χαρακτήρων και είναι σε θέση να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν την πλειοψηφία από αυτούς χωρις τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου (pinyin). Καταλαβαίνουν τα βασικά σημεία μιας πιο σύνθετης συζήτησης. Μπορούν να παράγουν με συνοχή κείμενα και να περιγράψουν γεγονότα και καταστάσεις. Συνεχίζουν να εξασκούνται στις 5 δεξιότητες που απαιτούνται: ακουστική κατανόηση, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού κειμένου, παραγωγή γραπτού λόγου και μετάφραση και κάνουν ασκήσεις βασισμένες σε παιχνίδια ρόλων, μιμούμενοι καθημερινές καταστάσεις.

Level 3
Οι μαθητές διδάσκονται ένα μεγάλο εύρος χαρακτήρων. Μπορούν να αναγνωρίζουν και να γράφουν χαρακτήρες χωρίς το φωνητικό αλφάβητο. Είναι σε θέση να κατανοούν μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κείμενα. Μπορούν να εκφράσουν τη γώμη τους, νε περιγράψουν τα σχέδια τιυς και να κάνουν διάφορες συζητήσεις σε ποικίλα θέματα. Επικοινωνούν με αρκετά μεγάλη ευχέρεια. Επίσης, μαθαίνουν να χειρίζονται πιο σύνθετα γραμματικά φαινόμενα καθώς και τη σειρά των λέξεων σε μια πρόταση.

 

Level 4
Οι μαθητές μπορούν πλέον να διαβάσουν χωρίς τη βοήθεια του φωνητικού αλφάβητου. Είναι ικανοί να διαχειριστούν σύνθετα θέματα όπως η φύση, τα ζώα, η μαγειρική, η υγεία, τα ταξίδια, το σχολικό πρόγραμμα καθώς και να συζητήσουν για τις κινεζικές παραδόσεις και γιορτές. Κατέχουν τη βασική γραμματική της γλώσσας και μπορούν να εκφραστούν με κατανοητό τρόπο σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Club Ξένων Γλωσσών».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

 

Νέο Πρόγραμμα – Workshop Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Το Club Ξένων Γλωσσών προσφέρει σε μαθητές με μητρική γλώσσα άλλη από την Ελληνική την δυνατότητα ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους στα Ελληνικά. Μέσω του προγράμματος αυτού θα διευρύνουν με στοχευμένο και δομημένο τρόπο τις γνώσεις τους περί της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού. Το workshop απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού όλων των τάξεων με ή χωρίς προϋπάρχουσες γνώσεις Ελληνικών.

Για πληροφορίες: flclub@cgs.edu.gr.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Club Ξένων Γλωσσών».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

 

Modern Greek lessons for non-native speakers

Στο CGS η γλωσσική διδασκαλία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η ανάπτυξη της γλώσσας της χώρας υποδοχής -της νέας ελληνικής- και η εκτίμηση του ελληνικού πολιτισμού είναι απαραίτητες σύμφωνα με το Language Policy του CGS. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας υποστηρίζει μαθητές του CGS που έχουν μητρική γλώσσα την Κινεζική και το οποίο έχει σχεδιαστεί από την ομάδα εκπαιδευτικών του Δημοτικού με στόχο την καλύτερη ένταξη των μαθητών αυτών στη μαθησιακή διαδικασία. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στην απογευματινή ζώνη SMART (15:00 – 17:00) κάθε Δευτέρα και Τρίτη με υποχρεωτική παρακολούθηση και τις δύο ημέρες για τους μαθητές Α ’έως και Γ’ Δημοτικού, ενώ για τους μεγαλύτερους μαθητές Δ’ έως και Στ’ Δημοτικού κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα.

Δήλωση ενδιαφέροντος μέσω της πλατφόρμας Open Apply

Υπεύθυνη για την εποπτεία και διδασκαλία του προγράμματος για τους μαθητές από Α’ έως και Στ’ Δημοτικού είναι η κα Μπασλή Αναστασία.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

 

各位家长:

在CGS学校教育中,语言教学有着着举足轻重的地位。根据CGS学校的语言政策,了解并掌握所在国的语言[希腊语]及文化非常之必要。针对这种情况,我们诚挚地欢迎大家加入到希腊语课程的学习当中。本课程适合母语非希腊语的学生,由小学老师设计,目标是让学生顺利系统的学习希腊语。小学一,二,三年级的课程将于每个周一和周二下午(15:00 – 16:50)在SMART 部门开课。参加本课程的学生必须上这两次的课。小学四,五,六年级的课程将于每个周三下午(15:00 – 16:50)在SMART 部门开课。

有兴趣参加本课程的学生请访问下面的链接报名。

Link Open Apply

Anastasia Basli 老师负责监管本课程一到六年级的教学。

CGS Rizes – Τέχνη & Πολιτισμός

 

Με βάση την αρχή ότι «Η γνώση του παρελθόντος οδηγεί στην κατάκτηση του μέλλοντος» και με τη σκέψη ότι οι μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού, που σημάδεψαν την πορεία της χώρας μας στον κόσμο, «φεύγουν» πια από κοντά μας, το Σχολείο μας προχωρεί στην οργάνωση και λειτουργία ενός ξεχωριστού και νέου απογευματινού προγράμματος, με τίτλο CGS Rizes – Τέχνη – Πολιτισμός.

Ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι:

1. Να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών/τριών, εμβαθύνοντας:
α) στη ζωή και το έργο προσωπικοτήτων που καθόρισαν την πορεία της Τέχνης και του Πολιτισμού μας και που καθοδηγούν τα βήματά μας στο μέλλον,
β) σε γεγονότα που συνδέονται με την πορεία των προσωπικοτήτων αυτών, τα οποία οφείλει να γνωρίζει κάθε Έλληνας, ως πολίτης της χώρας του και του κόσμου
2. Να δείξει στην επόμενη γενιά ότι η βαθιά γνώση του Πολιτισμού μιας χώρας είναι ο σίγουρος δρόμος για τη γόνιμη συμμετοχή των πολιτών της στον «παγκόσμιο πολιτισμό» του μέλλοντος.

Οι επιμέρους στόχοι μας είναι:

1. Βιωματική, «ζωντανή» επαφή με κορυφαίες προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού του 20ου αιώνα. Ο στόχος μας σε αυτό το σημείο είναι να «ζωντανέψουν» στα μάτια των παιδιών τους ανθρώπους που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα με το έργο τους, όχι σαν ένα ακόμη «μάθημα στην τάξη» αλλά σαν να είχαν προλάβει να τους «ζήσουν» από κοντά, όπως οι δύο προηγούμενες γενιές.
2. Ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα του 20ου αιώνα, και πάλι «πέρα από το μάθημα», τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης του κόσμου και συνδέονται με τη ζωή των προσωπικοτήτων που θα «γνωρίσουμε».

Οι «τρόποι»:

Οι τρόποι παρουσίασης του προγράμματος, σε αδρές γραμμές, θα είναι το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, μουσική, βίντεο, καθώς επίσης έντυπο υλικό στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να παρεμβαίνουν, τα βιβλία αλλά και οι «προσωπικές αφηγήσεις», που τόσο μας λείπουν μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Θα ενώσουμε την προσωπική εμπειρία της προηγούμενης γενιάς, το πλούσιο υλικό που μας δίνει η τεχνολογία και με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτό που όλοι θέλουμε να κάνουμε, τόσο με τους φίλους, όσο και με τους γονείς και τα παιδιά μας αλλά οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας δε μας το επιτρέπουν: να κουβεντιάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να αφηγηθούμε, να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι οι μεγάλες προσωπικότητες και τα γεγονότα δεν είναι «μάθημα» μόνο. Είναι η ζωντανή ακόμη πραγματικότητα των πολύ κοντινών τους ανθρώπων, των γονιών και των παππούδων τους.

Στα σχέδιά μας έχουμε αρκετές «εκπλήξεις», που θα αφορούν παιδιά αλλά και γονείς, θα σχετίζονται με το μοίρασμα των εμπειριών μας και θα μας προσφέρουν τη χαρά και την απόλαυση που η Τέχνη και ο Πολιτισμός μας χαρίζουν, όπως για παράδειγμα συζητήσεις και συναντήσεις με παιδιά και γονείς, εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού με αφορμή τις εμπειρίες των παιδιών στην ομάδα, καταληκτική εκδήλωση με παρουσιάσεις πολλών μορφών και ελεύθερης επιλογής θεμάτων από τα παιδιά κ.ο.κ.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου, θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα κάθε Τρίτη στις 15:00-17:00 και υπεύθυνη του προγράμματος θα είναι η φιλόλογος κ. Κ.Μαυροειδή.
Θα ξεκινήσει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024.
Σας περιμένουμε με χαρά, για να γίνουμε συνταξιδιώτες σε ένα σπουδαίο και αξέχαστο ταξίδι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό της χώρας μας, με «ξεναγούς» μας τις μεγάλες προσωπικότητες που φώτισαν και φωτίζουν το δρόμο μας στο παρόν και στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γραμματεία Γυμνασίου/IB MYP
e: gym@cgs.edu.gr
t: 210 6663942

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Pre - IB Diploma Programme

Για μαθητές της Α’ Λυκείου/IB MYP

Η επιλογή να ακολουθήσει ένας μαθητής το IB Diploma Programme, αποτελεί μια σημαντική απόφαση για τους μαθητές της Α’ Λυκείου. Ο βασικός στόχος του προγράμματος Pre-IB DP στο CGS είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα μαθήματα, τους καθηγητές και τον τρόπο λειτουργίας του International Baccalaureate Diploma Programme.

Από το 2010, που ξεκίνησε το πρόγραμμα του Pre-IB DP, οι μαθητές του CGS εισάγονται σταδιακά στο πνεύμα, την ύλη και την εφαρμογή του IB DP, αποκτώντας μια πολύτιμη εμπειρία. Οι συμμετέχοντες στο Pre-IB DP δεν παρακολουθούν υποχρεωτικά στη συνέχεια το IB Diploma Programme, αλλά σίγουρα με την ολοκλήρωση του Pre-IB DP, θα έχουν αποκτήσει τα εφόδια, την εμπειρία και την κρίση να αποφασίσουν για την ακαδημαϊκή τους πορεία, IB Diploma Programme ή Λύκειο.

Επίσης οι μαθητές του Pre-IB DP θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μαζί με τους γονείς τους, ενημερωτικές παρουσιάσεις εκπροσώπων Πανεπιστήμιων του εξωτερικού.

Τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά (εκτός από το μάθημα Modern Greek) και για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24 είναι τα παρακάτω:

English

Modern Greek

History

Global Politics

Economics

Psychology

Business & Management

Theory of Knowledge

Chemistry

Physics

Biology

Computer Science

Mathematics

Visual Arts

Theatre

Music

 

Μέρος του Pre-IB DP είναι και δραστηριότητες του προγράμματος CAS (Creativity, Action, Service) καθώς και εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με Time Management, Creative Thinking, Academic Etiquette, Choosing the Right University for You, κ.α.

Τα μαθήματα διδάσκονται από έμπειρους καθηγητές του IB Diploma Programme του CGS, δια ζώσης, κάθε Πέμπτη, στην απογευματινή ζώνη 15:00 -17:00. Τα μαθήματα ξεκινούν 28 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται Πέμπτη 25 Απριλίου 2024. Το κόστος θα είναι 310€.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Επικοινωνία: Άννα Προμπονά, Pre-IB DP Coordinator

email: preibdp@cgs.edu.gr

 

GEM | Guidance for Excelling in Mathematics

 

Eκαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού/IB PYP & Γυμνασίου/IB MYP

To πρόγραμμα GEM (Guidance for Excelling in Mathematics) έχει σχεδιαστεί από τον κλάδο Μαθηματικών του σχολείου μας και θα προσφέρεται στο πλαίσιο της Απογευματινής ζώνης –  SMART [15:00 – 17:00].

Με αφετηρία το σχολικό έτος 2021 – 2022, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Στ’ Δημοτικού/IB PYP οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κλίση προς τα Μαθηματικά και έχουν παρουσιάσει εξαιρετική μαθηματική επίδοση.  Το πρόγραμμα θα εξελίσσεται προοδευτικά τις επόμενες χρονιές καθώς οι μαθητές θα περάσουν στο Γυμνάσιο.

Το πρόγραμμα GEM έχει σχεδιαστεί από τον κλάδο Μαθηματικών του σχολείου μας με στόχους:

• Την ανάπτυξη και καλλιέργεια υψηλών μαθηματικών δεξιοτήτων.
• Το προβάδισμα σε σχέση με την ύλη του προγράμματος σπουδών.
• Την εξάσκηση σε δεξιότητες, τεχνικές και στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων υψηλής πρόκλησης.
• Την προετοιμασία και ανάπτυξη κουλτούρας συμμετοχής σε διαγωνισμούς αλλά και τη συμμετοχή σε αυτούς ακόμα και με ηλικιακό προβάδισμα.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται προοδευτικά με αφετηρία την Στ’ Δημοτικού και συνεχίζεται στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ώστε συνολικά να καλύπτει τέσσερα σχολικά έτη.

Μετά την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, ο σχηματισμός του τμήματος GEM, που θα απαρτίζεται από 12 μαθητές το πολύ, θα προκύψει μέσα από μια διαδικασία επιλογής.

Σε αυτήν θα ληφθούν υπόψη:

 • Η επίδοση των μαθητών σε διαγνωστικό τεστ Μαθηματικών.
 • Οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο που καταδεικνύει την προηγούμενη εξαιρετική επίδοση των μαθητών στα Μαθηματικά (π.χ. συστατική επιστολή εκπαιδευτικού, βράβευση σε διαγωνισμούς κ.ά.).

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Biomedical

Η βιοϊατρική τεχνολογία είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος με ανεξάντλητες πρακτικές εφαρμογές στον επαγγελματικό τομέα και κατ’ επέκταση στον πραγματικό κόσμο.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε μαθητές Γυμνασίου που τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους στις βασικές έννοιες της βιοϊατρικής τεχνολογίας και προσφέρεται σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του CGS, με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, να κατανοήσουν πώς τα δύο αυτά αντικείμενα συνδέονται τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς χώρους του παρόντος και του μέλλοντος.

 

Βιοϊατρική τεχνολογία

Ο τομέας της βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι ένας κλάδος σπουδών ο οποίος παρουσιάζεται και επικαλύπτει τους κλάδους της ιατρικής, βιολογίας και μηχανικής. Η βιοϊατρική τεχνολογία επιχειρεί να εφαρμόσει την επιστήμη της βιολογίας με σκοπό να επιτευχθούν καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ιατρικής με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων κι εφαρμογών. Ο κύριος σκοπός και βασικός άξονας της βιοϊατρικής είναι να βελτιώσει εν τέλει την παροχή υπηρεσιών υγείας. Μερικά από τα πιο γνωστά επιτεύγματα του κλάδου είναι οι νέες δυνατότητες προσθετικής, τα micro-εμφυτεύματα, τα διαγνωστικά μηχανήματα απεικόνισης κλπ. Πέραν των παροχών υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν κι αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι άπτονται της βιοϊατρικής κι απορρέουν από αυτήν. Παραδείγματα μπορεί να οι βιομιμιτικές εφαρμογές, η συστημική βιολογία, η βιο-μηχανική, η κλινική μηχανική και η ιατρική εικόνα.

Οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοϊατρική τεχνολογία μπορούν να εφοδιάσουν τους μαθητές με δυνατότητες σχεδίασης βιοϊατρικού εξοπλισμού και προϊόντων. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να συνδυάζουν γνώσεις μηχανικής, βιολογίας και ιατρικής με τη δημιουργικότητά τους ώστε να αναπτύσσουν υψηλή προσοχή στη λεπτομέρεια.

Οι απόφοιτοι των αντίστοιχων σχολών μπορούν να απασχοληθούν σε επαγγέλματα όπως μηχανικής βιοϊατρικής, κλινικοί μηχανικοί, βιοτεχνολόγοι, μηχανικοί ιατρικών μηχανημάτων, ερευνητές, μηχανικοί αναμόρφωσης και σε άλλους πολλούς τομείς.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Play and Learn

H διασκέδαση και η μάθηση γίνονται ένα!

Η δραστηριότητα “Play and Learn”του Club Ξένων Γλωσσών και συγκεκριμένα του τμήματος των Αγγλικών, χρησιμοποιεί ως βασικό κίνητρο το παιχνίδι προκειμένου να αναπτύξουν οι μικροί μαθητές την ικανότητα τους στην αγγλική γλώσσα.

Με δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, θέατρο και επιστημονικά πειράματα, οι μικροί μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τα «μυστήρια του κόσμου» ενώ ενθαρρύνονται στο να επικοινωνούν στα αγγλικά.

Πολλά από τα παιχνίδια πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και έχουν σαν στόχο την επαφή και τη σύνδεση μας με τη φύση. Οι μαθητές μαθαίνουν για το περιβάλλον και αναπτύσσουν το σεβασμό και την αγάπη τους για τον κόσμο που μοιραζόμαστε όλοι.

Μαζί με τους μαθητές θα πραγματοποιήσουμε επιστημονικές δραστηριότητες και πειράματα στα αγγλικά, διευρύνοντας τους ορίζοντες του εφικτού και της κριτικής σκέψης μέσα από τη χρήση της γλώσσας.

Θα ακούσουμε ιστορίες, θα δημιουργήσουμε χειροτεχνίες, θα παίξουμε κουκλοθέατρο οι μαθητές θα εμπνευστούν και θα μάθουν πώς να επικοινωνούν στα αγγλικά ανάλογα με το μέσο επικοινωνίας, το ακροατήριο, το θέμα και τη περίσταση.

Στο πρόγραμμα “Play and Learn” τα αγγλικά γίνονται το «εργαλείο» για ανακάλυψη και διασκέδαση και οι μικροί μαθητές αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα με ασφάλεια, ηρεμία και χαρά!

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Club Ξένων Γλωσσών».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.

Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Για μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου

Η εκπαιδευτική ρομποτική εντάσσεται στη μάθηση STEAM*, όπου οι μαθητές αναζητούν λύση σε επιστημονικά φαινόμενα ή καταστάσεις από την πραγματική ζωή χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών, φυσικής ή προγραμματισμού, αλλά, εξελίσσοντάς τες μέσα από αυτή τη διαδικασία. Στο μαθησιακό περιβάλλον που δημιουργούμε, συστήνουμε την εκπαιδευτική ρομποτική ως ένα «παιχνίδι» που κοιτάζει προς το μέλλον και οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να επεξεργαστούν πραγματικά προβλήματα με κατασκευές που πηγάζουν από τις δικές τους ιδέες. Η εμπλοκή στις δραστηριότητες κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τους φυσικούς νόμους με συναρπαστικό τρόπο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι τα πιο εξελιγμένα στην εκπαιδευτική ρομποτική σήμερα, τα LEGO® MINDSTORMS, με απεριόριστες δυνατότητες στην κατασκευή και τον προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας μοτέρ, αισθητήρες, γρανάζια και μία μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων δημιουργούμε μία ισχυρή ομάδα, που με παιγνιώδη τρόπο κατακτά τα εφόδια του μέλλοντος.

Οι εκπαιδευτικοί που έχουμε επιλέξει για τη δραστηριότητα έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία της Ρομποτικής και στη συμμετοχή σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής.

Επιπλέον τα παιδιά στη ρομποτική του SMART θα συμμετέχουν ενεργά με διάφορους τρόπους – και στις πιο μεγάλες τάξεις με διαγωνιστικό κομμάτι – στις δράσεις που διοργανώνονται στο CGS Challenge Day από το CGS.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στο SMART Robotics του CGS!

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

STEAM 3D - Club Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης

Για μαθητές Γυμνασίου

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEAM 3D, το Club Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης έχει σκοπό να εισάγει τα παιδιά στη γνωριμία και χρήση του 3d εκτυπωτή μέσω online προγραμμάτων σχεδιάσης και υλοποίησης projects.

Σκοπός του Club είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον 3d σχεδιασμό και να τον εφαρμόσουν σε αντικείμενα πέραν του τεχνολογικού τομέα, να μάθουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μέσω ομάδων. Και τέλος, μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, να ερευνήσουν αντικείμενα της καθημερινότητάς τους, να αναπτύξουν δεξιότητες με χρήση ανακαλυπτικής- διερευνητικής μάθησης καθώς και τη δημιουργική εμπλοκή τους στη διαδικασία πραγματοποίησης μοντέλων.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Kids Architects - Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής 1

Για παιδιά Δ’- ΣΤ’ Δημοτικού

Η αρχιτεκτονική ως εκπαιδευτικό μέσο κατέχει όλο και πιο εξέχουσα θέση στα προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είναι πολυδιάστατος στην προσέγγισή του, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη τεχνολογικές, κοινωνικές, αισθητικές και άλλες παραμέτρους προκειμένου να επιτευχθεί η αρχιτεκτονική λύση μιας δεδομένης συνθήκης. Σε αυτό εργαστήρι, μαζί με  τα παιδιά  θα δημιουργήσουμε το  δικό μας συγκεκριμένο πλαίσιο από το οποίο θα αρχίσουμε την αρχιτεκτονική μας εξερεύνηση. Ξεκινώντας από το σχεδιασμό της δικής μας πόλης, θα εστιάσουμε σε διαφορετικές θεματικές μέσω των οποίων μπορούμε να την αναλύσουμε αλλά και θα επικεντρωθούμε στα διάφορα στοιχεία που την απαρτίζουν. Κατά τη διάρκεια του έτους, θα κοιτάξουμε την πόλη μας μέσα από ποικίλους θεματικούς φακούς όπως:

 • Εικόνα της Πόλης
 • Κάναβοι, Συντεταγμένες και Προσανατολισμός
 • Υποδομές και Κυκλοφορία
 • Δημόσια Κτίρια
 • Κατοικία – Πολυκατοικία
 • Πάρκα και Αναψυχή
 • Στρώσεις Ιστορίας
 • Παραγωγή Φαγητού
 • Κατανάλωση και Ανακύκλωση
 • Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού στην Πόλη
 • Χλωρίδα και Πανίδα
 • Γεωμορφολογία

Αναπόσπαστο στοιχείο όλων των εργαστηρίων αποτελεί η εισαγωγή αρχιτεκτονικών μέσων αναπαράστασης, όπως η φωτογραφία, το κολάζ, η αποτύπωση, τα σκίτσα, τα σχέδια και η κατασκευή μακετών.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Young Architects – Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής 2

Για παιδιά Α’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου

Το εργαστήρι αυτό είναι μια εισαγωγή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για παιδιά. Με βάση τρία μικρά πρότζεκτ – ένα μικρό πάρκο, ένα σπίτι σε έναν κήπο και ένα μικρό πολιτιστικό κτίριο – τα παιδιά θα μυηθούν στις διάφορες πτυχές της διαδικασίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και στα μέσα αναπαράστασής του. Μέσα από την ανάλυση της τοποθεσίας και την προσεκτική ανάγνωση του λειτουργικού προγράμματος του κάθε πρότζεκτ καθώς και τους προβληματισμούς τους γύρω από τη μορφή, την τυπολογία και την τεχνολογία, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τα δικά τους αρχιτεκτονικά έργα με συγκεκριμένα χωρικά χαρακτηριστικά.

Όλα τα στάδια της σχεδιαστικής διαδικασίας συνοδεύονται με την γνωριμία με διαφορετικούς τύπους αναπαράστασης. Είτε πρόκειται για σχέδιο, σκίτσο και διαγράμματα, κατασκευή μοντέλων ή άλλες μορφές επικοινωνίας, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το πώς να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους και να συζητούν και να επιχειρηματολογούν για αυτά. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να συμμετέχουν με αυτοπεποίθηση στην αρχιτεκτονική κουλτούρα και να κάνουν τα πρώτα βήματα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Φύλαξη

Το Πρόγραμμα Φύλαξης απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας Παιδικού Σταθμού μέχρι και Νηπιαγωγείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων όπως επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, προβολή ταινίας, μουσική, επιτραπέζια παιχνίδια και ελεύθερο παιχνίδι, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και πάντα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Παρέχεται η δυνατότητα σίτισης του παιδιού με δικό του φαγητό από το σπίτι.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Η εγγραφή στη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Open Αpply συμπληρώνοντας το ανάλογο πεδίο στην κατηγορία της Απογευματινής ζώνης – SMART «Εκπαιδευτικά Προγράμματα».
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Απογευματινής Ζώνης – Smart.
Email: smart@cgs.edu.gr. Τηλ. 210 6030411-18

Email: smart@cgs.edu.gr.  Τηλ. 210 6030411-18

Log in with your credentials

Forgot your details?